baby ligt op speelkleed

Op een speelkleed kan je samen met je baby spelen en ontdekken. Er gaat een nieuwe wereld voor hem open: één met veel kleuren, materialen en leuke vormpjes. Maar welke kies je? Een speelkleed, speelmat, speeltapijt of toch een babygym? Wij zochten voor je uit welk speelkleed jouw kindje eindeloos veel speelplezier bezorgt.

Wat is een speelkleed?

Een speelkleed is een kleed met gezellige kleuren, vormen en patronen waar je kindje op kan spelen. Het is een fijne en zachte plek om je kleine op te leggen als alternatief voor een box, of juist als hij te groot is geworden voor de box en meer ruimte nodig heeft. Door de verschillende vormen, kleuren en materialen op het speelkleed worden zijn ontwikkeling en motoriek volop gestimuleerd.


In samenwerking met Little Unicorn

Waterdicht speelkleed voor binnen en buiten!

Dit speelkleed van Little Unicorn is extra geschikt voor het hele gezin. Het is ontworpen om morsen en rommel van het park tot het strand tegen te gaan. En door het waterbestendige oppervlak maak je het gemakkelijk en snel schoon.

Vind jouw favoriet

Waarom een speelkleed voor je baby kopen?

Op een speelkleed spelen stimuleert spelenderwijs de ontwikkeling van je baby. Dit kan op verschillende manieren:

  • Reiken en pakken: een speelkleed met vormpjes en een mobiel (babygym) nodigen je kindje uit om te reiken en te pakken. Dit stimuleert zowel de ontwikkeling van zijn oog-/hand coördinatie als zijn motoriek. Laat die grijpgrage handjes maar wapperen!
  • Contrasten: als je kindje wat ouder is, verbetert zijn zicht en kan hij kleuren onderscheiden. Een kleurrijk speelkleed stimuleert zijn gezichtsvermogen en is nog bere-interessant om naar te kijken ook!
  • Spelenderwijs leren: door in aanraking te komen met verschillende kleuren en vormen, leert je baby spelenderwijs van alles over de wereld om hem heen. Zo leert hij onder andere objecten herkennen en verbanden begrijpen, bijvoorbeeld dat iets knispert als hij het aanraakt.
  • Zintuigen: een speelkleed kan het zintuiglijk bewustzijn van je kindje verbeteren. Door vrolijke kleuren, speeltjes, vormen, geluiden en bewegingen worden zijn zintuigen geprikkeld.

Daarnaast biedt een speelkleed uitkomst als je thuis een stenen of houten vloer hebt en je geen box in de woonkamer hebt staan. Een speelkleed vormt dan een fijne en zachte plek om je baby even neer te leggen. Let wel altijd goed op je kindje als je hem op een speelkleed legt, helemaal als hij het rollen en tijgeren begint te ontdekken.

baby ligt op speelkleed met speeltje
Een speelkleed is een fijne plek waar de ontwikkeling en motoriek van je baby gestimuleerd worden

Wanneer een speelkleed kopen?

Een pasgeboren baby heeft in het begin geen speelkleed nodig. Hij wil dan voornamelijk vastgehouden en gewiegd worden en knuffelen. Je kan met hem ‘spelen’ door tegen hem te praten of te zingen.

Na ongeveer 3 maanden gaat het gezichtsvermogen van je kindje vooruit en gaat hij scherper zien. Nu kan hij zijn armen naar dingen uitsteken, maar hij kan ze nog niet vastpakken. Wel vindt hij het leuk om naar bewegende voorbeelden te kijken. Daarbij zijn felle kleuren, zoals rood, blauw en geel, voor hem het meest interessant.

Dit is een goed moment om je kleine eens op een speelkleed te leggen en te kijken hoe hij erop reageert. Als hij nog niet lang op zijn buik kan liggen, is het leuk om een vrijstaand mobieltje (babygym) op het speelkleed te zetten. Dan heeft hij iets boven hem om naar te kijken en te grijpen. Vanaf ongeveer 6 maanden is je kindje verzot op alles wat rammelt en geluid maakt. Daarnaast biedt een speelkleed met spiegeltje ook eindeloos vermaak. Baby’s kijken nu eenmaal graag naar zichzelf.

Welk speelkleed voor je baby?

Welk speelkleed je kiest, hangt natuurlijk af van je voorkeuren en een aantal andere factoren, waaronder je budget, hoe vaak het gebruikt gaat worden, de leeftijd van je kindje en de beschikbare ruimte.

Kosten

Heb je een strak budget opgesteld voor het afvinken van je baby uitzetlijst? Dan hebben de kosten wellicht de grootste invloed op je keuze voor een speelkleed, al hoef je natuurlijk niet gelijk na de geboorte een speelkleed in huis te hebben. Een simpel speelkleed zonder mobiel of babygym heb je al voor 30 euro, maar eentje met allerlei toeters en bellen kost je al gauw meer dan 100 euro.

Gebruik

Hoe vaak en waar je baby gebruik gaat maken van een speelkleed is uiteraard ook van invloed op jouw keuze. Zoek je een dagelijkse speelplek voor je kindje? Dan wil je misschien voor een uitgebreide variant gaan, zoals een babygym. Ga je het speelkleed alleen ergens neerleggen als jullie op bezoek gaan? Dan is een simpel speelkleed in combinatie met zijn favoriete speelgoed al voldoende.

Leeftijd

Hoe oud je kindje is, beïnvloedt ook je keuze voor een speelkleed. Als je het vlak na de geboorte wilt gebruiken, dan is een zacht speelkleed waar hij op kan liggen vaak al voldoende. Zodra hij ouder is en op zijn buik kan liggen, is een speelkleed met vrolijke kleurtjes en een spiegeltje leuk. Kan hij al naar voorwerpen grijpen? Dan wil je misschien een meer uitdagend speelkleed kopen waar je kindje ook echt mee kan spelen. Bijvoorbeeld eentje met allerlei knopjes, geluidjes en lichtjes of eentje met straten erop waar hij met zijn speelgoedauto’s op kan spelen.

Ruimte

Is de ruimte in jullie huis beperkt of is de slaapkamer van je baby aan de kleine kant? Dan is het goed om rekening te houden met de grootte van het speelkleed. De meeste speelkleden zijn ongeveer een vierkante meter of hebben een doorsnede van een meter, waardoor ze vaak overal wel passen.

TIP: sommige speelkleden hebben een trekkoord, waarmee je ze kan opvouwen en als opbergzak voor speelgoed kan gebruiken. Opgeruimd staat netjes!

Speelkleed, speelmat, babygym of speeltapijt?

Er zijn verschillende benamingen voor een speelkleed die door fabrikanten en winkels vaak door elkaar worden gebruikt. Speelkleed, speelmat, speeltapijt, babygym, activity gym en ga zo maar door. Maar wat is precies het verschil?

Een speeltapijt met een speelgoedautotje
Een speeltapijt is vooral leuk voor later!

Speeltapijt

Een speeltapijt is vaak eentje met daarop straten, winkels en andere gebouwen afgebeeld. Hier kan je kindje als hij wat groter is lekker met speelgoedautootjes door de bochten scheuren. Leuk ook als vloerkleed op zijn slaapkamer!

Speelmat

Een speelmat is letterlijk datgene waar je kindje op ligt, bijvoorbeeld eentje in de vorm van foam vloertegels. Deze beschermen je kindje bij valpartijen als hij zijn evenwichtsgevoel nog niet helemaal onder de knie heeft. Daarnaast bestaan ze vaak uit letters en cijfers, waarmee jullie samen leuke woordcombinaties kunnen maken en je hem kan leren tellen (als hij wat groter is). En wist je dat je van deze tegels ook een kubus kan puzzelen?

Een baby ligt onder een babygym
Een babygym als babymobiel boven het speelkleed

Babygym

Een babygym (of activity gym) kan twee dingen betekenen: een babymobiel op pootjes dat je op een speelkleed of -mat kan leggen. Of een speelkleed en mobiel in één. Deze bevatten vaak ook geluidjes en lichtjes om je kindje te entertainen. Sommige babygyms kunnen ook omgebouwd worden tot ballenbak, door de wandjes als barrière omhoog te zetten. Zo kan je kindje ook van het speelkleed genieten als hij al kan zitten. Hoe leuk!

Speelkleed of boxkleed?

Als je aan een boxkleed denkt, denk je aan een heerlijk zacht kussen waar je baby lekker op ligt. Maar sommige boxkleden zijn ook gedecoreerd met leuke patroontjes en activiteiten waar je kindje wel even zoet mee is.

Speelkleed voor onderweg

Zoek je een speelkleed voor onderweg? Kies er dan eentje met zeil aan de onderkant en een kleed dat gemaakt is van stevig materiaal, zoals nylon. Hiermee heeft je kindje een fijne plek om in de tuin of op het strand te liggen of te zitten én het gaat langer mee. Sommige speelkleden hebben ook afneembare speeltjes die je mee kan nemen. Zo vermaakt je kindje zich ook prima tijdens een autorit of in de kinderwagen.

Onze top 5 favoriete speelkleden

  1. Speelgym die meegroeit: door de verschillende standen groeien deze speelgyms met je kindje mee totdat hij een peuter is. Liggend, zittend en staand spelen, het kan allemaal!
  2. Puzzelmat: een voordelig alternatief voor een speelkleed. Zo ligt je kleine lekker zacht en kunnen jullie later samen woorden en kleurcombinaties vormen.
  3. Houten speelgyms: voor als je van een minimalistisch design houdt.
  4. Verkeerskleed: leuk voor op de slaapkamer. Eerst alleen als zacht kleed, later om op te spelen en speelgoedauto’s overheen te laten razen.
  5. Speelmat met geluid: laat je baby kennismaken met geluidjes en oneindig plezier. De bijgeleverde speeltjes kunnen vaak ook bevestigd worden aan de kinderwagen of autostoel.