Voedingsschema baby: een overzicht van het eerste jaar
Het menu van je kindje houdt je misschien flink bezig. Hoe ziet het voedingsschema van je baby er per maand uit en wanneer is hij toe aan vaste voeding? Hier vind je een overzicht van mogelijke voedingsschema’s voor je baby, van zijn geboorte tot zijn eerste verjaardag.
Een voedingsschema voor je baby
Een voedingsschema voor je baby is een goede houvast om te bepalen hoeveel voeding hij nodig heeft. De schema’s en menu’s die je in onderstaande artikelen vindt, zijn voorbeelden. Iedere baby is anders en de ene dag heeft je baby een grotere eetlust dan de andere dag. Gebruik de voedingsschema’s daarom als een richtlijn en laat je kindje het tempo bepalen. Hij voelt zelf aan hoeveel hij nodig heeft.
Onmisbare vetten voor jouw kindje
Kinderen krijgen vaak te weinig (goede) vetten binnen. Blue Band Rijk & Romig zit vol vitamines en goede vetten, zoals Omega 3, die onmisbaar zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Smeer daarom elke boterham met Blue Band en jouw baby krijgt meteen de goede vetten binnen.
Voedingsschema baby 0-3 maanden
De eerste maanden na de geboorte drinkt je baby alleen melk. Dit kan borstvoeding of flesvoeding zijn, of een combinatie hiervan. In de eerste maand voed je je baby ongeveer 6 tot 8 keer per dag. Meer of minder vaak komt ook voor en is evengoed normaal. De hoeveelheid melk per keer is de eerste maand nog klein. De daaropvolgende maanden drinkt je kleine steeds meer per voeding. Daardoor neemt het aantal voedingen langzaam af. Hoeveel je kleine nodig heeft, vind je in het voedingsschema voor 0-3 maanden.
Voedingsschema baby 4 maanden
Wanneer je baby 4 maanden oud is, kan je de eerste groente- en fruithapjes aan zijn menu toevoegen. Je kleine maakt dankzij deze oefenhapjes langzaam kennis met nieuwe smaken en structuren. Bedenk voor je met oefenhapjes begint of je baby eraan toe is. Hoe je dit merkt, lees je in het voedingsschema voor je baby van 4 maanden.
Voedingsschema baby 5 maanden
Zodra je kindje gewend is aan de smaak en structuur van groente en fruit, is hij klaar voor een nieuwe stap. Je kan hem nu kennis laten maken met fijngeprakte of gemalen pasta, rijst, vlees en vis. Zo breid je zijn menu langzaam verder uit. De hapjes nemen nog niet de plek in van borstvoeding of flesvoeding. Is je kindje nog niet zo ver? Geen probleem, iedere baby went op zijn eigen tempo aan vast voedsel. Lees meer over het uitbreiden van het menu van je baby in het voedingsschema voor 5 maanden.
Voedingsschema baby 6 maanden
Vanaf 6 maanden gaat vaste voeding een grotere rol spelen in het voedingsschema van je baby. Hij eet nu dagelijks één tot twee keer een groente- of fruithap. Daarnaast drinkt hij nog 4 tot 6 keer aan de borst of uit de fles. Wanneer je kindje flesvoeding krijgt, is het goed om hem vanaf deze maand opvolgmelk te geven. Je leest hier meer over in het voedingsschema voor 6 maanden.
Voedingsschema baby 7 maanden
Door de toename van de hoeveelheid vaste voeding krijgt je baby minder behoefte aan melk. Daardoor kan je deze maand misschien een melkvoeding van zijn menu schrappen. Is je kindje gewend aan geprakte en gemalen hapjes? Dan kan je hem laten wennen aan grovere stukjes voedsel, bijvoorbeeld met behulp van de Rapley-methode. Hoe je het eetschema deze maand aanpakt, lees je in het voedingsschema voor 7 maanden.
Voedingsschema baby 8 maanden
Nu je baby 8 maanden is, kan vaste voeding één echte maaltijd vormen, bijvoorbeeld een boterham of een bord pap. Omdat zijn maaltijden groter worden, krijgt je baby minder behoefte aan melkvoeding. Dit betekent dat hij minder vocht binnenkrijgt. Het is belangrijk om dit aan te vullen. Geef hem daarom regelmatig water of lauwe, ongezoete thee. Door hem uit een beker te laten drinken, oefent je kind gelijk zijn mondmotoriek. Meer tips vind je in het voedingsschema voor 8 maanden.
Voedingsschema baby 9 maanden
Je baby van 9 maanden heeft nu waarschijnlijk behoefte aan twee echte maaltijden per dag. Het is ook mogelijk dat hij wat minder of juist meer eet. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Ieder kind heeft zijn eigen tempo en voelt zelf aan hoeveel hij nodig heeft. Ben je benieuwd naar tips om je baby met zoveel mogelijk smaken kennis te laten maken? Je vindt ze in het voedingsschema voor 9 maanden.
Voedingsschema baby 10 maanden
Wanneer je baby 10 maanden is, wordt zijn behoefte aan vast voedsel groter. Je kan de maaltijden dus wat groter maken. Doordat je baby meer vast voedsel eet, wordt de hoeveelheid melkvoeding die hij drinkt vaak minder. Waarschijnlijk drinkt je kindje nog twee tot drie keer per dag een melkvoeding. Drinkt je baby meer? Dan is dat ook niet erg. Hoe je het menu van je baby uitbreidt bij 10 maanden, lees je in het voedingsschema voor 10 maanden.
Voedingsschema baby 11 maanden
Vanaf deze maand eet je kindje drie keer per dag met jullie aan tafel. Nu hij 11 maanden is, kan je hem namelijk drie keer per dag een maaltijd aanbieden. ’s Ochtends en ’s middags bijvoorbeeld een boterham en ’s avonds een warme maaltijd. Toch zijn er nog altijd producten die je je baby beter niet kan geven. Je ontdekt welke dit zijn in het voedingsschema voor 11 maanden.
Voedingsschema baby 12 maanden
Gefeliciteerd, je kindje is 1 jaar! Vanaf zijn eerste verjaardag heeft je dreumes geen opvolgmelk meer nodig. Je kan hem nu ongeveer twee keer per dag een beker gewone melk aanbieden. Blijf je je kindje borstvoeding geven? Dan kan je dit op verzoek blijven doen. Naast de melkvoeding eet je kleine met de pot mee. Een voorbeeldmenu vind je in het voedingsschema voor 12 maanden.