Borstvoeding en kolven: wat heb je nodig?
Als je borstvoeding wilt geven, heb je het belangrijkste wat je daarvoor nodig hebt al meegekregen van Moeder Natuur. Maar als je op een gegeven moment gaat kolven en dit praktisch, comfortabel en hygiënisch wilt houden, is een goede ‘uitrusting’ fijn. Wat heb je allemaal nodig als je borstvoeding geeft en kolft? Wat is noodzakelijk en wat is luxe?
Waarom is een goede borstkolf belangrijk?
Borstvoeding geven gaat het beste als je zelf helemaal ontspannen bent. Zeker bij afkolven draagt dit bij aan een goede melkproductie. Een goede ‘uitrusting’ zorgt voor rust en gemak, waardoor je je ontspannen voelt.
Kwalitatief goede spullen zijn ook belangrijk voor de hygiëne. Denk bijvoorbeeld aan flesjes die goed schoon te krijgen zijn en eventueel in de vaatwasser kunnen, en zoogcompressen die je beha schoon- en drooghouden.
Tenslotte zijn de juiste spullen ook gewoon praktisch. Geen geknoei en gedoe, maar gemak en comfort. En de juiste materialen kunnen je heel wat tijdwinst opleveren.
Kolf comfortabel en handsfree met een kolfbeha
Een kolfbeha of kolfbustier houdt de kolfsets goed en stevig op hun plaats waardoor je vol vertrouwen kunt afkolven. Het wordt ook veel gemakkelijker om je borstkolf te bedienen en om je flesjes of zakjes afgekolfde melk te hanteren.
Wat heb je nodig voor borstvoeding?
Voor borstvoeding geven heeft Moeder Natuur je al goed uitgerust. Je heb immers niet meer nodig dan een stel borsten en je baby. Toch zijn er een aantal andere benodigdheden die wel erg prettig zijn om bij de hand te hebben:
- Zoogcompressen. Voor de meeste moeders zijn deze toch wel onmisbaar, als je tenminste over straat wil zonder twee natte vlekken in je kleding. Soms is een huilende baby in de supermarkt namelijk al genoeg om een toeschietreflex op gang te brengen. De zoogcompressen draag je in je beha en vangen de gelekte melk op. Er zijn varianten voor eenmalig gebruik en wasbare varianten op de markt. Kijk hierbij vooral wat je zelf prettig vindt.
- Contactgegevens van een lactatiekundige. Het is fijn om al een nummer klaar te hebben liggen, mocht je tegen problemen aanlopen bij het geven van borstvoeding en hulp willen.
- Voedingsbeha’s of -tops. Met voedingsbeha’s maak je het jezelf een stuk gemakkelijker, doordat je de cup eenvoudig om kan klappen. Gecombineerd met voedingskleding kan je op een gemakkelijke en discrete manier je borst tevoorschijn toveren en je kindje voeden.
- Tepelzalf. Fijn om alvast in huis te hebben. Tepelzalf herstelt de vochtbalans en geeft je tepels en de omliggende huid een extra beschermlaagje. Je kan het ook gebruiken bij (beginnende) tepelkloven of gevoelige tepels.
Wat heb je nodig voor afkolven?
Wanneer je borstvoeding geeft, wil je ook eens een dagje weg, of je gaat misschien weer aan het werk. Dan kan je je melk afkolven. Voor het kolven heb je wat meer dingen nodig:
- Een goede borstkolf. Allereerst heb je een goede borstkolf nodig. Er zijn verschillende type kolven:
- Professionele dubbelzijdige borstkolf. Om je borstvoeding na je bevalling goed op gang te brengen, gebruik je een professionele dubbelzijdige borstkolf. Deze helpt de melkproductie te stimuleren. Persoonlijke kolven die je kunt kopen zijn hier vaak niet voor geschikt. Meestal kom je deze professionele kolven in het ziekenhuis tegen, maar kan je ze ook zelf huren voor thuis.
- Compactere borstkolf. Wanneer je borstvoeding goed op gang is en je baby goed drinkt kan je ook een persoonlijke, compactere kolf aanschaffen. Bedenk voordat je een kolfapparaat aanschaft hoe vaak je van plan bent om te kolven. Of je hem slechts af en toe gebruikt wanneer je een avondje weg gaat of als je hem meerder keren per dag gebruikt om tijdens je werk te kolven, maakt nogal een verschil in welke kolf het best bij jou past.
- Een fles met borstvoedingsspeen. Deze heb je nodig om de afgekolfde melk te geven aan je baby. Ook leuk voor je partner, dan kan die zijn kindje ook eens voeden. Je kan vanaf 4 tot 6 weken al beginnen met je baby kleine beetjes in de fles aan te bieden. Zo went je kindje eraan om ook op een andere manier gevoed te worden, en ook door iemand anders. Kies bewust voor de juiste speen, waarmee je borstvoeding en fles veilig kunt combineren. Er zijn systemen op de markt waarmee je kindje op eenzelfde manier kan drinken als aan de borst.
- Extra flesjes. Hoeveel je hiervan nodig hebt, hangt er vanaf hoeveel melk je wilt bewaren. Als je een voorraadje moedermelk wilt aanleggen om in te vriezen, heb je er meer nodig dan wanneer je alleen overdag kolft om de melk ’s avonds of de dag erna te geven aan je baby.
- Koeltasje met koelelement. Deze is nodig om je afgekoelde melk veilig in te vervoeren. Soms wordt deze meegeleverd bij de aanschaf van een kolfapparaat.
- Moedermelkbewaarzakjes. Als alternatief voor flesjes, kan je ook zakjes gebruiken. Gebruik bij voorkeur moedermelkbewaarzakjes, dan weet je zeker dat het materiaal veilig (BPA-vrij) is voor je kindje.
- Flessenwarmer. Om de fles met afgekolfde melk op te warmen, is het gebruik van een flessenwarmer ideaal. Veilig en praktisch, omdat je zo zeker weet dat de melk op de juiste temperatuur is.
- Etiketten. Handig om de datum en tijd van je afkolfsessie te noteren op het flesje of zakje.
De omgeving waarin je borstvoeding geeft
Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook de omgeving waarin je borstvoeding geeft heeft zo zijn vereisten. Vooral bij kolven of voeden op het werk is dit iets om goed op te letten. Thuis kan je het jezelf gemakkelijk comfortabel maken, maar ook op het werk is dit belangrijk.
Een goede kolf- of borstvoedingsruimte is een rustige ruimte, die van binnenuit af te sluiten is en waar je lekker kan zitten. Bekijk hier je rechten met betrekking tot voeden of kolven op het werk. Ook bij borstvoeding in het openbaar is het goed om even een rustig plekje op te zoeken waar je gemakkelijk kunt zitten. Kijk hier voor meer tips bij borstvoeding geven in het openbaar.
Tips bij het uitzoeken van alle kolfspullen
Waar moet je nu precies op letten bij het uitzoeken van je borstvoeding- en kolfspullen? Wat is echt nodig? Vraag je van tevoren af wat je daadwerkelijk nodig hebt. Twijfel je of je een bepaald product nodig hebt? Schaf het nog niet aan, het kan altijd later nog.
- Vergelijk producten. Vergelijk verschillende producten met elkaar. Kijk wat je belangrijk vindt en kies de producten die bij jou passen. Zo kan een wat uitgebreidere dubbelzijdige kolf beter zijn als je van plan bent veel en lang te gaan kolven, en kan een handkolf voldoende zijn als je een enkele keer afkolft.
- Let goed op hygiëne. Je kolfspullen tweedehands aanschaffen kan financieel aantrekkelijk lijken. Vanuit hygiënisch oogpunt kan je een aantal spullen echter beter nieuw kopen, zoals flessen, borstschilden en je borstkolf. Niet alle systemen zijn goed gesloten of goed schoon te krijgen. Bovendien kan je aan de buitenkant niet zien in welke staat de kolf verkeert en hoe lang deze nog mee gaat.