babybrein ontwikkelt, baby leert

Het ontstaan en de groei van een baby wordt vaak een wonder genoemd. Misschien wel het meest wonderbaarlijke onderdeel is de ontwikkeling van het babybrein en hoe dit brein steeds slimmer wordt. Het leren van je baby begint tijdens je zwangerschap en wordt gevolgd door 5 manieren van leren.

Leren tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap gebeurt er al een hoop in de ontwikkeling van je baby. In hoog tempo groeit zijn lijfje, maar ook in het hoofd van je baby gebeurt een hoop. De hersenen groeien vanaf het begin van de zwangerschap. Tijdens je zwangerschap worden de hersenen niet alleen groter, ze ontwikkelen zich ook.

Dus terwijl je baby bij je in je buik groeit, is hij al aan het leren. Allerlei ervaringen die je baby meemaakt in jouw buik, worden opgeslagen in zijn hoofd. Hij luistert naar je stem, gaat jouw stem herkennen en zal erop gaan reageren. Net zoals hij dit zal doen bij liedjes of melodieën die je vaker aan hem laat horen. De klanken en tonen zal hij na zijn geboorte herkennen. Dus zo klein als je baby is, slaat hij al informatie op die hij later weer gebruikt.

De 5 manieren waarop je baby leert

1. Leren door ervaren

Na de geboorte komt er veel op je baby af. Bijna alles wat hij meemaakt, is een leermoment voor hem. Je baby leert door het opdoen van ervaringen. Door zelf te doen, ontdekt hij de wereld. Jouw baby is echt een kleine onderzoeker.

Baby’s willen graag weten wat de relatie is tussen wat ze doen en wat er vervolgens gebeurt. Zo kan een baby eindeloos vaak een speeltje van de commode gooien, zijn sok uittrekken of met de deur zwaaien. Het is goed om je baby de kans te geven om op eigen houtje veilig ervaringen te laten opdoen. Zelf doen en ontdekken is hier cruciaal. Zo zal hij de wereld leren begrijpen.

2. Leren via alle zintuigen

Je baby doet al deze ervaringen op met zijn zintuigen. Dus door te voelen, proeven, ruiken, horen en kijken. Het is goed voor de ontwikkeling van je baby om hem de kans te geven om met zijn zintuigen te leren. Je kan je baby bijvoorbeeld verschillende soorten textiel aanbieden. Hier kan hij naar kijken, aan voelen en aan proeven.

3. Leren door herhaling

Omdat je baby nog moet leren hoe de wereld in elkaar zit, vindt hij het prettig om herhaling te krijgen. Dit kan je doen door op verschillende momenten hetzelfde te zeggen of te laten zien. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens elke verschoning dezelfde volgorde aanhouden en dezelfde woorden gebruiken. Je baby zal dan snel begrijpen wat de bedoeling is en zich op zijn gemak voelen bij het verschoonmoment.

4. Leren door imiteren

Voor je baby zijn de mensen om hem heen het grote voorbeeld. Hij zal jou dan ook na gaan doen en alles willen doen wat jij doet. Dit kan natuurlijk niet met alles, maar je kan je baby wel de mogelijkheid geven. Door hem bijvoorbeeld uit dezelfde beker te laten drinken als jij, hetzelfde eten op zijn bord te geven en zelf te laten eten.

5. Leren door te spelen

Wil je je baby de ruimte geven om te leren dan kan je hem het beste de tijd geven om te spelen, alleen, met andere kinderen en volwassenen. Je kan vrij eenvoudig van dagelijkse rituelen een spel maken. Eten, verschonen, badderen en tandenpoetsen zijn voorbeelden van momenten waarop je baby veel leert. Bekijk meer leuke baby spelletjes.