Baby in zomerhitte met zonnehoedje op

Met een baby beleef je de zomer heel anders dan vroeger. Behalve jezelf koel te houden, maak je je waarschijnlijk structureel zorgen of je kindje het niet te warm heeft, of hij genoeg drinkt en of hij goed slaapt. Met ons hitteplan voor je baby zorg je ervoor dat de zomer weer genieten wordt, voor zowel je kindje als jouzelf.

Het gaat goed met je baby als hij goed drinkt, regelmatig natte plasluiers heeft en levendig is. Er zijn daarnaast een aantal dingen waar je op moet letten als het kwik stijgt. Zo heeft het RIVM het ‘Nationaal Hitteplan’ opgesteld met maatregelen tegen de warmte. Met een baby moet je goed letten op de volgende zaken:


Bescherm het gevoelige huidje van je baby

De zonnebrandcrème van dermatoloog Marjolein Leenarts is er speciaal voor de gevoelige huid. Perfect dus voor je baby, maar ook voor jezelf. Er zit geen parfum of alcohol in de Suncare, dus je kan lekker smeren.

Lees hier meer

Genoeg drinken

Wat jou aangeraden werd toen je zwanger was in de zomer, geldt nu ook voor je kindje: het is belangrijk dat hij genoeg drinkt. Zo voorkom je dat hij uitdroogt.

Als je borstvoeding geeft, kan je je baby extra laten drinken door hem regelmatiger aan te leggen. Daarbij is het belangrijk dat je zelf ook genoeg blijft drinken. Krijgt je kindje de fles? Dan kan je extra water aan zijn flesje toevoegen. Denk hierbij aan 10 ml extra per 100 ml.

Vanaf 6 maanden mag je baby tussendoor ook water drinken. Dit kan met een tuitbeker, of geef hem kleine slokjes uit een beker. Het is mogelijk dat je kleine eerst moet wennen aan water drinken. Probeer dit daarom met hem te oefenen voordat het te warm wordt.

Hoe herken je uitdroging?

Uitdroging wordt veroorzaakt door een tekort aan water in het lichaam. Je verliest te veel vocht (bijvoorbeeld door zweten), of krijgt te weinig vocht binnen. Baby’s zijn hier extra gevoelig voor. Vooral kinderen jonger dan 3 maanden hebben een verhoogd risico om uit te drogen.

Je kan uitdroging herkennen aan:

  • Een droge mond (geen kwijl)
  • Sufheid
  • Een halve dag geen natte luier
  • Snelle hartslag en/of ademhaling
  • Diepliggende ogen
  • Koude armen en benen
  • Een huidplooi blijft ‘staan’ als je deze optilt

Neem direct contact op met je huisarts als je kindje deze tekenen van uitdroging laat zien.

Kleding baby

Het is lastig om te bepalen welke kleding je je baby aantrekt bij welke temperatuur. Over het algemeen geldt: kies voor dunne, lichte materialen die vocht opnemen, zoals katoen. Trek je kleine niet te veel laagjes aan bij warm weer; soms is een romper al voldoende.

Je baby heeft in de zomer vaak kleding met korte mouwen aan. Dat is lekker koel voor hem, maar zorg er wel voor dat je zijn blote huid goed beschermt tegen de zon. Smeer hem goed in met zonnebrandcrème en doe hem een pet op.

Warmte baby monitoren

Op warme dagen is het belangrijk om in de gaten te houden hoe warm je kindje het heeft. Dit kan je doen door in zijn nek en onder zijn voeten te voelen. Je kan voor de zekerheid zijn temperatuur meten. Voelt zijn nek plakkerig aan of geeft de thermometer een temperatuur boven de 37,5 graden aan? Dan heeft hij het te warm en is het verstandig om een laag kleding uit te trekken.

Naast de kleding van je baby aanpassen, kan je hem laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn gezicht en nek te gaan. Je kan hem ook in bad doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat hij niet te snel afkoelt. Of neem samen een verfrissende duik in het zwembad!

Het huis koel houden

Door ramen en gordijnen overdag dicht te houden en de zonwering naar beneden te doen, houd je het huis zo koel mogelijk. Is het buiten koeler dan binnen? Dan is het tijd om alles weer open te zetten. Zorg er dan wel voor dat je een hor voor het raam plaatst, zodat insecten buiten blijven. Daarnaast is het handig om erop te letten dat je kindje niet op de tocht ligt, anders kan hij verkouden worden.

Naar buiten

Ga je met je kindje in de tuin spelen of naar het strand? Bescherm hem dan altijd goed tegen de zon. Smeer hem in met een dikke laag zonnebrandcrème met factor 50 en doe hem een pet op, ook als het bewolkt is. De huid van je kindje is namelijk extra kwetsbaar voor de gevolgen van uv-straling. Zijn huid groeit razendsnel, waardoor beschadigde huidcellen minder tijd hebben om te herstellen. Als beschadigde huidcellen zich niet meer kunnen herstellen, kan dit de risico’s op huidkanker op latere leeftijd vergroten.

Op zomerse dagen is het voor je baby fijner als jullie een schaduwrijke plek opzoeken. Deze kan je zelf ook creëren door een parasol of tent op te zetten. Baby’s jonger dan 6 maanden mogen zelfs helemaal nog niet in de zon. Ga niet te lang naar buiten en zorg ervoor dat je altijd iets te drinken voor hem bij de hand hebt. Ga bij voorkeur niet naar buiten tussen 12 uur en 3 uur ‘s middags. Dat is namelijk het warmste moment van de dag.

kinderwagen met deken baby zomer
Leg nooit een deken of doek over de kinderwagen heen. Zo kan het extreem warm worden voor je baby!

Op pad met de kinderwagen

Als het lekker weer is, wil je natuurlijk niet de hele dag binnenzitten. Ga je met de kinderwagen op pad? Let er dan op dat je baby het niet te warm krijgt. De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen.

Leg ook nooit een deken of doek over de kinderwagen! Je denkt misschien dat je de warmte zo buitenhoudt, maar dat werkt averechts. De luchtcirculatie vermindert hierdoor en zo kan het extreem heet worden voor je baby. Een beter alternatief is een parasol op de kinderwagen te plaatsen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de schaduw te lopen.

“De Zweedse krant Svenska Dagbladet heeft onderzocht hoe heet het in een kinderwagen kan worden. Wat blijkt? Na een uur in de zon stijgt het kwik al naar 37 graden!

Met de auto weg

Als je op een zonnige dag de auto instapt, is het verstandig om goede zonneschermen op te hangen aan de kant waar je kindje zit. Zo houd je je baby zoveel mogelijk uit de zon.

Heb je nog even voordat jullie op pad gaan? Zet dan een halfuur van tevoren de ramen en deuren van de auto open, zodat de ergste warmte uit de auto kan. En let erop dat het autostoeltje en de gordels niet te heet zijn geworden door de zon.

Tenslotte: laat je kindje nooit alleen achter in de auto. Helaas gebeurt het nog te vaak, terwijl het levensgevaarlijk kan zijn.

Een goede nachtrust

Baby’s slapen het fijnst bij een kamertemperatuur rond de 18 graden. Dat is lastig constant te houden als het buiten tropisch warm is. Grote kans dat hij – net zoals jij – onrustig slaapt.

De temperatuur van de babyslaapkamer kan je eenvoudig in de gaten houden met een thermometer. Sommige babyfoons hebben een ingebouwde thermometer, dat is pas handig!

Als de slaapkamer van je kindje warmer is dan 25 graden, dan is het voor hem al voldoende om in een katoenen rompertje te slapen. Ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden, dan kan je hem laten slapen in een romper en een zomerslaapzak.

Bekijk meer tips voor als je kindje slecht slaapt bij hitte >>