Moeder zorgt voor duurzame verzorging van baby

Duurzame keuzes maken is belangrijk voor een gezonde toekomst van de wereld. Ook bij de verzorging van je baby kan je milieubewust te werk gaan. Hoe kan je op een duurzame manier je kindje verzorgen?

Duurzaamheid en de verzorging van je baby

Door milieubewust te leven draag je je steentje bij aan een goede toekomst voor je kind. Dit kan je doen door je kindje duurzaam op te voeden en door zuinig om te gaan met gas en stroom.

Een andere manier om goed voor de planeet te zorgen is door een duurzame verzorging van je baby. Dit hoeft niet veel tijd of geld te kosten. Het maakt al een groot verschil als je je vaste verzorgingsproducten vervangt door een duurzame variant. De volgende tips helpen je bij het duurzaam verzorgen van je baby.

1. Kies voor wasbare luiers

Wanneer je je baby milieubewust wil verzorgen, zijn wasbare luiers een goede keuze. Ze zorgen voor veel minder afval en voor minder uitstoot van broeikasgassen dan wegwerpluiers. Daarnaast zijn ze ook nog eens liever voor je portemonnee. Je bent aan wasbare luiers in totaal ongeveer €500 minder kwijt dan aan wegwerpluiers.

Gebruik je toch liever wegwerpluiers? Let er dan op dat ze een milieukenmerk (zoals OEKO-TEX) hebben. Dit betekent dat ze minder schadelijk zijn voor het milieu dan luiers zonder kenmerk.

2. Gebruik wasbare billendoekjes

Niet alleen wegwerpluiers, maar ook wegwerpdoekjes zijn een grote belasting voor het milieu. Een oplossing daarvoor is het gebruiken van wasbare billendoekjes. Je kan ze nieuw aanschaffen, maar je kan ze ook zelf maken van bijvoorbeeld oude T-shirts of handdoeken. Zo belast je het milieu nog minder.

Tijdens het verschonen van je baby kan je de ergste poep weghalen met wc-papier. Maak vervolgens een billendoekje nat. Dit kan je doen met een plantenspuit die je vult met water en eventueel een paar druppels olie, zoals badolie of lavendelolie. Veeg de billen vervolgens schoon met het billendoekje en doe hem in de was. Goed voor het milieu, zachter voor de babybilletjes en voordeliger voor je portemonnee!

3. Kook biologisch

Is je kleine toe aan zijn eerste vaste hapjes? Draag dan bij aan een beter milieu door tijdens het koken verse en biologische ingrediënten te gebruiken. Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor lokale seizoensgroentes. Zo voorkom je dat ze met het vliegtuig of de vrachtwagen naar Nederland gebracht moeten worden. Ook kan je kiezen voor groente en fruit van de biologische boer. Deze gebruikt geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen bij het kweken van de gewassen.

TIP: Doe je kindje een servies van bamboe cadeau. Deze is grotendeels gemaakt van natuurlijke producten. Hierdoor is een servies van bamboe milieuvriendelijker dan één van plastic.

4. Gebruik duurzame verzorgingsartikelen

Ieder jaar komen er miljoenen tonnen plastic in de natuur terecht. Dit breekt moeilijk af, wat het milieu en dieren in gevaar brengt. Daarom is het belangrijk om zo min mogelijk plastic producten te kopen en te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld liever linnen tasjes en papieren rietjes dan de plastic variant.

Ook bij het verzorgen van je baby kan je hierop letten. Denk bijvoorbeeld aan de volgende duurzame keuzes:

5. Kies voor tweedehands kleding

Is je baby uit zijn kleding gegroeid? Kijk dan eens rond in een kringloopwinkel of op internet voor tweedehands kleding. Door gebruikte kleding te kopen zorg je ervoor dat er minder kleding geproduceerd hoeft te worden. Dit is beter voor het milieu en bovendien kost het je meestal minder geld dan een nieuw setje kleren.

Heb je vriendinnen die ook moeder zijn van een baby of peuter? Organiseer dan eens een kledingruil. Zo kan je elkaar blij maken met nieuwe kleding zonder iets uit hoeven uitgeven én je hebt samen een gezellige middag of avond.