Gezonde Sinterklaas Lekkernijen
Het heerlijk avondje komt eraan! Het heet niet voor niets 'heerlijk', want de avond is gevuld met traditionele lekkernijen. Wij hebben wat leuke lekkernijen op een rij gezet: een gezond alternatief, de traditionele kruidnoten en 'sinterklaaszakjes' om samen met de kleintjes te maken.
Speculaas-rozijnen-appeltjes
Wil jij dit jaar op je zwangerschapskilo’s letten en heb je trek in iets gezonders dan gevulde speculaas? Met dit recept heb je toch die heerlijke speculaassmaak, maar niet de calorieën.
Ingrediënten – 4 personen
- 50 g rozijnen
- 100 ml appelsap
- 4 stevige appels (bijv. Elstar), klokhuizen uitgestoken
- 8 speculaasjes, verkruimeld
- 1 eetlepel boter
Bereiding
Breng in een steelpan de rozijnen en appelsap aan de kook en verwarm heel zachtjes tot de rozijnen vocht hebben opgenomen. Maak de holte in de appels iets groter. Schep 3/4e van de speculaas door de rozijnen. Vul de appels met het speculaas-rozijnenmengsel. Verdeel de rest van de speculaas over de appels en leg op elke appel een klontje boter.
Oven
Zet de appeltjes in een ovenschaal in het middel van een voorverwarmde oven (200°C) en bak ze in ongeveer 30 minuten gaar.
Magnetron
Of zet de appeltjes in een magnetronschaal, dek ze af en verwarm ze zo’n 7-10 minuten op vol vermogen.
Serveer het eventueel met vla of slagroom (of allebei)! Iets minder gezond, maar wel lekker!
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Samen kruidnoten bakken
Van oudsher worden kruidnoten gebakken met het hele gezin. Een heerlijk sinterklaaslekkernij, en niet eens zo heel ongezond! Je moet heel wat kruidnoten eten om de calorieën van een chocoladeletter van 100 gram naar binnen te snoepen, minstens 110!
Ingrediënten
- 100 g bruine basterdsuiker
- 80 g boter
- 4 el melk
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 el speculaaskruiden
- zout
- bakpapier
Gezonde tip
Voor minder zoete kruidnoten voeg je in plaats van suiker 1 el agavesiroop toe.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de boter en basterdsuiker tot een zachte massa. Voeg er een mespunt zout, de speculaaskruiden en 3 eetlepels melk door en voeg, onder voortdurend roeren, het bakmeel toe. Als het deeg niet soepel genoeg is, kan je er meer melk aan toevoegen. Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze iets plat. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de kruidnootjes in ongeveer 12-15 minuten bruin en gaar. Smul smakelijk!
Zak van Sinterklaas
Deze zakjes van Sinterklaas zijn een leuke manier om creatief bezig te zijn met je kinderen. Ze zijn lekker in aanloop naar het heerlijk avondje, of als verantwoorde lekkernij tijdens Pakjesavond zelf!
Ingrediënten
- 1 ei
- 1 banaan, in plakjes
- 2 kiwi’s, in halve maantjes
- 3 mandarijnen, in partjes
- 450 ml melk
- 4 el honing
- 1 el citroensap
- 6 rode dropveters
- 4 el geraspte kokos
- 1 klontje boter
- 200 g pannenkoekmeel
Bereiding
Bereid het pannenkoekbeslag en voeg 2 eetlepels geraspte kokos toe. Bak de pannenkoeken zoals op het pak staat vermeld. Doe het fruit in een kom en roer de honing met het citroensap erdoorheen. Schep op elke pannenkoek een ‘bolletje’ fruit. Vouw de pannenkoek dicht en strik er een dropveter om.