Ervaringsdeskundige
Moeder met pasgeboren baby in haar handen

De kraamweek is er voor jou en je baby om te herstellen van de geboorte en om van elkaar te genieten. Het is vaak een heftige periode, zowel emotioneel als lichamelijk. Daarom is het belangrijk om veel rust te houden. Hoe creëer je voor jezelf een fijne kraamweek? Deze tips helpen je op weg.

Tips voor een fijne kraamweek

1. Laat boodschappen thuis bezorgen

Boodschappen halen met een pasgeboren baby is niet prettig in je kraamweek. Door de boodschappen thuis te laten bezorgen, heb je alweer een zorg minder. Zo kan je in alle rust van je baby genieten.

2. Vries van tevoren maaltijden in

Als je net bevallen bent, is koken misschien wel het laatste waar je aan denkt. Om ervoor te zorgen dat je toch een lekkere maaltijd in huis hebt, kan je voor je bevalling al verschillende maaltijden klaarmaken en invriezen. Zo eet je toch de gerechten die jij het lekkerst vindt. Daarnaast is het ook nog eens gezonder en goedkoper dan eten bestellen.


Download de 24Baby App nu!

Download nu de 24Baby App en volg de ontwikkelingen van je baby, word lid van je geboorteclub en praat mee op het forum.

Download de App

3. Vraag cadeaubonnen als kraamcadeau

Je wordt in je kraamweek overspoeld met cadeautjes. Vaak is dat heel leuk, maar het kunnen ook cadeautjes zijn die je minder aanspreken. Ook koopt de kraamvisite vaak babykleding in maatje 50/56. Hierdoor blijven veel kleertjes ongedragen, zonde! Vraag daarom cadeaubonnen. Met cadeaubonnen kan je kopen wat jij leuk vindt en nog nodig hebt.

4. Wees duidelijk naar kraamvisite

Om je kraamweek door te komen, is het gezellig om af en toe wat visite te ontvangen. Ze willen namelijk allemaal jouw kleine wondertje komen bekijken. Naast leuk en gezellig kan dit ook erg vermoeiend zijn voor jou en je baby. Geef duidelijk aan wat je wel en niet fijn vindt. In deze week draait het namelijk even helemaal om jou en je kindje. Je kraamverzorgende kan hierbij helpen als je het zelf lastig vindt om streng te zijn tegen je bezoek.

5. Las genoeg tijd voor jezelf in

Neem in je kraamweek regelmatig wat tijd voor jezelf. Lees een leuk boek of maak een wandeling. Doe waar jij behoefte aan hebt op dat moment. Dit geeft je weer energie om opgeladen voor je kindje te zorgen.

Extra tip: laat je baby in die tijd even met opa en/of oma, zodat zij ook even quality-time hebben met hun prachtige kleinkind.

6. Draag lekker zittend ondergoed

Berg die kanten shortjes en sexy strings maar even op, want de komende weken heb je alleen behoefte aan lekker zittend ondergoed. De eerste dagen van je kraamtijd breng je door met kraamverband. Dit zit niet al te lekker, dus maak het zo prettig mogelijk voor jezelf. Zorg er ook voor dat je genoeg ondergoed in huis hebt, want per dag draag je zo drie schone onderbroeken.

Extra tip: koop een paar mannenboxershorts of leen die van je partner. Die zitten lekker ruim en het kraamverband past er gemakkelijk in.

7. Plan serie- en filmavondjes met je partner

Misschien heb je veel series en films al helemaal uitgekeken in de weken voor je bevalling. Is je kindje al naar bed? Dan is een avondje voor de buis het ultieme ontspanmoment voor jou en je partner.