Paspoort voor je baby aanvragen, waarom en hoe?
Je bent net bevallen van je prachtige wondertje. Alles gaat goed en er komt een moment dat jullie met je kersverse gezin naar het buitenland willen gaan. Denk er wel aan je op tijd een paspoort voor je baby aanvraagt.
Regelgeving paspoort baby
Om naar het buitenland te reizen met je baby heeft hij een geldig reisdocument nodig. Dit geldt voor elk land van bestemming. Het hangt van het land waar je heen gaat af of een identiteitskaart voldoende is of dat een paspoort nodig is.
Volgens de wet hebben alle kinderen een eigen geldig reisdocument nodig, op elke de leeftijd. Ook jouw pasgeboren baby dus. Het bijschrijven van je kind in je paspoort is niet meer mogelijk. Een paspoort of identiteitskaart voor kinderen jonger dan 18 jaar is vijf jaar geldig.
Paspoort of identiteitskaart aanvragen
Je kan het paspoort voor je baby bij je eigen gemeente aanvragen. Hier zitten een aantal eisen aan vast.
- Een pasfoto moet voldoen aan de pasfoto-eisen
- Beide ouders moeten schriftelijk toestemming geven of allebei meegaan naar het gemeentehuis bij de aanvraag
- Ouders moeten een geldig identiteitsbewijs meenemen
- Je baby moet aanwezig zijn bij het aanvragen
Tip: maak een afspraak
Bij gemeentehuizen kan het lang duren voor je aan de beurt bent. Daarom is het slim om vooraf een afspraak te maken. Wachten is altijd vervelend, maar helemaal met een baby.
Informeer bij je gemeente wat de eisen over schriftelijke toestemming zijn. In sommige gemeenten is het verplicht dat je meegaat bij de aanvraag. Bij andere gemeenten is alleen schriftelijk toestemming geven genoeg. Handig om van tevoren te weten dus. Het duurt meestal vijf dagen voor je het paspoort van je baby kan ophalen.
Voor de kosten van een paspoort geldt een maximumtarief van €57,34 en voor een identiteitsbewijs is het maximumtarief €36,98. Een gemeente mag minder vragen.
Waarom een paspoort voor je baby?
Het aanvragen van een paspoort voor je kleine zorgt bij ouders soms voor vragen. Wat heeft dit nu voor zin? Je baby is nog zo jong, het is al een dure periode en de pasfoto lijkt na een paar maanden niet meer. Toch is het hebben van een paspoort voor je kleine belangrijk, bijvoorbeeld als je gaat reizen.
In de Europese regelgeving is de bijschrijving van kinderen afgeschaft. Hierbij wordt uitgegaan van de regel ‘één persoon per paspoort‘. Dit heeft tot doel paspoorten beter te beveiligen tegen fraude. Uiteindelijk zorgt dit voor een extra bescherming van je baby. De kans op ontvoering van je baby is hierdoor een stuk kleiner geworden.
Er zijn dus misschien wat ongemakken bij het aanvragen van een paspoort voor je baby. Deze zijn minder belangrijk dan de extra bescherming die het je kindje geeft! En stiekem is het toch ook best leuk om een pasfoto van je kleine te hebben.
Identificatieplicht zorg
Je baby heeft niet alleen een geldig identiteitsbewijs nodig om naar het buitenland te reizen. Ook als je kind medische zorg nodig heeft, is identificatie verplicht. Anders dan de algemene identificatieplicht die pas vanaf 14 jaar geldt, geldt de identificatieplicht in de zorg al vanaf de geboorte van je kleine.
Deze regel valt onder de zorgverzekeringswet. Als je je kind kan legitimeren bij de zorgverlener, kan deze de rekening voor de behandeling indienen bij je verzekeraar. Als je je baby niet kan identificeren, loop je het risico zelf de rekening te krijgen. De meeste ziekenhuizen zullen je wel wat tijd geven om alsnog je kindje te legitimeren bij een volgend bezoek. Toch kan je maar beter goed voorbereid. Regel daarom kort na de geboorte al een paspoort of ID-kaart voor je baby.
Paspoort of identiteitskaart?
Wat zijn nu precies de verschillen tussen een paspoort en de ID-kaart, behalve de prijs en het formaat? Met een paspoort kan je over de hele wereld reizen. Deze wordt in alle landen als geldig reisdocument geaccepteerd. Een ID-kaart is alleen geldig binnen de EU-landen, de EER (Europese Economische Ruimte), Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland. Daarnaast is voor het aanvragen van een ID-kaart tot 12 jaar toestemming van de ouders nodig. Bij het paspoort is dit tot 18 jaar vereist.
Pasfoto paspoort baby
In dit overzicht van de overheid vind je de minimumeisen die horen bij de pasfoto van je baby. Als je de foto bij een gespecialiseerde fotograaf laat maken, weet je zeker dat de pasfoto geschikt is voor een paspoort.
Een goede pasfoto blijkt vaak een lastige klus. Zeker als je baby de nek nog niet zelf rechtop kan houden. Als je dan ook nog eens bedenkt dat de pasfoto over een paar maanden al verouderd is, kan dit behoorlijk onnodig voelen. Gelukkig houden grenswachters van de Koninklijke Marechaussee dit in gedachten.
In het buitenland kunnen ze andere regels hebben bij niet-gelijkende foto’s. Het kan helpen om foto’s van je baby bij je te hebben die laten zien hoe hij in de loop van de tijd veranderd is. Twijfel je of de foto in het reisdocument van je kindje nog goed genoeg lijkt? Neem dan contact op met de instantie waar je het identiteitsbewijs hebt aangevraagd. Of informeer van tevoren bij de ambassade van het land waar je naartoe reist.
Auteur Lauri Hanewinckel