baby staat in campingbedje

Een campingbedje is een bedje voor je baby dat je makkelijk kan meenemen op reis. Het is lichter dan een ledikant en is eenvoudig op te vouwen of in te klappen. Soms past het zelfs in een tas. Erg handig dus voor op de camping of als je kindje ergens gaat logeren.

Waarom een campingbedje?

Een ledikant is natuurlijk moeilijk om mee te zeulen op reis. Het is erg zwaar en je kan het niet opvouwen tot een compact pakketje. Met een campingbedje kan dit wel, omdat het speciaal gemaakt is om gemakkelijk mee te nemen. Het is licht, past vaak in een tas en komt in verschillende uitvoeringen voor.

Zo kan je er een aanschaffen die gemaakt is voor in de caravan, in de tent of voor op het vliegveld als je moet wachten. Ook kan je het meenemen als je op bezoek gaat bij vrienden of familie en het weleens laat kan worden of als je kleine nog zijn middagdutje moet doen. Je baby heeft dan in ieder geval een veilige slaapplek.

Soorten campingbedjes

Als je een campingbedje gaat kopen en je twijfelt over de soort, bedenk dan vooral in welke situatie(s) je het wil gebruiken. Op de camping in de caravan, bij iemand thuis of op het vliegveld? Niet overal heb je evenveel ruimte (en tijd) om het op te zetten. Gelukkig komen de campingbedjes in verschillende vormen en maten voor.

Hauck campingbedje
Een logeerbedHauck

Het logeerbed

Dit is waarschijnlijk het meest bekende campingbedje. Hij is wat robuuster en daardoor stevig, maar niet altijd even makkelijk om in elkaar te zetten. Bovendien is hij aan de zware en grote kant. Hierdoor is hij minder geschikt als je veel op reis bent, maar ligt hij wel comfortabeler voor je kindje. Dit maakt het bedje ideaal als logeerbed (bijvoorbeeld bij opa en oma), voor in een vakantiehuisje of als je een aantal weken naar dezelfde camping gaat.

Topmark campingbedje
Een vierkant logeerbed is ook te gebruiken als boxTopmark

De box

Dit campingbedje is niet alleen een lekkere slaapplek voor je baby, maar ook een speelparadijs waar hij genoeg ruimte heeft om te bewegen. Zo kan je kleine zijn omrol-skills verbeteren, zelfs op vakantie. Je komt bij deze variant alleen wel moeilijk bij je kindje als hij in het midden ligt. Een bodemverhoger kan dan eventueel uitkomst bieden.

campingbedje tent
Een reistentjeDeryan

Het lichtgewicht campingbedje

Kampeer je veel of maak je veel rondreizen? Dan hoef je met een lichtgewicht campingbedje niet zo te sjouwen. Deze reisbedjes wegen zo’n 2 tot 8 kilo en komen in verschillende uitvoeringen voor. Zo lijken sommige meer op een normaal logeerbedje, terwijl andere eruitzien als een klein tentje. Deze staan soms al binnen een aantal seconden. Erg makkelijk als je moet wachten op het vliegveld of even langsgaat bij vrienden.

Een tentje kan je beter niet voor een langere tijd als slaapplek voor je baby gebruiken. Het ligt namelijk niet heel comfortabel en je kleine is er minder goed in te zien. De grotere lichtgewicht campingbedjes kan je wel voor een langere periode gebruiken.

Waar moet je op letten bij een campingbedje?

Voor de veiligheid van je baby zijn er een aantal dingen waarop je kan letten als je een campingbedje koopt:

 • In- en uitklappen. Het is fijn als je het reisbedje makkelijk kan in- en uitklappen. Test dit dus voordat je een bedje koopt.
 • Vergrendeling. Het campingbedje moet je goed kunnen vergrendelen en mag niet ‘uit zichzelf’ blijven staan. De kans is dan groter dat je de vergrendeling vergeet. Daarnaast moet de sluiting niet te openen zijn door de grijpgrage handjes van je kindje.
 • Frame. Kies een bedje met een stabiel frame dat niet kantelt als je kindje tegen de zijkant duwt. Ook moeten de framebuizen aan de buitenkant van het bedje zitten om eventueel beknellingsgevaar te voorkomen.
 • Bodem. Deze moet zo dicht mogelijk bij de grond hangen, is stevig en heeft extra stangen om doorzakken te voorkomen. Is de bodem opvouwbaar? Let er dan op dat de afzonderlijke delen goed op elkaar passen.
 • Zijwanden. De zijwanden van het campingbedje moeten minimaal 55 centimeter hoog zijn, gemeten vanaf de bovenkant van het matras. Heb je een extra matras? Ook dan moet je vanaf de bovenkant meten. Verder moeten de twee zijwanden luchtdoorlatend zijn om verstikkingsgevaar te voorkomen.
 • Gaas. Het gaas in de zijwanden heeft een maximale diameter van 7 millimeter.
 • Luik. Sommige campingbedjes hebben een luik, zodat oudere kindjes er zelf uit kunnen kruipen. Let erop dat het luik alleen vanaf de buitenkant open te maken is.
 • Afwerking. Het reisbedje moet netjes afgewerkt zijn en mag geen scherpe randjes hebben. Je baby mag nergens achter blijven haken. Bekijk ook of de framebuizen extra zijn gestoffeerd en of de scharnierpunten netjes zijn weggewerkt.
 • Matras. Het matras moet stevig zijn. Als het erg zacht is en makkelijk inzakt, kan dit verstikkingsgevaar opleveren.
 • Wielen. Wielen moeten blokkeerbaar zijn. Heeft het campingbedje 4 wielen? Dan moet je er minimaal twee kunnen vergrendelen.
 • Maximale leeftijd, gewicht of lengte. Houd je aan de door de fabrikant geadviseerde maximale leeftijd, gewicht of lengte van je baby. Zo voorkom je eventuele gevaarlijke situaties.

Accessoires

Voor een campingbedje kan je verschillende accessoires kopen, maar deze zijn niet allemaal even veilig. Ben je toch van plan ze aan te schaffen? Let dan op de volgende dingen:

Extra matras campingbedje

Sommige ouders vinden het originele matras van een campingbedje aan de harde kant en kopen daarom een extra matras. Dit is echter niet raadzaam, omdat je kindje onder het matrasje terecht kan komen door de flexibele zijwand van het bedje.

Wil je toch graag een extra matras kopen? Zorg dan dat het goed past; er mag maximaal 3 centimeter tussen de zijwand en het matras zitten. Daarnaast is het veiliger wanneer je het matras aan het campingbedje kan vastmaken.

Bodemverhoger

Met een bodemverhoger kan je je baby makkelijker pakken en hoef je niet zo ver te bukken. Veel zijn echter niet stevig genoeg om je kindje te dragen en scheuren nadat er druk op komt. Dit gebeurt voornamelijk bij bodemverhogers die je met een rits vastmaakt. Kies daarom liever voor een verhoger die je met klemmen bevestigd. Je kan de bodemverhoger gebruiken tot je kindje kan zitten, anders heb je kans dat hij uit het reisbedje valt.

Commodeblad

Op sommige campingbedjes kan je een commodeblad bevestigen. Erg handig als je je baby wil verschonen of aankleden. Let goed op het gewicht dat het commodeblad maximaal kan dragen.

Klamboe

Vooral in de zomermaanden kan een klamboe handig zijn. Zo bescherm je je kindje tegen die vervelende muggen. Koop een klamboe die je strak om het campingbedje kan vastmaken. Een loshangende klamboe kan gevaarlijk zijn voor je baby.

Prijs

De goedkoopste campingbedjes zijn er al vanaf €30, maar de prijs kan oplopen tot zo’n €200 tot €300. Onthoud altijd dat het duurste reisbedje niet per se het beste is. Zolang het voldoet aan bovenstaande veiligheidseisen, heb je een goed exemplaar.

Gebruiktips

Als je eenmaal het perfecte campingbedje hebt gevonden, kan je nog op de volgende dingen letten. Zo gaat het bedje langer mee én ligt je kindje nog veiliger:

 • Gebruik het campingbedje niet als permanente slaapplek. Daar is het niet stevig en comfortabel genoeg voor. Als reisbedje of logeerbedje is het prima.
 • Controleer elke keer voordat je baby gaat slapen de vergrendeling. Dit kan je doen door even stevig op het bedje te duwen, maar niet té stevig natuurlijk.
 • Plaats het bedje niet bij een raam of verwarming. Je kindje kan het hierdoor te warm of te koud krijgen. Pas ook op met gordijnen of koorden en snoeren; hier kan hij in verstrikt raken.
 • Voorkom roest- en schimmelvorming door het bedje op te bergen in een droge ruimte.

Bron hoofdfoto: Captured by Karin.