Baby herkent geur en stem van moeder

Je baby herkent je gezicht nog niet direct na zijn geboorte. Hij weet echter wel al precies of mama in de buurt is. Je baby herkent je stem en geur namelijk uit duizenden!

Je baby herkent je stem

Tip

Praat lekker tegen je baby om de herkenning te stimuleren. Baby’s zijn gevoelig voor hoge tonen. Dat verklaart waarom ze sneller reageren op vrouwenstemmen dan op mannenstemmen. En ook meteen waarom mensen automatisch een hoge stem opzetten als ze tegen een baby praten. Lekker doen!

Je kletste waarschijnlijk al lekker tegen je buik toen je baby daar nog inzat. Vanaf zo’n 21 weken heeft je baby dat kunnen horen. Direct na de geboorte is je stem dus al vertrouwd voor je kleine. Het maakt hem rustig. Wanneer je baby ongeveer twee maanden oud is, gaat hij ook met geluidjes reageren als hij je vertrouwde stem herkent.

Je baby herkent je geur

Je baby herkent je gezicht pas na 4 tot 6 maanden. Zijn ogen moeten zich na de geboorte nog verder ontwikkelen, waardoor hij nog niet heel veel kan zien. De reuk van je kindje is vanaf zijn geboorte wel al sterk ontwikkeld. Hij herkent de geur van je moedermelk en lichaam uit duizenden. Vanaf het vroegste moment kan je je kindje kalmeren door alleen maar bij hem in de buurt te zijn.

De geur van je moedermelk

Vanaf de 28e week van de zwangerschap herkent je baby de geur zijn van eerste voedsel al: vruchtwater. Handig, want dit komt ook in de buurt van de geur van je moedermelk. Als je je kindje de eerste keer borstvoeding gegeven hebt, herkent hij die geur voortaan meteen.

Daarnaast is het bewezen dat de geur van borstvoeding pijnstillend en stressverlagend werkt voor je baby. Hij koppelt jouw geur aan zijn behoefte aan veiligheid en voeding.

Je lichaamsgeur

Je baby herkent jouw lichaamsgeur ook al vanaf zijn geboorte. Je geur verandert tijdens je zwangerschap door allerlei chemische processen in je lichaam. Hierdoor ontwikkel je een unieke lichaamsgeur, die je baby feilloos onderscheidt van anderen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat als er t-shirts van meerdere moeders bij een baby worden neergelegd, hij zijn gezichtje draait naar het shirt met de geur van zijn eigen mama.

Help je baby wennen

Je boft maar met zo’n wezentje die jouw lichaamsgeur de allerlekkerste geur op aarde vindt! Je kan je baby helpen met wennen, door in zijn eerste weken geen parfum te dragen. Ook kan je ervoor kiezen om niet elke dag schone kleding aan te trekken. De geur van wasmiddelen verdrijft namelijk jouw lichaamsgeur.

Hechting

Door lekker te knuffelen met je kindje en aan elkaars geur te wennen, produceren jullie allebei het hormoon oxytocine. Oxytocine staat ook wel bekend als het ‘liefdeshormoon’. Dit hormoon is heel belangrijk voor de band tussen jou en je baby; het bevordert de hechting.

Goede redenen dus om heel veel te knuffelen met je kleine!