Baby ligt te slapen met goede TOG-waarde

Het is belangrijk dat je baby het niet te warm en niet te koud heeft. Zo voorkom je dat hij onderkoeld of oververhit raakt. Vind je het lastig te bepalen hoe warm je je baby moet aankleden of toedekken? De TOG-waarde kan je hierbij helpen.

Wat is de TOG-waarde?

De TOG-waarde is een richtlijn die aangeeft hoe goed kleding of beddengoed warmte vasthoudt. De afkorting staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe minder warmte kan ontsnappen door textiel. Hoe lager de TOG-waarde, hoe makkelijker warmte ontsnapt. Kleding met een hoge TOG-waarde is dus heel warm, terwijl een lage TOG-waarde op koele kleding duidt.

Je vindt de waarde meestal op het label van babykleding of babytextiel. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met de verkoper.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Waarom zijn TOG-waardes zo belangrijk?

De TOG-waarde is een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je baby een gezonde temperatuur heeft. Het is belangrijk dat je baby het niet koud krijgt. Toch is het zeker zo belangrijk dat je je kleine niet te warm aankleedt.

Een baby kan nog niet goed zijn lichaamswarmte reguleren. Daarnaast kan hij niet de dekens van zich afslaan of kleding uittrekken als hij het te warm krijgt. Kan je baby zijn warmte niet aan de omgeving kwijt? Dan kan dit tot warmtestuwing leiden en het risico op wiegendood vergroten. Ook kan een te hoge of te lage temperatuur voor onrust en slaapproblemen zorgen bij je baby.

Hoe bereken je de TOG-waarde?

Je berekent de TOG-waarde door de verschillende waardes van je baby’s kleding of textiel bij elkaar op te tellen. Is deze waarde tussen de 2.5 en 4.0 TOG? Dan heb je je baby op de juiste manier gekleed en toegedekt voor een omgevingstemperatuur van 16 tot 18 graden. Dit is de aanbevolen temperatuur voor een babykamer. De waardes van babykleding en beddengoed zie je in onderstaande tabel.

Textiel TOG-waarde
Romper zonder mouwen of met korte mouwen 0.2
Laken 0.2
Inbakerdoek 0.2 tot 2.9
Slaapzak zomer 0.3 tot 1.0
Slaapzak winter 1.0 tot 3.5
Katoenen boxpakje 1.0
Wiegdeken of ledikantdeken (enkele laag) 1.5 tot 2.5
Trui of vest 2.0
Broek 2.0
Let op: TOG-waardes verschillen per merk en per model. Kijk op het label van het kledingstuk of bedtextiel om de juiste TOG-waarde te bepalen.

Welke TOG-waarde bij welke temperatuur?

De maximaal aanbevolen TOG-waarde is afhankelijk van de temperatuur in de babykamer. In onderstaande tabel zie je welke TOG-waardes je bij verschillende temperaturen kan aanhouden. Houd hierbij rekening met de TOG-waardes van de kleding die je baby onder het bedtextiel draagt.

Tips voor het veilig aankleden en toedekken van je baby

Je kan de TOG-waarde gebruiken als je twijfelt over het aankleden en toedekken van je baby. Houd hierbij ook de volgende punten in je achterhoofd:

  • Laat een mutsje tijdens het slapen achterwege. Je baby regelt zijn lichaamstemperatuur via zijn hoofd. De eerste dagen na de geboorte kan een muts tijdens het slapen nog nodig zijn. Laat hem daarna voor de veiligheid achterwege. Zie onderstaande afbeelding voor meer informatie over het aankleden van je baby tijdens zijn slaap.
  • Wacht met een dekbed tot je kleine 2 jaar oud is. Een dekbed is tot die tijd nog te warm voor je kleine. Ook kan hij eronder verstrikt raken. Gebruik dus liever dekens en lakens of een slaapzak.
  • Maak het bed van je baby ‘kort’ op. Dit betekent dat je je baby met de voetjes bijna tegen het voeteneinde legt. Zorg voor een vuist ruimte. Zo kan hij zijn benen nog strekken. Het beddengoed reikt tot de schouders van je baby. Dit zorgt ervoor dat zijn hoofdje vrij blijft.
  • Gebruik je gezonde verstand. De TOG-waarde is een richtlijn, geen wet. Heb je het idee dat je baby het toch te koud of te warm heeft? Kleed hem dan wat warmer aan, of trek iets uit.
  • Controleer regelmatig of je baby het warm genoeg heeft. Dit doe je door met de bovenkant van je vingers in zijn nekje te voelen. Voelt die plek aangenaam? Dan is je kleine goed aangekleed. Is het klammig? Dan heeft hij het te warm.
Babykleding tijdens het slapen met TOG-waarde
Temperatuur babykamer met aanbevolen kleding en TOG-waarde slaapzak