Naweeën: pijnlijk maar noodzakelijk voor je herstel
De weeën tijdens je bevalling zijn al pijnlijk genoeg, maar ook na de bevalling trekt je baarmoeder samen. Deze samentrekkingen zijn lang niet altijd pijnlijk, maar sommige vrouwen hebben er veel last van. Waarom krijg je naweeën en wat kan je doen om ze te verlichten?
Wat zijn naweeën?
Naweeën zijn samentrekkingen van je baarmoederspier die je na je bevalling kan voelen. Door deze samentrekkingen krijgt je baarmoeder zijn oude vorm weer terug. Sommige vrouwen merken er nauwelijks iets van, anderen ervaren het als menstruatie-achtige krampen. Er zijn ook vrouwen die de pijn bijna even heftig ervaren als de weeën tijdens de bevalling.
De samentrekkingen van je baarmoeder gaan meestal gepaard met bloedverlies. Dit noem je de kraamvloed of lochia. Dit is een normaal onderdeel van ontzwangeren en wordt doorgaans vanzelf minder.
Waarom krijg je naweeën?
Naweeën hebben een belangrijke functie. Als je kindje geboren is, krijg je naweeën om de placenta uit te drijven. Nadat de nageboorte heeft plaatsgevonden, blijft er een wond achter in je baarmoeder. Dankzij de samentrekkingen wordt die wond dichtgedrukt, waardoor je minder bloed verliest.
Daarnaast zorgen de krampen ervoor dat je baarmoeder weer zijn oorspronkelijke vorm aanneemt. Na je bevalling is deze namelijk flink uitgerekt en zal ze weer moeten inkrimpen. Bij je eerste kindje is de baarmoeder nog redelijk elastisch, waardoor je waarschijnlijk weinig last van de samentrekkingen hebt of ze voelt als lichte krampen.
Bij latere bevallingen wordt je baarmoeder steeds minder elastisch, en kan je meer pijn ervaren. De spieren van je baarmoeder moeten dan harder werken om je baarmoeder te laten krimpen. De samentrekkingen zijn krachtiger en daardoor pijnlijker.
Borstvoeding en naweeën
Door het geven van borstvoeding trekt je baarmoeder samen. Dit gebeurt onder invloed van het hormoon oxytocine. Dit hormoon maken je hersenen aan wanneer je je baby aanlegt. Je kan dus meer last krijgen van de naweeën tijdens het voeden. Dit is soms vervelend, maar het zorgt er ook voor dat je baarmoeder sneller herstelt. Uiteindelijk heb je dus minder lang last van de pijnlijke samentrekkingen.
Hoe lang duren naweeën?
Het verschilt per persoon hoe lang je last houdt van naweeën. Doorgaans duurt het ongeveer zes weken voordat je baarmoeder is hersteld en de krampen helemaal stoppen. Gelukkig neemt de intensiteit van de samentrekkingen na een paar dagen al af. De pijn wordt meestal na 3-4 dagen al minder.
Tips bij naweeën
Als je veel pijn hebt van je naweeën, kan je maximaal drie keer per dag 1000 mg paracetamol innemen. Dit kan geen kwaad voor het geven van borstvoeding. Lees wel voor gebruik de bijsluiter goed door. Wil je liever geen medicatie gebruiken, dan kunnen de volgende tips verlichting geven.
- Warmte. Een warme douche of een kruik kunnen de pijn wat doen afnemen. Als je gestopt bent met vloeien, kan je eventueel ook een warm bad nemen.
- Lege blaas. Je baarmoeder kan het beste samentrekken als je blaas leeg is. Probeer daarom regelmatig naar het toilet te gaan. Is plassen pijnlijk of branderig, dan kan je met water je vagina spoelen tijdens het plassen. Of plas tijdelijk onder de douche.
- Vaker aanleggen. Door je kindje wat vaker aan te leggen, versnel je het herstelproces van je baarmoeder. Hierdoor is de kans groot dat je eerder van de pijn af bent.
- Massage. Het masseren van de baarmoeder kan eraan bijdragen dat de naweeën sneller stoppen. Vraag je verloskundige of kraamverzorgende om advies als je dit wil proberen.
- Ademhaling. Dezelfde ademhalingstechnieken die je tijdens je bevalling gebruikte om de weeën op te vangen, kan je bij naweeën toepassen. De krampen zijn meestal kort, dus kan je er goed ‘doorheen ademen’.
- Ontspanning. Met een pasgeboren baby in huis kan het lastig zijn om te ontspannen. Toch is dit belangrijk om de pijn goed op te kunnen vangen. Vraag gerust om hulp, zodat jij even rustig kan douchen of een dutje kan doen.
Auteur Fabienne Janssen Lok
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app