baby ligt op weegschaal, groei baby wordt gemeten

Iedere baby groeit verschillend. Je hebt kleine en grote baby’s. In de eerste 4 jaar wordt de groei van je kind bijgehouden op het consultatiebureau. Behalve dat het leuk is om de groei van je kind bij te houden, kan het ook een signaal geven over zijn of haar gezondheid.

Groeicurve baby

Door middel van een groeicurve kan je de lengte en het gewicht van je kind bijhouden. In de groeicurve kan je ook zien hoe de groei zich verhoudt met anderen kinderen van dezelfde leeftijd. Op de meeste groeicurves zie je de gemiddelde groei van andere kinderen en de lijnen waarbinnen het grootste deel van kinderen zit.

Op de website BabyChart.nl kun je zelf de groeicurve van je baby bijhouden. Hierbij kun je ook het gewicht en foto’s bijhouden. Deze groeicurve kun je vergelijken met de groeicurves van TNO. Ook het consultatiebureau houdt een groeicurve van je baby bij.

Groei baby in lengte

Na een normale zwangerschap zijn de meeste baby’s bij de geboorte tussen de 46 en 54 centimeter. In het eerste jaar groeien baby’s gemiddeld 25 centimeter. Zijn jij en je partner langer dan gemiddeld? Dan is het normaal dat je baby dit ook is. Als je kindje erg afwijkt van het gemiddelde is het goed om dit te bespreken op het consultatiebureau.

Het is ook verstandig om de eigen groeilijn van je baby in de gaten te houden. Wijkt deze plots behoorlijk af dan kan je hiermee ook naar het consultatiebureau gaan. Zeker als de groeicurve erg afvlakt is het goed dit te bespreken.

Toename gewicht baby

Na een normale zwangerschap wegen de meeste baby’s tussen de 2500 en 4500 gram. Het is normaal dat je baby in de eerste week na de geboorte gewicht verliest. Maar als je baby meer dan 10% lichaamsgewicht verliest kan dit gevaarlijk zijn. De meeste baby’s zijn na ongeveer twee weken weer terug op hun geboortegewicht.

In de eerste 4 maanden komt je baby vervolgens tussen de 100 tot 250 gram per week aan. Bij het consultatiebureau wordt het gewicht van je baby in de gaten gehouden. Als je baby te weinig aankomt kan dit een teken zijn dat hij of zij niet goed drinkt.