Moeder is bezig met babybedje opmaken terwijl vader hun baby vasthoudt

Je baby slaapt het veiligst in een eigen ledikant of wieg. Hierbij is het belangrijk dat het bed op de juiste manier wordt opgemaakt. Maar hoe kan je veilig een babybedje opmaken?

Een wieg of ledikant opmaken

Een babybedje opmaken is niet ingewikkeld, maar er zijn een paar punten om op te letten. Een wieg en ledikant maak je in principe op dezelfde manier op. Hierbij is het belangrijk dat je het bedje strak en kort opmaakt. Dit houdt in dat de voeten van je baby maar net van het voeteneinde af liggen. Je kleine ligt dus helemaal onderin het bed. Dit voorkomt dat je baby onder het beddengoed terechtkomt en er een risico op verstikking ontstaat. Zo kan je baby veilig slapen.

Door het beddengoed goed strak in te stoppen aan de zijkanten en het voeteneinde, voorkom je dat je baby kan draaien. Draaien kan ervoor zorgen dat hij in een houding terechtkomt die zijn ademhaling belemmert. Omdat hij nog niet goed zelf terug kan draaien, kan dit gevaarlijk zijn en tot wiegendood leiden. Het strakke instoppen is voor je baby ook fijn, want het geeft hem een geborgen gevoel.


Welk babydekentje heb ik nodig?

Druk aan het shoppen voor je baby uitzet, maar twijfel je over welk dekentje je nodig hebt? Bij Jollein shop je alle soorten dekentjes, van luchtige hydrofiele dekentjes voor warme zomernachten tot gebreide dekentjes met voering voor de winter.

Bekijk de collectie

Nodig voor het babybedje opmaken

Wanneer je begint met het ledikant of wiegje opmaken, is het handig om de volgende benodigdheden klaar te leggen:

  • Molton hoeslaken of onderlegger
  • Hoeslaken van katoen of badstof
  • Hydrofiele luier
  • Katoenen laken
  • Deken van katoen of wol

Babybedje opmaken

  1. Doe de molton om het matras of leg de molton onderlegger over het matras.
  2. Hier overheen leg je het hoeslaken, welke je goed instopt aan de zijkanten. Let erop dat het hoeslaken glad over de molton ligt, zodat er geen verstikkingsgevaar ontstaat.
  3. Vouw de hydrofiele luier (diagonaal) dubbel. Leg deze op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen. Dit is om kwijl en spuug op te vangen, zodat je niet dagelijks het bed hoeft te verschonen. Maak deze ook strak op en stop hem in aan de zijkanten. Verwissel de hydrofiele luier wel elke dag.
  4. Vervolgens neem je het katoenen laken en de deken. Leg ze op elkaar en laat het laken ongeveer 20 centimeter onder de deken vandaan komen. Sla dit deel om, zodat er een randje laken over de deken heen valt.
  5. Maak het bedje zo op dat je baby met zijn voetjes bijna tegen het voeteneind aan ligt. De overgebleven stukken deken en laken trek je strak en stop je in onder het matras.
  6. Komt het voeteneind hierdoor hoger te liggen? Dan kan je de rest van het matras verhogen door een gevouwen deken eronder te leggen. Zo zorg je ervoor dat je baby plat ligt en niet naar het hoofdeinde schuift.

Baby beddengoed

Tot je baby 2 jaar is het verstandig om hem te laten slapen onder een laken met deken, of in een slaapzak. Een dekbed is tot die tijd geen veilige keuze. Je kleine kan hier gemakkelijker onder schuiven of met zijn gezicht erin terechtkomen. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren. Ook kan een dekbed snel te warm worden, wat tot warmtestuwing kan leiden. Je kindje kan zijn lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren. Hij raakt onder een dekbed zijn warmte niet goed kwijt en kan zó oververhit raken dat hij kan overlijden.

In bedtextiel en babykleding staat doorgaans de TOG-waarde vermeld. Dit staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan hoe warm het materiaal is. Het advies luidt om je baby niet warmer toe te dekken dan 4,0 TOG. Dit houdt in dat de TOG van alles waar hij onder ligt bij elkaar opgeteld (kleding, slaapzak, laken, deken) maximaal 4,0 is. Door hierop te letten, voorkom je dat je kleine het te warm krijgt.

Babyslaapzak

Een slaapzak is een nog veiligere optie voor je baby om in te slapen dan een deken. Zodra je kleine beweeglijker wordt, kan hij in zijn slaap door zijn bed schuiven. Een deken kan hierbij voor minder praktische en zelfs onveilige situaties zorgen. Je kindje kan zich blootwoelen of juist onder de deken kruipen. Dit kan zijn ademhaling belemmeren. Met een slaapzak is de kans hierop bijna nul.

Tips bij babybedje opmaken

Het babybedje opmaken heb je waarschijnlijk vrij snel onder de knie. De volgende tips kunnen je helpen om je baby heerlijk en veilig te laten slapen in zijn vers opgemaakte bed.

  • Geen grote knuffels. Knuffelbeesten kunnen, net als een dekbed, gemakkelijk voor adembelemmering zorgen. Je baby kan er tegenaan rollen en met zijn neus en mond in het pluche komen te liggen.
  • Geen hoofdbeschermers of ander zacht materiaal. Hiervoor geldt hetzelfde als voor knuffels. Ze lijken speciaal voor wiegen en ledikanten gemaakt. Toch is het onveilig om dit zachte materiaal in het bed van je kleine te gebruiken.
  • Gebruik het juiste matras. Een goed matras is stevig en past precies in het ledikant. Je mag niet meer dan een vingerbreedte tussen de bedrand en het matras overhouden. Is dit wel zo, dan kan je baby tussen het matras en het bed terechtkomen.
  • Gebruik geen slaapzakriemen. Leg je kind nooit vast in bed met riemen of iets anders. Je kind kan hierin verstrengeld raken, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.
  • Leg geen zeiltje in bed. Een zeiltje of waterdichte molton ter bescherming van de matrashoes wordt afgeraden. Dit laat geen lucht door. Wil je toch graag een zeiltje gebruiken? Leg hem dan alleen onder de billen van je baby en bedek het met een hydrofiele luier.
  • Gebruik een kruik veilig. Bedek een kruik altijd met een hydrofiele luier of kruikzak. Leg hem niet direct tegen je baby aan en controleer hem bij elke wissel op lekken.
  • Vraag je kraamverzorgende om advies. Twijfel je of je het babybed wel goed hebt opgemaakt? Vraag je kraamverzorgende of ze het controleert. Zij kan je goed adviseren.