autoverzekering en baby, vader bevestigd baby veilig in autostoeltje

Met een baby is een auto geen overbodige luxe. Als je afhankelijk bent van het openbaar vervoer of je fiets, worden veel dingen met een baby plots een stuk lastiger. Een WA-verzekering voor je auto is altijd verplicht, maar met een baby wordt een goede autoverzekering nog belangrijker. Wij zochten uit waar je op moet letten als je een autoverzekering kiest.

De dekking van je autoverzekering

Je kan doorgaans kiezen tussen drie verschillende dekkingen voor je auto. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.

Welke dekking je moet kiezen is onder andere afhankelijk van de waarde en de leeftijd van je auto. Als je auto nog veel waard is of niet ouder dan 4 jaar wordt vaak geadviseerd je auto WA + Volledig Casco te verzekeren. Voor auto’s van 5 tot 8 jaar oud is meestal het advies om te kiezen voor WA + Beperkt Casco.

Voor oudere auto’s is het vaak onverstandig om een duurdere Casco verzekering te sluiten. Je betaalt dan namelijk wel een hoge premie, maar krijgt bij schade maximaal de dagwaarde uitgekeerd. In dat geval is daarom alleen een WA-verzekering vaak de beste keuze.

Eigen risico autoverzekering

Een eigen risico geldt alleen voor schade aan je eigen auto. De WA-verzekering heeft dus geen eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je per schade zelf moet betalen. Als een schade dus kleiner is dan het eigen risico, moet je deze schade helemaal zelf betalen. In het algemeen betekent hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie. Toch kan het zijn dat bepaalde verzekeraars een lager eigen risico hebben en een lagere premie dan andere verzekeraars.

Aanvullende autoverzekeringen handig als je een baby hebt

Naast de dekking is het mogelijk je autoverzekering uit te breiden met een aanvullende autoverzekering. Hieronder staan de belangrijkste twee omschreven:

Schadeverzekering voor inzittenden

De schadeverzekering voor inzittenden dekt de schade van de bestuurder en inzittenden als gevolg van een ongeval. Dit gaat onder andere om materiële schade, letselschade en gevolgschade (zoals bijvoorbeeld inkomensverlies door letsel). Zeker met een klein kind kan deze aanvullende verzekering een geruststellende gedachte zijn.

Rechtsbijstand motorrijtuigen

Als het onduidelijk is wie een ongeluk veroorzaakt heeft of als je schade wilt verhalen bij een ander, kan de zaak voor de rechter komen. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je in dat geval juridische hulp.

Tip: bespaar door te vergelijken

Als je weet welke dekking, aanvullende verzekeringen en eigen risico je wilt, komt nog een belangrijke keuze. Bij welke autoverzekeraar wil je je auto verzekeren?

Autoverzekeringen kunnen behoorlijk in prijs en voorwaarden verschillen per verzekeraar. Door jaarlijks je autoverzekering te vergelijken kan je een hoop geld besparen, terwijl je daarvoor soms zelfs betere voorwaarden krijgt. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

Niet alles is te verzekeren

Natuurlijk kan een autoverzekering de materiële schade vergoeden na een ongeluk, maar je kostbaarste bezit valt niet te verzekeren. Een goede autostoel is daarom van levensbelang. Zorg er ook voor dat je deze juist gebruikt. Bekijk hier een overzicht van de veiligste autostoeltjes.