Ouders kijken naar baby in kinderwagen en denken na over aanvullende zorgverzekering baby

Ieder jaar bepaalt de overheid welke zorg vanuit de basisverzekering wordt vergoed. Voor de andere zorgkosten, zoals alternatieve geneeswijzen of fysiotherapie, kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Hoe regel je een aanvullende zorgverzekering voor je baby?

Wat is een aanvullende zorgverzekering?

In Nederland moet iedereen verplicht een zorgverzekering afsluiten. Dit moet minimaal een basisverzekering zijn. Hiermee worden de belangrijkste zorgkosten vergoed. Denk aan een bezoek aan de huisarts of gips bij een gebroken been. De basisverzekering is wettelijk bepaald en bij iedere verzekeraar ongeveer hetzelfde.

Naast een basisverzekering kan je ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Wat hiermee wordt vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. Met de aanvullende polis dek je kosten die buiten het basispakket vallen. Bijvoorbeeld fysiotherapie, Mensendieckbehandelingen of de eigen bijdrage voor kraamzorg.

Hoe regel je een aanvullende verzekering voor je baby?

Je baby wordt gratis bijgeschreven op de polis van een van de ouders. Hij ontvangt dan dezelfde vergoedingen als in die polis staan. Heb jij alleen een basisverzekering en komt je kindje op jouw polis? Dan krijgt je kindje ook alleen een basisverzekering.

Om een aanvullende verzekering voor je baby te regelen, moet jij of je partner dus een aanvullende verzekering afsluiten. Schrijf je vervolgens je baby in op die polis? Dan ontvangt hij alle aanvullende vergoedingen waar die ouder ook recht op heeft.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Is een aanvullende verzekering voor je baby nodig?

Kinderen tot achttien jaar zijn gratis meeverzekerd met een van hun ouders. Het basispakket voor kinderen is daarnaast iets uitgebreider. Zo krijgt je kleine tandartskosten volledig vergoed. Ook de eerste 18 behandelingen bij een fysiotherapeut vallen voor je baby wel onder de basisverzekering.

Het is dus niet echt nodig om een aanvullende polis af te sluiten voor je baby. De meeste zorg valt voor hem onder het basispakket. Toch kan het prettig zijn om je te verdiepen in extra dekking. Dit is voor jou tijdens en na je zwangerschap namelijk wel vaak zinvol. Zo kan je de extra zorgkosten rondom je zwangerschap en bevalling beter opvangen. Heeft je kind dan toch een keer meer zorg nodig? Dan kan hij gelijk meeprofiteren van jouw uitgebreide dekking.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app