Moeder wandelt met hydrofiele doek over kinderwagen, wat gevaarlijk is

Als het buiten warm is, wil je je kindje graag beschermen tegen de zon. Sommige ouders kiezen ervoor om een doek over de kinderwagen te hangen als ze gaan wandelen. Toch kan je dit beter niet doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op oververhitting dan toeneemt.

Waarom is een doek over de kinderwagen gevaarlijk?

Het lijkt misschien alsof een (witte) hydrofiele doek de zon afweert en je baby daardoor koel blijft. Maar het tegenovergestelde is waar. Een doek zorgt er juist voor dat de temperatuur in de kinderwagen stijgt. Het gebrek aan frisse lucht veroorzaakt daarnaast een slechte luchtcirculatie. Je kindje kan daardoor oververhit raken en zelfs uitdrogen. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden.

Wat is gevaarlijk en wat niet?

Als een kinderwagen is afgedekt met een hydrofiele doek, kan de temperatuur in de bak met 7 graden toenemen, blijkt uit onderzoek van TUV Nederland in opdracht van Stichting Veilig Kind. De onderzoekers testten verschillende mogelijkheden om je kindje te beschermen tegen de zon:

  • Parasol bevestigen op de kinderwagen. Dit is de veiligste manier om je kindje uit de zon te houden. Doordat de parasol zich boven de kinderwagen bevindt in plaats van dicht erop, stijgt de temperatuur in de bak niet en is een goede luchtcirculatie nog mogelijk.
  • Een Dooky Universal Cover gebruiken. Ook dit is een goede manier, al kan de temperatuur met een Dooky nog steeds toenemen met 1 tot 3 graden. Het beste is om de Dooky als een luifel boven de kinderwagen te spannen, en niet over de opening heen te hangen.
  • Een normale deken over de kinderwagen heen hangen. Met een normale doek of deken neemt de temperatuur in de bak van de kinderwagen met ruim 5 graden toe.
  • De zonnekap van de kinderwagen helemaal uitklappen. De speciale zonnekap lijkt ongevaarlijk, maar is het niet: de temperatuur kan hiermee 6 tot 11 graden oplopen.
  • Een hydrofiele doek over de kinderwagen heen leggen. De temperatuur kan hierdoor ruim 7 graden stijgen.

Je baby beschermen tegen de zon

Om je kindje uit de zon te houden, kan je dus het beste een parasol of een Dooky gebruiken. Dit zijn de veiligste opties. Er bestaan ook kinderwagens met kappen die je aan de achterkant iets omhoog kan doen, zodat er frisse lucht bij je kindje komt.

Wil je toch een doek over de kinderwagen heen leggen, zorg er dan voor dat er voldoende frisse lucht de bak in komt. Dit kan je doen door de doek te spannen in plaats van volledig over de opening heen te hangen. Controleer ook regelmatig of je baby het niet te warm krijgt. Houd op een zonnige dag daarnaast ook de volgende tips in gedachten:

  • Vermijd de zon. Probeer je baby zoveel mogelijk uit de zon te houden en laat de kinderwagen altijd in de schaduw staan.
  • Gebruik zonbescherming. Smeer je kindje in met zonnebrand, zet een petje op zijn hoofd en laat hem een zonnebril dragen.
  • Drink genoeg. Let erop dat je baby voldoende vocht binnenkrijgt. Bied wat vaker voeding aan of laat hem (vanaf 6 maanden) regelmatig uit een tuitbeker water drinken.
  • Let op de juiste kleding. Kleed je baby luchtig aan in kleren van licht en ademend materiaal, zoals katoen. Lees meer over je baby kleden bij warm weer.