Vrouw die op het strand borstvoeding geeft aan haar baby en aan de andere kant een zoogkompres in haar bh heeft

Als je borstvoeding geeft, kan je regelmatig last hebben van lekkende borsten. Zoogcompressen of borstcompressen vangen de gelekte melk op. Wat voor verschillende zoogcompressen zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen?

Wat zijn zoogcompressen?

Zoogcompressen zijn ronde of ovalen pads die de melk opnemen die uit je borsten lekt. Er bestaan verschillende soorten borstcompressen: wegwerp en wasbare zoogcompressen. Ze zijn meestal tussen de negen en veertien centimeter groot en kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn.

Als je borstvoeding geeft, kan er tijdens het voeden of tussen voedingen door wat melk lekken uit je tepels. Zoogcompressen vangen die melk op, zodat je geen natte vlekken in je bh of kleding krijgt. Ook als je geen borstvoeding geeft, kan er de eerste weken wat melk uit je borsten lekken. Het is dus slim om voor je bevalling al wat zoogcompressen in huis te halen.

Wist je dat...?

Aan het einde van je zwangerschap kunnen je borsten al lekken

Vanaf 22 weken zwangerschap worden de melkproducerende cellen in je borsten actief. De zwangerschapshormonen zorgen er nog voor dat je niet te veel melk aanmaakt.

Hoe gebruik je ze?

Je gebruikt zoogcompressen door ze in je bh-cups te stoppen, zodat ze je tepels goed bedekken. Vaak hebben ze een absorberende kant en een waterdichte kant. Let dus op dat je ze op de goede manier in je bh stopt.

Het is het meest hygiënisch om de compressen na elke voeding te verwisselen. Alleen als je erg weinig melk gelekt hebt, kan je ze iets langer gebruiken. Voelen de zoogcompressen nat of vol aan? Dan kan je ze het beste vervangen. Wegwerp zoogcompressen kan je gewoon in de prullenbak gooien. Wasbare zoogcompressen gaan in de wasmand.

Stapeltje met wegwerp zoogcompressen
Wegwerp zoogcompressen met uitsparing voor de tepel
Stapeltje met witte wasbare zoogkompressen

Wegwerp zoogcompressen

Wegwerp zoogcompressen worden door veel vrouwen gebruikt. Ze zijn makkelijk in gebruik omdat je ze alleen hoeft weg te gooien en een nieuwe hoeft te pakken. Een nadeel is dat ze minder goed zijn voor het milieu dan wasbare zoogcompressen. Als je lang borstvoeding geeft, zijn wegwerp compressen vaak ook duurder dan herbruikbare.

Er zijn veel verschillende merken zoogcompressen verkrijgbaar: bijvoorbeeld Natusan, Medela, Philips Avent en huismerken van supermarkten en drogisten. Ook hebben ze soms verschillende vormen. Natusan zoogcompressen hebben bijvoorbeeld een uitsparing voor je tepel, zodat die niet zo wordt platgedrukt. Sommige hebben ook een plakstrip waardoor het compres goed in je bh blijft zitten.

Wasbare zoogcompressen

Wasbare zoogcompressen zijn zo gemaakt dat je ze telkens opnieuw kan gebruiken. Ze nemen iets minder melk op dan wegwerp compressen. Een voordeel is dat ze wat dunner zijn dan wasbare compressen. Hierdoor zijn ze minder zichtbaar onder je kleding.

Wasbare zoogcompressen zijn gemaakt van stof. Vaak zijn ze van katoen, maar sommige zijn (voor een deel) van polyester gemaakt. Polyester is een plastic dat vocht minder goed doorlaat, waardoor de compressen minder snel doorlekken. In polyester zitten wel microplastics die in het water terecht komen als je ze wast. Voor het milieu is het dus beter om compressen van katoen te gebruiken.

Poll

Wat voor zoogcompressen gebruik jij?

Wasbare compressen wassen

Wasbare zoogcompressen kan je in een waszakje met je normale was meewassen. Meestal mogen ze op maximaal 60 graden gewassen worden. Voor de hygiëne is het goed om ze op 60 graden te wassen, want de hitte maakt bacteriën dood. Gebruik geen wasverzachter als je borstcompressen wast.

Na het wassen kan je ze het beste aan de lucht laten drogen. Als je ze in de droger stopt, kan de stof van slechtere kwaliteit worden. Ook kan de droger ervoor zorgen dat ze van vorm veranderen.

Hoeveel wasbare zoogcompressen heb je nodig?

Hoeveel herbruikbare zoogcompressen je nodig hebt, hangt van een paar dingen af. Je hebt wat meer zoogcompressen nodig als je veel melk lekt. Ook hoeveel melk het compres kan opnemen, bepaalt hoe vaak je ze moet verwisselen.

In het begin zal je je baby gemiddeld acht keer per dag voeden. Dat komt neer op zestien zoogcompressen per dag. Wil je niet elke dag een was hoeven draaien? Dan is het slim om er wat meer aan te schaffen.

Siliconen zoogcompressen

Er bestaan ook siliconen zoogcompressen. Deze nemen geen melk op, maar voorkomen dat je borsten gaan lekken. Je plakt de compressen over je tepels heen, waardoor ze druk geven op je tepels. Hierdoor kan er geen melk lekken.

Je kan siliconen compressen wassen met water en zeep en daarna aan de lucht laten drogen. Als ze droog zijn, kan je ze opnieuw opplakken. Ze zijn geschikt om mee te zwemmen omdat ze geen vocht opnemen. Je kan ze beter niet 24 uur per dag gebruiken, omdat de huid dan kan gaan broeien en irriteren. Ook zijn ze niet geschikt voor vrouwen met ingetrokken tepels.

Wegwerp zoogcompressen Wasbare zoogcompressen Siliconen zoogcompressen
Zijn ze herbruikbaar? Nee Ja Ja
Wat kosten ze? Meestal 2 tot 5 euro per 30 stuks Meestal 10 tot 25 euro voor 6 paar 24 euro per paar
Goed voor het milieu? Nee Ja, als ze geen polyester bevatten Redelijk
Nemen ze veel melk op? Ja Minder dan wegwerp Gaat het lekken tegen
Zijn ze zichtbaar onder je kleding? Kan, want ze zijn vaak wat dikker dan wasbare Meestal niet, zijn vaak dunner dan wegwerp Nee
Kan je ze 's nachts dragen? Ja, met een bh Ja, met een bh Ja
Zijn ze broeierig? Soms Meestal niet Vaak na lang dragen
Hebben ze een plakstrip? Meestal wel Nee Nee, ze blijven vanzelf aan je borsten plakken
Kan je er mee zwemmen? Nee Nee Ja
Geschikt voor vrouwen met ingetrokken tepels? Ja Ja Nee

Thermocompressen

Thermocompressen zijn niet bedoeld om melk op te nemen, maar als verzorging van je borsten. Je kan ze koud gebruiken om pijnlijke of gezwollen borsten te verlichten. Je kan ze ook warm gebruiken voor een betere melkproductie. De warmte stimuleert namelijk de melktoevoer.

Tips bij het gebruik van zoogcompressen

Lekkende borsten kunnen voor heel wat gedoe zorgen. De tips hieronder kunnen je helpen.

  • Verwissel wegwerp zoogcompressen op tijd. Door de materialen waarvan wegwerp zoogcompressen gemaakt zijn, kunnen ze soms wat broeierig zijn. Dat kan voor irritatie aan je tepels zorgen. Ze iets vaker verwisselen kan helpen.
  • Was herbruikbare zoogcompressen voor gebruik. Door herbruikbare compressen eerst een paar keer te wassen voor gebruik, nemen ze meer vocht op.
  • Gebruik een lekschaal tijdens het voeden. Tijdens een voeding kan je andere borst gaan lekken. Een lekschaal vangt de lekkende melk op die je dan kan bewaren. Zo gaat de melk niet verloren in een zoogcompres.
  • Leg een handdoek op je bed tijdens het slapen. Slaap je graag zonder bh? Wegwerp of wasbare zoogcompressen gebruiken is dan lastig. Leg een handdoek op je bed om de lekkende melk op te vangen. Zo hoef je niet elke dag je lakens te verschonen.
  • Stop een paar zoogcompressen in je luiertas. Om te zorgen dat je nooit zonder komt te zitten, is het slim om een paar borstcompressen in de luiertas te stoppen. Ook een schoon shirt bij je hebben kan prettig zijn.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app