9 verrassingen na de bevalling waar niemand je over heeft verteld
Hoe goed je je ook informeert over de bevalling, soms kom je toch nog voor verrassingen te staan. Zeker na de bevalling zal je je best nog verbazen over de dingen die je meemaakt. Zwangerschapscursussen en boeken leren je veel over wat er te gebeuren staat tijdens de bevalling – maar na de bevalling besef je dingen waar niemand je ooit over verteld heeft!
1. Vaarwel, schaamte!
Als er 5 man tussen je benen heeft staan kijken, is er vrij weinig waar jij nog moeite mee hebt. Het kan je niet schelen ook. Tijdens de bevalling is het het belangrijkste dat je kind veilig ter wereld komt, of daar nou drie of twintig man aan meewerken maakt je al lang niet meer uit.
Schaamte? Staat dat in het woordenboek? Nu je moeder bent, ben je veel meer bezig met het zoeken naar de speen dan het verwijderen van je baby’s spuug uit je kleding. Vandaar dat veel moeders zich geen zorgen meer maken over hoe ze er uit zien.
Er kunnen vogels in je haar nestelen, de eerste maanden maakt het je niks meer uit. Je netjes aankleden en opmaken, dat doen we wel weer als het echt moet. Een tripje naar de supermarkt valt daar echt niet onder.
2. Plannen maken is leuk… maar je volgt ze zelden.
Je begint met een volledig arsenaal aan baby benodigdheden in je luiertas. Pampers, handzeep, flesjes, je hebt aan alles gedacht. Na de eerste paar maanden heb je door welke dingen je echt regelmatig gebruikt, en de rest improviseer je wel. Zo ga je uiteindelijk met alles om. Plannen gaan constant in rook op. Je leert er mee leven.
3. Weken ongesteld?!
Na de bevalling bloed je nog wekenlang. Ja, logisch, je lichaam heeft flink wat schade opgelopen. Je zal nog een tijd last hebben van krampen, en natuurlijk flinke bloedingen. Zie het alsof je lichaam compenseert voor maandenlang niet menstrueren. Sommige vrouwen hebben het geluk met twee tot drie weken uitgebloed te zijn. Maar deze lucky bitches zijn er maar weinig.
4. Halloooo hormonen!
Je wordt er mee doodgegooid als je zwanger bent: hormonen, hormonen, hormonen. Weet je wat er na de bevalling gebeurt? Je hormonen zoeken weer een nieuwe balans. En dat maakt ook dat je huilerig kan zijn, stemmingswisselingen kan hebben en soms even helemaal niet meer weet wat er nou in vredesnaam met je aan de hand is.
Positieve kant: tranen van vreugde krijg je ook!
5. …En toen kwam de paniek.
Je krijgt altijd te horen dat je alles vergeet zodra je je kind in je armen krijgt. Alle pijn, alle onzekerheid, alles valt weg. Ja, totdat je kind zijn eerste dutje doet… Ademt hij nog? Waarom vertelt niemand je ooit dat het doodeng is om een kind te hebben? Hoe moet dat kleine ding ooit groot worden? Ga je dit niet helemaal verprutsen?
Geen zorgen, elke nieuwe ouder gaat deze fase door. Je leert het vanzelf.
6. Een – ahum – massage.
Als je baarmoeder niet goed genoeg naar zijn oorspronkelijke staat terug krimpt, zal de dokter je een massage geven. …Nou ja… Eigenlijk probeert hij met grof geweld je baarmoeder te bedwingen. Van deze massage ga je waarschijnlijk niet genieten.
7. Je mag pas naar huis als je geplast hebt.
Vanwege de zwelling en de schade rond je schaamgebied kan het gebeuren dat je niet goed kan plassen. De dokters willen daarom dat je eerst plast voor je naar huis gaat. Stel je voor dat iedereen op je wacht terwijl je op het toilet zit en je dan verwachtingsvol aankijkt. En? Gelukt? Gelukkig was je die schaamte al kwijt.
8. Maar de toiletproblemen houden daar niet op.
En dan heb je nog de grote boodschap. Jammer genoeg heb je nu opeens hele andere herinneringen bij persen en het kan even doodeng zijn. Je bent nog niet hersteld, je hebt pijn, misschien ook zelfs hechtingen.
Je bent ergens bang dat als je nu perst, je er spontaan nog een tweede kind uitduwt. Elke keer dat je naar het toilet moet doe je maar een schietgebedje, want je bent er bang voor dat je alles weer helemaal kapot trekt.
Troost je – iedere nieuwe moeder maakt het mee. En je zal uiteindelijk ook weer gedachteloos naar het toilet kunnen.
9. Ook jij mag een luier aan.
Zie het als een hechtingsproces met je kind: hij een luier, jij een luier. Je hebt al lang gezien hoe groot je kraamverband is, maar als je het aan hebt besef je pas hoe vergelijkbaar het is. Zeker omdat je soms een beetje incontinent kan zijn door de bevalling…
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app