Corona-uitbraak: zo help je nieuwe ouders en andere kwetsbare groepen
De wereldwijde verspreiding van het coronavirus zorgt voor veel veranderingen. Een belangrijke maatregel is het beperken van sociaal contact. Dat betekent dat pas bevallen moeders soms minder hulp krijgen. Ook andere kwetsbare groepen zijn nu meer alleen. Wat kan je doen om te helpen?
Wat is het coronavirus?
Coronavirussen bestaan in verschillende varianten. In 2002 werd bijvoorbeeld het SARS-virus verspreid. Het virus dat sinds eind 2019 heerst, veroorzaakt de ziekte COVID-19. Deze ziekte veroorzaakt griepachtige verschijnselen als hoesten, keelpijn en koorts. De meeste mensen hebben milde klachten, maar voor ouderen en mensen met een zwak immuunsysteem kan het gevaarlijke complicaties veroorzaken.
Sociale onthouding
Sinds maart 2020 wordt in Nederland aangeraden om aan sociale onthouding te doen. Dat betekent dat je het contact met anderen zoveel mogelijk vermijdt. Zo hoopt de overheid om de verspreiding van het virus te beperken. Veel mensen werken daarom thuis en de scholen zijn gesloten.
Daarnaast is het belangrijk om niet op bezoek te gaan bij kwetsbare mensen. Kraamvisite is bijvoorbeeld nu niet altijd verstandig. Datzelfde geldt voor bezoek aan ouderen of mensen met gezondheidsproblemen. Toch is het goed mogelijk dat je juist deze mensen graag extra wil ondersteunen.
Tips om nieuwe ouders te helpen
Nieuwe ouders kunnen soms extra kwetsbaar zijn voor infecties. De bevalling, de hormonen en de slapeloze nachten kunnen zorgen voor een lagere weerstand. Ook pasgeboren baby’s zijn gevoeliger voor infectieziekten in het algemeen. Dit komt doordat hun immuunsysteem nog in ontwikkeling is.
Het is daarom verstandig om afstand te houden, zeker als je verkoudheidsklachten of andere symptomen hebt. Met de volgende tips kan je nieuwe ouders in je omgeving toch ondersteuning bieden.
1. Houd contact
Sociale onthouding betekent niet dat we geen contact meer mogen hebben. Via de telefoon, Skype of WhatsApp kan je prima op de hoogte blijven. Voor nieuwe ouders kan het fijn zijn om regelmatig mensen te spreken. Het is altijd prettig om te weten dat je er niet alleen voor staat, zeker in deze moeilijke tijden.
Ben je niet zo’n fan van bellen, of wil je iets extra’s doen? Stuur dan eens een kaartje. Of laat je kindje een mooie tekening maken en verstuur die met de post. Zo fleur je zeker iemands dag weer helemaal op.
2. Pas tijdelijk op huisdieren
De zorg voor een huisdier kan op dit moment iets te zwaar zijn voor nieuwe ouders. Vooral het uitlaten van een hond kan een grote stap vormen. Vanwege de besmettingsrisico’s kunnen ouders dit spannend vinden. Wil je graag helpen? Kijk dan of je tijdelijk op eventuele dieren kan passen of honden uit kan laten. Dit kan veel verlichting geven.
3. Bied aan om boodschappen te doen
In de supermarkt kan het momenteel behoorlijk druk zijn. Hoewel het niet nodig is om te hamsteren, halen veel mensen toch wat extra voorraad in huis. Dat betekent dat er voor kwetsbare mensen veel risico is om bij het boodschappen doen met virussen in aanraking te komen.
Het kan daarom fijn zijn als je aanbiedt om boodschappen te doen. Dit kan je veilig doen door een tas voor de deur achter te laten op een afgesproken tijdstip en vervolgens afstand te houden. Zo vorm jij geen risico en kan je toch je steentje bijdragen.
4. Houd je aan de voorzorgsmaatregelen
De beste manier om te helpen is door de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Check dus regelmatig de adviezen van het RIVM en houd je hieraan. Heb je klachten zoals een verkoudheid, hoesten of koorts? Dan is helpen even niet verstandig. Doe dit dan ook niet. Hoe lastig het ook kan zijn, veiligheid staat voorop.
5. Wees begripvol
Wil je heel graag op bezoek bij je beste vriendin, maar wil zij voorlopig iedereen buiten de deur houden? Dat kan even slikken zijn. Begrijpelijk, want je wil er juist graag voor haar zijn. Probeer toch begrip op te brengen voor de wensen van nieuwe ouders. Ook als ze in jouw ogen wat overdreven reageren. Je helpt het beste door ze een veilig gevoel te geven.
6. Ga even niet op kraambezoek
Als er in jouw omgeving net een kindje is geboren, wil je natuurlijk graag op visite. Omdat nieuwe ouders en pasgeboren baby’s extra kwetsbaar zijn, is dat nu niet zo verstandig. Kan je echt niet wachten om de kleine te bewonderen? Ga dan op raamvisite en bekijk de baby vanachter het raam. Nog beter is om te videobellen, dan weet je zeker dat je voldoende afstand houdt.