dokter meet temperatuur met oorthermometer bij meisje

Je kindje is ziek en je wil graag weten of hij koorts heeft. Met een oorthermometer gaat de temperatuur opnemen een stuk comfortabeler en sneller dan met een rectale koortsthermometer. Hoe werkt een oorthermometer precies? En hoe betrouwbaar is hij?

Hoe werkt een oorthermometer?

Met een oorthermometer meet je de lichaamstemperatuur via – je raadt het al – het oor van je kindje. In de oorthermometer zit een infraroodsensor. Deze sensor scant de warmte van het trommelvlies en zet dit om in een digitale waarde voor lichaamstemperatuur.

Sommige oorthermometers maken meerdere ‘scans’ achter elkaar om de temperatuur betrouwbaarder te kunnen meten. Zodra de meting klaar is, geeft de thermometer een signaaltje. De temperatuur wordt dan getoond op het display.

Deze methode lijkt een stuk comfortabeler en praktischer dan het gebruik van een rectale thermometer, waarbij je via het poepgaatje de temperatuur meet.

Gebruik van de oorthermometer

Je wil natuurlijk met zekerheid kunnen zeggen of je kindje koorts heeft. Om zo goed mogelijk de temperatuur te meten, is het belangrijk dat de sensor precies op het trommelvlies gericht is. Als je het oorschelpje van je baby voorzichtig een beetje naar achteren trekt, lukt dit beter.

Bij oudere kindjes moet je het oor een beetje omhoog én naar achteren trekken. Zo is de gehoorgang zo recht mogelijk en kan de sensor het trommelvlies ‘zien’.

Na gebruik moet je de oorthermometer schoonmaken of het ‘kapje’ vervangen (afhankelijk van het merk/ type).

Let op: een oorthermometer is niet geschikt om koorts te meten bij een baby jonger dan 3 maanden.

Is het betrouwbaar?

Hoewel fabrikanten om het hardst roepen dat hun oorthermometers betrouwbaar zijn, denken artsen en onderzoekers daar anders over.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de meting van een oorthermometer tot wel een hele graad kan verschillen met een rectale meting. De via het oor gemeten temperatuur van je baby is dus vaak een onderschatting van zijn werkelijke temperatuur.

Onderzoek in een Nederlands ziekenhuis toonde dit eerder ook al aan. Een oorthermometer is dus een stuk minder betrouwbaar dan een rectale thermometer.

Een aantal factoren die een temperatuurmeting via het oor onbetrouwbaar maken zijn:

  • Meten aan een oor waar op gelegen is, dit geeft warmtestuwing
  • Veel oorsmeer in de gehoorgang (dit kan je moeilijk zelf vaststellen bij je kindje)
  • Een onjuist gebruik (de sensor wordt niet goed op het trommelvlies gericht)
  • Een omgevingstemperatuur die erg koud of erg warm is

Voor- en nadelen oorthermometer

Voor het overzicht zetten we de voor- en nadelen van de oorthermometer voor je op een rij:

Voordelen Nadelen
Sneller dan de rectale thermometer Duur in aanschaf
De meeste oorthermometers hoef je niet schoon te maken, maar alleen het kapje te vervangen Niet geschikt voor baby’s jonger dan 3 maanden
Comfortabel en praktisch in gebruik Minder betrouwbaar dan een rectale thermometer
Voor- en nadelen van de oorthermometer

Is het verstandig om een oorthermometer te gebruiken?

Een oorthermometer lijkt een handige en makkelijke manier van temperatuur meten, maar blijkt in de praktijk dus niet zo betrouwbaar. Artsen raden dan ook af om de oorthermometer thuis te gebruiken. Zij adviseren om te kiezen voor de traditionele rectale thermometer.

Je denkt misschien: mijn huisarts gebruikt zelf ook vaak een oorthermometer. Artsen gebruiken regelmatig oorthermometers omdat dit een snelle en praktische manier is om een inschatting van de lichaamstemperatuur te krijgen.

Dit combineren ze echter met een vraaggesprek en een uitgebreider lichamelijk onderzoek van je kindje. Hij of zij heeft zo dus meer informatie dan jij thuis. Bij twijfel zal je dokter ook altijd een rectale meting willen doen.

Welke soorten thermometers zijn er nog meer?

Naast de rectale thermometer en de oorthermometer, zijn er allerlei ander thermometers op de markt. Voorbeelden hier van zijn de voorhoofdthermometer, slaapthermometer en de speenthermometer. Ook voor deze thermometers geldt dat ze comfortabeler zijn dan de rectale koortsthermometer, maar minder betrouwbaar.