Een kruik voor je baby in bed: waarom en hoe?

Je kan een kruik gebruiken om je baby lekker warm te houden. Waar moet je op letten om een kruik op een veilige manier te gebruiken?

Waarom een kruik?

Een pasgeboren baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet regelen. Het is dus aan jou om hem warm te houden. Dit doe je door hem goed aan te kleden, hem een mutsje op te zetten en door hem toe te dekken in bed. Een kruik kan daarnaast een goed hulpmiddel zijn om je kleine op temperatuur te houden.

Je kan een kruikje voor je baby op twee manieren gebruiken:

  • Om zijn bedje, kleertjes of kinderwagen voor te verwarmen.
  • Om je baby warm te houden als zijn temperatuur 36,7°C of lager is.

Het verwarmen van het bedje, de kleertjes of de kinderwagen kan je in principe altijd doen. Dit is vooral fijn voor je kleintje tijdens de koudere dagen. Waarschijnlijk kan je zelf inschatten wanneer een kruikje overbodig is, zoals op een hete zomerdag, of wanneer je kindje het warm genoeg heeft met zijn kleertjes en een dekentje.

Een tweede mogelijkheid is om je baby in bed te leggen met een kruik, of zelfs met twee kruiken. Dit is alleen nodig als de temperatuur van je kleine 36,7°C of lager is of als het buiten kouder is dan 5ºC.

Soorten kruiken

Er bestaan verschillende soorten kruiken:

Heetwaterkruik

Dit is de meest bekende kruik, die je vult met heet water. Je kan er ook voor kiezen om hem te vullen met één bekertje koud water en hem aan te vullen met gekookt water. Overleg met je kraamverzorger of verloskundige of gekookt water raadzaam is. Heetwaterkruiken zijn beschikbaar in metaal en kunststof. Beide kan je gebruiken voor je kleine. Een metalen kruik kan je na gebruik het beste vol laten zitten met gekookt water om roest tegen te gaan. Een kruik van kunststof kan je juist het beste leeggieten na gebruik.

Elektrische kruik

Deze variant warm je op door de stekker in het stopcontact te steken. Het duurt ongeveer tien minuten voordat hij warm is. Als hij op de juiste temperatuur is, stopt hij automatisch met ‘opladen’. Handig is dat deze kruik niet kan lekken, maar een nadeel is dat hij iets sneller afkoelt dan een heetwaterkruik. Gebruik je hem bij je baby in bed, dan moet je hem ‘s nachts misschien een keer opnieuw opladen.

Kersenpittenzak

Een pittenzak warm je op in de magnetron. Je kan hem alleen gebruiken om het bedje van je baby voor te verwarmen, het is niet veilig om hem bij je baby in bed te leggen vanwege het verhoogde risico op wiegendood.

Gelkruik

Een gelkruik verwarm je ook in de magnetron. Hij koelt vrij snel weer af, waardoor hij alleen geschikt is om het bedje, de kleertjes of de kinderwagen voor te verwarmen.

Rubberen kruik

Een rubberen kruik is niet geschikt om voor je baby te gebruiken vanwege lekgevaar.

Veiligheid

Natuurlijk is het erg belangrijk om te letten op de veiligheid wanneer je een kruik voor je baby gebruikt. De inhoud is immers heet! Op welke dingen moet je letten zodat je kindje veilig kan slapen?

  • Leg de kruik nooit te dicht bij je baby! Leg hem het liefst aan het voeteneind. Als je je kindje wat extra wil verwarmen, leg de kruik dan aan de zijkant van je baby op de deken, met een handbreedte tussen de kruik en je baby.
  • Bedek altijd de kruik met een hydrofiele luier of een kruikenzak.
  • Controleer de temperatuur van de kruik door hem tegen je pols te houden.
  • Controleer goed of de kruik niet lekt, door hem heen en weer te bewegen.
  • Leg de kruik altijd met de dop van je kindje af, richting het voeteneind.
  • Lees de handleiding en volg de instructies op.
  • Gebruik je een kruik om het bedje of de kinderwagen voor te verwarmen, leg hem dan onder het dekentje en haal hem eruit zodra je je baby in zijn bedje of de kinderwagen legt.
  • Gebruik je een gelkruik of kersenpittenzak om het bedje te verwarmen, beweeg dan de inhoud van de kruik na het verwarmen heen en weer. Een magnetron verwarmt namelijk niet gelijkmatig.
  • Er bestaan kruiken in de vorm van een speelgoedbeest. Hoewel deze er leuk uit zien, zijn ze niet geschikt voor je kleintje, omdat ze voor hem uitnodigend zijn om mee te spelen. Dat kan gevaarlijk zijn.
  • Let op dat je baby het niet te warm krijgt. Zorg voor goede ventilatie in de kamer en bedek je baby niet te warm. Haal de kruik weg als je kindje het te warm heeft.