Baby speelt met huisdier

Een hond, cavia, kat of ander dier kan een gezellige toevoeging zijn aan je gezin. Wat zijn de voor- en nadelen van een huisdier als je een kindje hebt? En hoe zorg je voor een goede band tussen je baby en huisdier?

Je baby en een huisdier: waarom wel of niet?

Misschien zie je het al voor je: gezellig met je baby in de kinderwagen de hond uitlaten. Of samen met je peuter het konijnenhok verschonen. Maar huisdieren kosten ook tijd, geld en aandacht. Het is daarom goed om van tevoren na te denken over de voor- en nadelen van een huisdier.

Voordelen van een huisdier

Opgroeien met een huisdier heeft veel voordelen voor je kindje:

  • Het helpt bij de ontwikkeling van je kind. Zodra je kindje geboren wordt, gaat hij zich ontwikkelen tot sociaal wezentje. Wist je dat een huisdier hierbij kan helpen? Je baby leert om de aandacht te delen en praat op zijn eigen manier met jullie huisdier. Je peuter kan leren meehelpen bij de verzorging van jullie huisdier en kan met hem spelen.
  • Het vergroot het zelfvertrouwen. Onderzoek laat zien dat een kind meer zelfvertrouwen krijgt als hij opgroeit met een huisdier. Hij ontvangt liefde van het dier en heeft altijd iemand om mee te spelen en te knuffelen. Een flinke boost voor het zelfvertrouwen van je kleine!
  • Het verkleint de kans op allergieën. Ander onderzoek heeft laten zien dat een huisdier de kans op een allergie kan verkleinen. Huisdieren, vooral honden en katten, brengen bacteriën met zich mee. Komt je baby hier al vroeg mee in aanraking? Dan kan dit ervoor zorgen dat hij er niet ziek van kan worden.
  • Het zorgt voor meer beweging. Honden moeten regelmatig uitgelaten worden. Een goede reden om samen met je kleine lekker te bewegen. Maar ook andere dieren kunnen hem helpen om meer te bewegen. Denk aan een kat of konijn waar je kindje mee kan spelen.

Mogelijke nadelen van een huisdier

Naast voordelen kan een huisdier ook nadelen met zich meebrengen:

  • Niet ieder huisdier is geschikt voor kinderen. Sommige huisdieren passen wat minder goed bij kleine kinderen. Bijvoorbeeld schrikachtige katten of erg drukke honden. Ook puppy’s en kittens gaan minder goed samen met een baby. De opvoeding van deze jonge dieren vraagt namelijk veel tijd.
  • Je kindje kan allergisch zijn voor huisdieren. Sommige kinderen zijn allergisch voor huisdieren. Dit kan voor klachten als jeuk en een loopneus zorgen. Ook ernstigere klachten zoals eczeem of astma komen voor. De kans op een allergie is het grootst als je een kat of hond hebt. Denk je dat je baby allergisch is voor jullie huisdier? Bespreek dit dan op het consultatiebureau of met je huisarts.
  • Huisdieren kosten geld. Een kind is een flinke aanslag op je portemonnee, maar huisdieren kunnen er ook wat van. Denk aan de voeding en verzorging. Ook een bezoek aan de dierenarts kan veel geld kosten. Het is handig om hier rekening mee te houden.

Tip: Is er in jouw gezin (nog) geen ruimte voor een huisdier? Denk er dan eens over na om een dier op afstand te adopteren, bijvoorbeeld via Stichting AAP, Sponsor een pup of de kinderboerderij bij jou in de buurt. Je krijgt dan een bewijs van adoptie en krijgt regelmatig updates over je dier. Leuk om als gezin te doen!

Baby speelt met huisdier in woonkamer

Welk huisdier is geschikt met een baby?

Denk je erover na om een huisdier te nemen? Dan is het goed om rekening te houden met de volgende punten:

  • Leeftijd. Jonge dieren hebben veel tijd, aandacht en opvoeding nodig. Dit kan onhandig zijn in combinatie met de zorg voor je baby. Een puppy of kitten is daarom handiger als je kindje wat ouder is.
  • Karakter. Sommige dieren hebben een wild karakter of schrikken juist snel. Dit is niet handig als je een baby hebt. Daarnaast vinden sommige dieren het niet fijn om opgepakt te worden, zoals veel knaagdieren.
  • Dag- en nachtritme. Veel hamsters zijn nachtdieren. Overdag slapen ze, om ‘s nachts actief te worden. Voor jonge kinderen kan dit jammer zijn. Ook kunnen deze dieren ‘s nachts behoorlijk veel lawaai maken. Niet zo handig als je ook een baby hebt die je wakker houdt
  • Leefomgeving. Dieren die in een aquarium of terrarium leven, zijn voor kleine kinderen niet zo interessant. Ze kunnen de dieren niet aanraken en er niet mee spelen. Wil je graag een knuffelmaatje voor je kleine? Dan is een hond of kat geschikter.

Baby en huisdier aan elkaar laten wennen

Loopt er al een vrolijke viervoeter (of tweevoeter) in je huis rond en ben je zwanger? Dan kan de komst van je baby best even wennen zijn voor je huisdier. Met de volgende tips help je jouw huisdier en baby om aan elkaar te wennen:

  • Breng alvast babygeuren in huis. Veel huisdieren kunnen goed ruiken. Je huisdier kan daarom schrikken van de geuren van je baby. Laat hem daarom tijdens je zwangerschap af en toe al snuffelen aan de nieuwe geur van bijvoorbeeld babyolie. Is je baby geboren en wil je hem voorstellen aan je trouwe beestje? Dan kan het helpen om je huisdier eerst te laten ruiken aan de poepluier van je baby. Zo went hij sneller aan de geur van je kindje.
  • Laat je dier wennen aan babygeluiden. Veel huisdieren zijn gevoelig voor geluiden. Laat je huisdier daarom al ruim voor de geboorte kennismaken met de nieuwe geluiden die hij zal gaan horen. Dit kan je doen door een filmpje aan te zetten van een huilende baby. Of door af en toe al te spelen met speelgoed met geluid.
  • Geef je huisdier genoeg aandacht. Na negen maanden wachten is je baby er dan eindelijk. Grote kans dat je aandacht vooral naar je kindje gaat. Maar vergeet niet om je huisdier ook de aandacht te geven die hij nodig heeft. Ben jij druk met je baby? Vraag dan je partner of ouders om jullie dier wat extra aandacht te geven. Zo zorg je ervoor dat hij niets tekort komt.
  • Dwing je dier niet. Je wil waarschijnlijk het liefst dat je baby en huisdier zo snel mogelijk aan elkaar gewend zijn. Toch is het belangrijk om je huisdier niet te dwingen om in de buurt van je baby te komen. Toont hij geen interesse? Laat hem dan op zijn eigen tempo wennen aan je kleine. Je zal merken dat de band tussen je baby en huisdier vanzelf sterker wordt.
Meisje speelt met kat

Tips voor een goede band tussen je baby en huisdier

  • Kies een huisdier dat bij jullie past. Niet ieder huisdier is even geschikt om bij een gezin met een baby te wonen. Denk hier van tevoren goed over na. Het zou voor het huisdier én voor jullie vervelend zijn als jullie afscheid moeten nemen.
  • Laat je baby en huisdier aan elkaar wennen. De komst van een baby kan voor een huisdier flink wennen zijn. Omgedraaid is het voor je kindje wennen als er een dier in huis komt. Geef ze de tijd om aan elkaar te wennen en laat je kindje niet alleen met jullie huisdier.
  • Geef het goede voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen. Betrek je kindje daarom al vroeg bij de verzorging van jullie huisdier. Wanneer je kindje wat ouder is, kan hij bijvoorbeeld helpen bij het voeren of bij het verschonen van het hok. Leerzaam én gezellig!
  • Zorg voor een goede hygiëne. Huisdieren kunnen bacteriën bij zich dragen waar je kindje ziek van kan worden. Let er daarom op dat je baby niet bij de kattenbak of het konijnenhok kan komen als hij gaat kruipen of lopen. Geeft je viervoeter je baby een lik of knuffel? Maak je kleine dan schoon met een babydoekje. Leer je oudere kindje om zijn handen te wassen na het verschonen of aaien van jullie huisdier.