baby heeft eerste schaterlach

Je baby experimenteert al met zijn stem vanaf één maand oud. Zeker als hij plezier heeft, laat hij van zich horen. In het begin komt er niet veel meer uit dan wat gekir, gemurmel en gegorgel. Maar na een paar maandjes zet je baby zijn hele buikje in om een heerlijke schaterlach te produceren.

Wanneer gaat je baby schaterlachen?

Je baby begrijpt al rond zijn vierde à zesde week dat lachen een manier van communiceren is. Rond die weken tovert hij zijn eerste glimlach tevoorschijn. Maar het duurt iets langer voordat je kindje een bulderende buiklach bij die smile laat horen. Meestal kan je hiervan genieten als hij rond de vier maanden oud is.

Zoiets simpels als het zien van zijn favoriete speeltje, jouw gezicht of de hond die achter zijn eigen staart aanrent, kan al genoeg reden voor hem zijn om plotseling in schaterlachen uit te barsten.

De schaterlach van je baby stimuleren

Veel liefde en aandacht is de sleutel. Klets lekker veel met je baby en geef hem de tijd om te “antwoorden”. Reageer zelf ook op zijn gekir en gebrabbel. Je kindje vindt het geweldig om je reactie te zien op zijn zojuist geproduceerde geluidje. Op deze manier laat je hem zijn stem, en uiteindelijk zijn schaterlach, ontdekken.

Spelletjes om je baby te laten schaterlachen

Vooral onverwachte dingen, en dan het liefst geluidjes of aanrakingen, laten je baby omrollen van het lachen. Zorg er wel voor dat hij in een goede bui is. Dit is meestal wanneer hij gegeten heeft en uitgeslapen is. Bekijk meer leuke baby spelletjes.

 • Kietelen
  Het meest bekende spel dat het altijd goed doet: kietelen. Onder zijn voetjes en op zijn buikje. Je baby zal het geweldig vinden. Let wel goed op de reactie van je kindje: vindt hij het niks? Stop er dan mee. Kietelen is nog intens voor je baby en kost veel inspanning. Kietel ook niet te lang.
 • Kietelen 2.0
  Om je kindje tijdens het kietelen ook te helpen met zijn taalontwikkeling, kan je zijn lichaamsdelen benoemen. Ben je bij zijn voetjes? Zeg: “Dit zijn je voetjes”. Ben je bij zijn handjes? Benoem dan zijn handjes. Zo heeft je baby niet alleen het plezier van het kietelen, maar leert hij meteen zijn lijfje en de bijbehorende woorden kennen.
 • Blazen
  Blaas zachtjes door het haar van je baby of op zijn buikje. Het gevoel van het zachte windje zal hem laten schateren van het lachen.
 • Kiekeboe
  Het verrassingseffect bij dit spelletje is de trigger voor een heerlijke schaterlach. Zeker als je kindje last krijgt van verlatingsangst doet kiekeboe het goed. De verrassing dat je terugkomt, is dan namelijk groter.
 • “Ik ga je opeten!”
  “Onnomnomnom, wat smaakt dat buikje lekker!” Hap met je mond in het buikje van je baby. Hij zal het uitgieren.
 • Kusjes geven
  Ben je meer in de stemming om je baby kusjes te geven in plaats van hem op te eten? Ook dat zal hij fantastisch vinden. Vooral als je daarbij harde kusgeluidjes maakt.
 • Gekke gezichten en geluiden
  Trek gekke gezichten en maak daar gekke geluidjes bij. Vooral hoge stemmetjes vindt je baby leuk. Voor je het weet laat hij zijn schaterlach horen.