Baby vult spaarpot met opbrengst van aandelen

Als je zwanger bent, worden je geldzaken nog belangrijker. Je wil graag het mooiste en beste voor je baby kopen en hem een goede toekomst kunnen geven. Om meer uit je geld te halen, kan je het beleggen. Een van de mogelijkheden is het kopen van aandelen. Hoe werkt dit precies en is het iets voor jou?

Wat zijn aandelen?

Aandelen zijn kleine stukjes van een bedrijf. Een bedrijf heeft geld nodig om te bestaan en te groeien. Wanneer jij een aandeel van ze koopt, word je voor een klein deel eigenaar van het bedrijf. Hoe het met het bedrijf gaat, bepaalt of je ingelegde geld meer waard wordt of niet.

Simpel gezegd: als een bedrijf €100 nodig heeft om te bestaan, kan jij voor €5 een aandeel van 5 procent kopen. Maakt het bedrijf daarna 20 procent winst? Dan krijg jij daarvan ook 5 procent uitgekeerd. Je €5 wordt dan €6 waard. Lijdt het bedrijf verlies? Dan raak je een deel van je ingelegde geld kwijt.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Waarom aandelen kopen?

Het kopen van aandelen is een populaire vorm van beleggen. Je bankrekening kan er goed door groeien. Bovendien vinden veel mensen het een leuke hobby. Wanneer je aandelen koopt, is het goed om op de hoogte te blijven van de beurs en de economie. Hierdoor ga je economische ontwikkeling beter begrijpen. Je kan dan steeds beter voorspellen hoe je aandelen het zullen doen.

Door aandelen te kopen, maak je mogelijk winst. Hierdoor wordt je geld meer waard. Dit maakt het mogelijk om een extraatje te sparen voor bijvoorbeeld de studie van je kind. Of denk aan een mooie reis met je gezin of een nieuwe auto. Nu de spaarrentes al een paar jaar laag zijn, kan beleggen een goede manier zijn om toch meer geld te sparen.

Risico’s beleggen in aandelen

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee. De aandelen die je koopt, kunnen minder waard worden. Hierdoor kan je (een deel van) je inleg verliezen. Het is daarom slim om alleen aandelen te kopen met geld dat je voor langere tijd kan missen. Lijd je verlies? Dan heb je op die manier nog genoeg geld om je vaste lasten te betalen.

Daarnaast adviseert het Nibud om zo mogelijk altijd een spaarpotje te hebben. Zo kom je niet in de problemen als je onverwachte dingen moet betalen. Denk aan een kapotte wasmachine of een tegenvaller van de Belastingdienst.

Begeleid beleggen

Vind je beleggen interessant, maar vind je het spannend of weet je niet waar te beginnen? Dan kan je advies inwinnen. Dit kan via een financieel adviseur, maar vaak ook via je eigen bank. Een expert kijkt dan samen met jou naar je mogelijkheden en doelen. Daarna kunnen jullie samen een plan van aanpak maken en de risico’s zo klein mogelijk maken.