Baby 10 weken oud
De wereld is één grote beproeving, letterlijk!
Je baby is alweer 10 weken oud en stopt alles in zijn mondje wat los en vast zit. Kleine, losse onderdelen moet je nu dus bij je kleine uit de buurt houden! Jij bent er misschien wel weer aan toe om met vriendinnen de deur uit te gaan. Even met iets anders bezig zijn dan volle luiers en reflux. Maar stiekem blijft je baby natuurlijk continu in je gedachten.
Wist je dat...
…je baby pas zout kan proeven als hij 4 maanden oud is? Het is onverstandig om zout toe te voegen aan de voeding van je baby. Zijn nieren kunnen het natrium uit zout namelijk nog niet goed verwerken.
Ontwikkeling baby 10 weken
Als je baby 10 weken oud is, stopt hij alles in zijn mondje wat hij te pakken krijgt. Zo probeert hij de wereld om zich heen te verkennen en begrijpen. In zijn mond zitten veel meer zenuwuiteinden dan in zijn handen, dus hij kan hier beter mee voelen. Ook heeft hij nog niet genoeg controle over zijn handjes en bewegingen om een object goed te bevoelen. Over zijn mond en tong heeft hij een stuk meer controle. Al kauwend en sabbelend inspecteert hij wat een object is, hoe het voelt en hoe het smaakt. Let dus goed op wat bij je kleine in de buurt ligt om stikgevaar te voorkomen!
Natuurlijk hoop je dat je het nooit hoeft mee te maken, maar je kan maar beter goed voorbereid zijn. Bekijk onderstaande video om te zien wat je moet doen bij verslikking of verstikking.
Doordat je kleine zijn dagen nu voornamelijk kauwend doorbrengt, worden zijn speekselklieren flink aan het werk gezet. Ondanks dat hij nog geen tandjes heeft, zorgen de kauwbewegingen voor extra aanmaak van speeksel. Het gevolg? Hij begint te kwijlen! En niet zo’n klein beetje ook… Haal die slabbetjes (of hydrofiele luiers!) dus maar uit de kast, want het kan een flinke kliederboel worden. Raakt zijn huidje door de nattigheid geïrriteerd? Smeer er dan een beetje vaseline op.
Jouw leven met een baby van 10 weken oud
Nu je een kindje hebt, ben je het grootste deel van de dag met je baby bezig. Het ouderschap vergt veel tijd en energie en je prioriteiten zijn veranderd. Regelmatig duik je het liefst zo vroeg mogelijk in bed. Dat is helemaal niet raar: je zit nu eenmaal in een andere fase van je leven en daar moet je misschien nog aan wennen.
Toch kan gezellig bijkletsen met vriendinnen een leuke onderbreking zijn van de dagelijkse bezigheden. Even over iets anders nadenken dan kilo’s babypoep en liters (moeder)melk, even een gesprekspartner die iets terug kan zeggen en misschien ook wel weer eens een lekker glaasje wijn? Het is helemaal niet gek als jij in het begin moeite hebt met dit soort uitstapjes zonder je kleine. In gedachten zit die navelstreng er misschien nog, maar het wordt vanzelf gemakkelijker. Je lichaam heeft trouwens per glas alcohol zo’n 3 uur nodig om het uit je lijf te verwijderen. Het is dus raadzaam het bij 1 glaasje te houden. Wacht daarna minstens 3 uur met voeden of kolven, zodat je volledig ‘alcoholvrij‘ bent.
Het verdere herstel van je zwangerschap en bevalling gaat helaas niet over één nacht ijs. Je lijf heeft minstens een jaar nodig om helemaal terug in vorm te komen. Zo kan je na de bevalling nog last hebben van spataderen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om ze te verminderen en verdwijnen ze doorgaans 3 tot 4 maanden na de bevalling. Bij sommige vrouwen zijn de spataderen echter blijvend. Als je veel klachten ervaart, wacht dan tot minstens 6 maanden na je bevalling voor je ze professioneel laat behandelen.
Zo spaar je voor de toekomst van jouw kindje
In samenwerking met RabobankMet een spaarrekening op naam van je kind, kan je voordelig geld opzij zetten voor de toekomst. Zo kan jouw kleine straks bijvoorbeeld zorgeloos gaan studeren, op kamers of een rijbewijs halen. De Rabo RegenboogRekening maakt dit gemakkelijk en leuk.
Doen met je baby van 10 weken oud
Je baby vindt het heerlijk om fietsbewegingen te maken met zijn beentjes en jij kan hem daarbij helpen. Leg je kleine op zijn rug, pak zijn enkels vast en maak langzaam draaiende bewegingen met zijn beentjes. Varieer de beweging door zijn knieën dicht naar zijn borst te brengen en zijn benen vervolgens ver uit te strekken. Verander ook eens van ritme. De fietsbewegingen versterken zijn beentjes en buik, wat straks goed van pas komt bij het zitten, kruipen en lopen. En je stoomt hem natuurlijk alvast klaar voor een oer-Hollandse gewoonte: fietsen!