baby ligt op weegschaal, groei baby wordt gemeten

Iedere baby groeit anders. Je hebt kleine en grote baby’s. In de eerste 4 jaar wordt de groei van je kind bijgehouden op het consultatiebureau. Het is niet alleen leuk om de groei van je kind bij te houden. Het kan ook nuttige informatie geven over zijn gezondheid.

Groeicurve baby

Door middel van een groeicurve kan je de lengte en het gewicht van je kind bijhouden. In de groeicurve kan je ook zien hoe hij groeit in vergelijking met anderen kinderen van dezelfde leeftijd. Op de meeste groeicurves zie je de gemiddelde groei van andere kinderen weergegeven in lijnen. Het grootste deel van de kinderen valt binnen die lijnen.

Via verschillende apps kan je zelf de groeicurve van je baby bijhouden. Hierbij kun je ook het gewicht en foto’s bijhouden. De groeicurve kan je vergelijken met de groeicurves van TNO. Ook het consultatiebureau houdt een groeicurve van je baby bij.

Groei baby in lengte

Na een gezonde zwangerschap zijn de meeste baby’s bij de geboorte tussen de 46 en 54 centimeter. In het eerste jaar groeien baby’s gemiddeld 25 centimeter. Zijn jij en je partner langer dan gemiddeld? Dan is het normaal dat je baby dit ook is. Als je kindje duidelijk anders groeit dan het gemiddelde is het goed om dit te bespreken op het consultatiebureau.

Het is ook verstandig om de eigen groeilijn van je baby in de gaten te houden. Buigt deze plotseling flink af? Dan kan je hiermee ook naar het consultatiebureau gaan. Dit kan een aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is met je kindje. Het is ook mogelijk dat het niks te betekenen heeft en je baby een tijdje later weer gewoon zijn ‘eigen lijntje’ volgt.

Toename gewicht baby

Na een normale zwangerschap wegen de meeste baby’s tussen de 2500 en 4500 gram. Het is normaal dat je baby in de eerste week na de geboorte gewicht verliest. Maar als je baby meer dan 10 procent lichaamsgewicht verliest kan dit problemen geven. De meeste baby’s zijn na ongeveer twee weken weer terug op hun geboortegewicht.

In de eerste 4 maanden komt je baby tussen de 100 tot 250 gram per week aan. Bij het consultatiebureau wordt ook het gewicht van je baby in de gaten gehouden. Als je baby te weinig aankomt, kan dit een teken zijn dat hij of zij niet goed drinkt.