Video

Het is belangrijk dat de fles van je baby altijd goed schoon is. Zo voorkom je dat je kindje vervelende bacteriën binnenkrijgt. Hoe kan je de fles uitkoken en schoonmaken? Kraamverzorgende Anneke van Ruiten legt het in een filmpje uit.

Fles schoonmaken: zo doe je dat

Je hoeft de fles en speen niet na elk gebruik uit te koken of te steriliseren. Wel is het belangrijk dat je de drinkspullen goed schoonmaakt. Spoel de fles en de speen direct na het drinken om met koud water. Met koud water spoel je melkresten makkelijker weg dan met warm water. Wanneer je dit niet meteen doet, zijn deze later moeilijker te verwijderen.

Was de fles en speen daarna goed met heet water en afwasmiddel. Gebruik hierbij een flessen- of speenborstel. Spoel ze daarna schoon met water zonder zeep. Een vaatwasprogramma van 55 graden of hoger zorgt er ook voor dat flessen en spenen goed schoon worden.

Als de speen en fles schoonmaken met de hand gebeurt, kan je ze het beste aan de lucht laten drogen. Zet ze hiervoor ondersteboven op een schone hand- of theedoek. Heb je ze snel nodig? Dan kan je de fles en speen droogmaken met een schone theedoek. Wanneer ze droog zijn, zet je het flesje in elkaar en bewaar je deze op een schone, afgesloten plek.

Fles uitkoken

Wanneer je een fles of speen voor de eerste keer gebruikt, is het belangrijk dat je hem uitkookt. De fles wordt zo gesteriliseerd. Je weet dan zeker dat hij goed schoon is.

Fles uitkoken in pan

Wanneer je een fles gaat uitkoken in een pan, breng je een grote pan water aan de kook. Zorg ervoor dat de flessen en spenen ondergedompeld in het water liggen. Laat ze minimaal 3 minuten koken en haal ze er dan uit met een schone tang. Giet het water eruit en leg ze op een schone theedoek om te drogen.

Steriliseren in magnetron sterilisator

Ga je flessen steriliseren in een magnetron sterilisator? Doe dan water in de sterilisator en zet de flessen erin. De sterilisator plaats je in de magnetron. Hoe lang hij dit moet, hangt af van het vermogen van je magnetron. Bij een vermogen van 1100 tot 1850 watt is dit 2 minuten, bij 850 tot 1000 watt 4 minuten en bij 500-850 watt 6 minuten.

Na het eerste gebruik is flessen steriliseren meestal niet meer nodig. In de vaatwasser wassen of goed schoonmaken met heet water en afwasmiddel is dan voldoende. Is je kindje te vroeg geboren of ernstig ziek? Dan is het goed om extra voorzichtig te zijn voor je kwetsbare kindje. Je kan flessen en spenen dan het best wel na elk gebruik uitkoken. Dit doe je tot hij 3 maanden oud is.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app