vader communiceert met baby via Dunstan babytaal

Uit de verschillende soorten huiltjes van je pasgeboren baby kan je afleiden wat hij nodig heeft. 'Neh' betekent bijvoorbeeld dat je baby honger heeft. Deze geheime babytaal wordt Dunstan babytaal genoemd.

De Australische moeder Priscilla Dunstan is de ontdekker en naamgever van Dunstan Babytaal. Volgens eigen zeggen heeft zij een ‘fotografisch’ geheugen voor geluid. Zij kwam er al snel achter dat haar pasgeboren zoon vijf verschillende huiltjes had met ieder een eigen betekenis. Ze vergeleek dit met de huiltjes van andere pasgeboren baby’s en vond bij hen hetzelfde.

#24 Tips om je baby te troosten

De 50 tips van Nestlé

In het begin kan het nog best lastig zijn om het ene huiltje van het andere te onderscheiden. En nóg lastiger om je baby te troosten! Let er vooral op dat je zelf niet over je grenzen heengaat. Als je uitgerust bent, ben je beter in staat om je kindje te helpen.

Dunstan babytaal woordenboek

Hieronder een overzicht van de vijf ‘woordjes’ die baby’s volgens Dunstan gebruiken. Deze geheime babytaal is het meest duidelijk bij baby’s van nul tot drie maanden. Hierbij is het van belang goed naar de eerste huiltjes van je baby te luisteren. Het gehuil voordat je baby echt losbarst. Dat is namelijk het moment waarop je baby zijn behoefte het meest duidelijk communiceert.

Neh

Ik heb honger! Als je baby een geluid maakt dat klinkt als ‘neh’ of ‘nah’, weet je dat het etenstijd is.

Owh

Ik ben moe! Het geluid is vergelijkbaar met het geluid als je hardop gaapt. Je baby’s mond krijgt tijdens deze ‘gaap’ een ovale vorm.

Eair

Ik heb last van gas! Je baby heeft darmkrampjes. Het geluid kan wat lastiger te herkennen zijn, maar gaat meestal gepaard met een ‘moeilijk kijkend’ gezicht. Daarnaast trekt je baby vaak zijn benen omhoog. Je kan voor verlichting zorgen door met de klok mee te wrijven over je baby’s buikje.

Heh

Ik wil een schone luier! Je baby voelt zich oncomfortabel. De meest voorkomende oorzaak is een volle luier, maar het kan ook veroorzaakt worden door iets anders. Heeft je baby het koud of juist te warm? Ligt hij in een ongemakkelijke houding?

Eh

Ik moet een boertje laten! Het geluid lijkt erg op ‘Neh’ en ‘Heh’, luister daarom goed naar de beginklank. Bij je baby zit een boertje dwars, help hem daarom met boeren. Houd je baby tegen je borstkas terwijl jij rechtop staat of zit en klop zachtjes op je baby’s rug. Burp!

Werkt het?

Uit onderzoek van de commerciële onderzoeksorganisatie Leading Edge blijkt dat 90% van alle moeders Dunstan Babytaal waardevol vond en dit aanraadt aan andere moeders. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn bij ons geen resultaten bekend uit wetenschappelijk onderzoek.

De ervaringen op onze redactie en onze omgeving met Dunstan Babytaal zijn overwegend positief. Ook op forums is de algemene tendens dat Dunstan Babytaal op zijn minst helpt bij het beter begrijpen van je baby.

Priscilla Dunstan bij Oprah Winfrey

Dunstan Babytaal won wereldwijd snel aan populariteit door het optreden van Pricilla Dunstan bij Oprah.

Meer weten over Dunstan Babytaal?

Cursus
Het is mogelijk om een cursus Dunstan Babytaal te volgen. Via Google vind je aanbieders door heel Nederland. Een cursus duurt doorgaans 2 tot 2,5 uur en kost rond de €25.

Boeken
Pricilla Dunstan heeft verschillende boeken geschreven over babytaal. Bekijk de boeken van haar die te koop zijn bij Bol.com.

App
Er is ook een speciale app over Dunstan Babytaal. De app kost €3,99. Leuk om kennis te maken met de methode, maar niet erg uitgebreid. Je kan de app hier downloaden voor je iPhone en iPad en hier voor Android.

24Baby is genomineerd voor Website-van-het-jaar 2017. Stem je ook?

Stem op 24Baby voor de Website van het Jaar verkiezing

Yes! 24Baby is ook in 2017 genomineerd als Website van het Jaar in de categorie Gezondheid. Breng je stem uit en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen