Stel ouders met baby zijn tevreden over het samen opvoeden en kijken liefdevol naar elkaar

Samen een kindje krijgen is een van de mooiste dingen die je meemaakt. Maar wanneer je een baby krijgt, verandert er veel. Jullie zijn straks niet alleen elkaars partner, maar ook samen ouders. Het samen opvoeden begint. Hoe zorg je ervoor dat deze verandering soepel gaat? En hoe blijf je samen een sterk team?

Wat houdt ‘samen opvoeden’ precies in?

Wanneer jullie kind geboren is, zijn jullie naast partners ook ouders. Eerst hoefde je alleen tijd te steken in de relatie met je partner. Vanaf nu moet je ook energie stoppen in de manier waarop jullie samenwerken als ouders.

Jullie hebben allebei je sterke en minder sterke eigenschappen en zijn daarin verschillend. Deze verschillen kunnen in het ouderschap heel nuttig zijn. Jullie kunnen elkaar aanvullen en ondersteunen. De een zorgt bijvoorbeeld ervoor dat je kindje voldoende slaap krijgt, terwijl de ander jullie kleine genoeg uitdaagt tijdens het spelen. Tegelijkertijd kunnen verschillen lastig zijn. Ze kunnen voor discussie zorgen, bijvoorbeeld als jullie het niet eens zijn over de opvoeding.

Bij het samen opvoeden van jullie kindje is een goede samenwerking tussen jullie nodig. Niet alleen over de opvoeding moeten jullie het eens zijn, maar ook over andere dingen. Denk aan het verdelen van huishoudelijke taken, tijd vrijmaken voor jezelf en samen leuke dingen blijven doen. Dat zijn veel ballen om in de lucht te houden. Daarom is het belangrijk dat jullie leren om samen te werken als een ‘team’.

Waarom is samenwerken als ouders zo belangrijk?

Onderzoek laat zien dat het belangrijk is dat ouders een goed team vormen. Bereiden jullie je samen goed voor op het samenwerken in de nieuwe gezinssituatie? Dan zorgt dat voor minder stress, zit je beter in je vel en is jullie relatie fijner. Dit heeft ook een positieve invloed op hoe jullie omgaan met je baby en hoe hij zich ontwikkelt. Als jullie een goed team vormen, slaapt je baby beter. Op de lange termijn (na zeven jaar) heeft hij vaak een betere sociaal-emotionele ontwikkeling dan kinderen van ouders die minder goed samenwerken.

Natuurlijk ben je het niet altijd met elkaar eens. Er kunnen meningsverschillen ontstaan. Het is belangrijk om ook tijdens het oplossen van een ruzie met elkaar te blijven samenwerken. Onderzoek laat dit zien. Als je kind ziet dat jullie weer een team vormen na een ruzie, daalt het stressniveau in zijn lichaam. Hij voelt zich niet langer onveilig of bedreigd. Het geeft je kind namelijk een gevoel van veiligheid als hij ziet dat jullie een ruzie kunnen oplossen en één team blijven. Je kind leert hierdoor ook iets over problemen oplossen.

TIP: Ben je benieuwd hoe jullie verschillen in de manier van opvoeden? Bekijk het artikel over opvoedstijlen en ontdek welke stijlen jullie denken te hebben.

Zo word je een sterk team ouders

Je wordt een sterk team ouders door je van tevoren voor te bereiden op het ouderschap. Sta je voor de bevalling al stil bij jullie verwachtingen en de verschillen daarin? Dan maak je samen een goede start. De volgende tips, uit het boek Ouderschap is jongleren, kunnen hierbij helpen.

  • Bespreek elkaars verwachtingen. Wat verwachten jullie van het ouderschap? Wanneer jullie gedachten van elkaar verschillen, kunnen jullie proberen deze met elkaar te bespreken. Verschillen mogen er zijn, dit is normaal. Zijn jullie gedachten hetzelfde? Wees dan niet verrast als dit verandert wanneer jullie baby geboren is en ouder wordt. Er kunnen iedere dag nieuwe uitdagingen optreden.
  • Stel samen een aantal basisregels op. Kies een paar basisregels die jullie belangrijk vinden in jullie gezin. Het kan leuk zijn om het hier samen over te hebben. Zo leer je elkaar nog beter kennen als ouders. Door dit van tevoren te doen, kunnen jullie straks meer ontspannen opvoeden.
  • Maak afspraken over wie wat gaat doen. In het eerste jaar na de geboorte zorgt de taakverdeling in huis voor de meeste discussies. Hoe tevreden je bent met je relatie, hangt namelijk sterk af van hoe tevreden je bent over deze taakverdeling. Het delen van verwachtingen en zorgen hierover helpt om een teamgevoel op te bouwen. Ook vermindert het een gevoel van oneerlijkheid of onbegrip later.

Zo blijf je een sterk team ouders

Jullie samenwerking gaat waarschijnlijk niet meteen perfect. Nieuwe ouders hebben na de geboorte van hun baby vaak acht keer meer ruzie dan daarvoor. Dit is niet erg. Op deze manier oefenen jullie om samen een steeds beter team te worden. Zo werkt het in een voetbalteam, maar ook in een ouderteam. De tips hieronder helpen jullie om samen een sterk team te blijven.

  • Blijf met elkaar praten. Ga problemen niet te lang uit de weg. Het negeren van meningsverschillen is niet goed voor jullie samenwerking als team. Het is verstandig om met elkaar in gesprek te blijven. Ook als je het niet met elkaar eens bent.
  • Kies je woorden met aandacht bij discussies. Probeer bij het bespreken van moeilijke onderwerpen geen woorden als ‘altijd’ (‘Je bent altijd aan het klagen’) en ‘nooit’ (‘Je doet nooit wat in huis’) te gebruiken. Praat liever vanuit jezelf: ‘Ik vind dat je eigenwijs doet’, in plaats van te zeggen: ‘Je bent eigenwijs.’ Door liefdevol en met respect te blijven praten, lossen jullie ruzies beter op.
  • Neem tijd voor jezelf en elkaar. Je kan geen goede ouder zijn voor je baby als je niet goed voor jezelf en elkaar zorgt. Maak je tijd voor jezelf en voor je partner en gaan jullie respectvol met elkaar om? Dan heeft dit een positieve invloed op je kind. Gun je partner daarom regelmatig een moment voor zichzelf. Dit hoeft niet iets heel groots of een hele dag te zijn. Het gaat erom dat er even wat tijd is, waarin je partner aandacht voor zichzelf kan hebben.
  • Heb plezier samen. Onderzoek laat zien dat de romantische en vriendschappelijke kanten van je relatie onder druk komen te staan door werk en het ouderschap. Samen plezier blijven maken is daarom goed voor jullie. Doe samen dingen die jullie allebei leuk vinden, bijvoorbeeld naar een film, festival, of restaurant gaan. Zo voelen jullie je meer verbonden met elkaar en kan je beter omgaan met problemen die jullie tegenkomen. Daarnaast houd je zo de warmte en liefde in je relatie. Je baby voelt zich veiliger wanneer jullie samen gelukkig zijn.
  • Zoek professionele hulp als je er samen niet uitkomt. Merk je dat jullie samen vastlopen of erg vaak botsen? Wacht dan niet af, maar zoek professionele hulp. Via het consultatiebureau of de huisarts kunnen jullie bij een passende hulpverlener terechtkomen. Er bestaan ook online cursussen voor nieuwe ouders die jullie kunnen helpen bij een betere samenwerking.

Onderzoek “Van partnerschap naar ouderschap”

Hogeschool Leiden doet onderzoek naar hoe je relatie verandert als er een baby wordt geboren. Verwachten jij en je partner een baby? De onderzoekers zijn op zoek naar stellen die drie keer een vragenlijst willen invullen over het (aanstaande) ouderschap, jullie verwachtingen en jullie relatie.

Na het invullen van de vragen kunnen jullie je onderzoeksresultaten ontvangen. Ouders die eerder meededen, geven aan dat dit leidt tot leuke en interessante gesprekken thuis. Wanneer je meedoet, maak je kans op het boek ‘Ouderschap is Jongleren’.

Meedoen?

Heb je interesse om mee te doen? Dan is het belangrijk dat jullie beiden meedoen aan het onderzoek.
Jullie kunnen meedoen als jullie een relatie met elkaar hebben en binnenkort een kindje verwachten (week 18 tot 30 van de zwangerschap). Het maakt niet uit of het jullie eerste of een volgend kindje is.

Via deze link kan je direct meedoen aan het onderzoek.

Jolien Grolleman

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Jolien Grolleman. Sinds de afronding van de master Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding werkt Jolien als onderzoeker bij het lectoraat Ouderschap en Ouderbegeleiding van de Hogeschool Leiden. Ze werkt hier aan meerdere projecten, waaronder de studie ‘Van partnerschap naar ouderschap’.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app