Moeder met coronavirus geeft borstvoeding met voorzorgsmaatregelen

Nu het coronavirus heerst in Nederland, zijn er veel maatregelen om de verspreiding van het virus te verminderen. Welke maatregelen moet je nemen als je borstvoeding geeft? En kan je nog veilig borstvoeding geven als je (mogelijk) besmet bent?

Laatste update

Samenvatting

  • Het coronavirus lijkt niet of nauwelijks over te gaan in moedermelk. Je kan het dus niet op deze manier doorgeven aan je kindje.
  • Moedermelk geeft veel voordelen, ook voor het afweersysteem van je baby.
  • Bij een (mogelijke) besmetting met het coronavirus is het advies om door te gaan met borstvoeding geven.
  • Als je (mogelijk) besmet bent met het coronavirus is het belangrijk om extra hygiënemaatregelen toe te passen.

Wat is het coronavirus?

Het coronavirus is een virus dat in verschillende vormen voorkomt. Het virus dat zich op dit moment verspreidt, veroorzaakt een griepachtige ziekte. Deze wordt COVID-19 genoemd. De symptomen hiervan lijken veel op die van een ‘gewone’ griep. Vaak verloopt de ziekte mild, dit houdt in dat je er niet erg ziek van wordt. Maar sommige mensen kunnen er erg ziek van worden. Ook zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden en op de IC terecht te komen. Daarom is het goed om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

De ziekte wordt verspreid door kleine druppeltjes uit de keel die met hoesten en niezen in de lucht terecht komen. Ook door nauw contact, zoals knuffelen en kussen, kan je elkaar besmetten.

Het coronavirus en borstvoeding

Het lijkt erop dat je het coronavirus niet gemakkelijk via moedermelk aan je kindje kan doorgeven. In de meeste onderzoeken die gedaan zijn, werden geen virusdeeltjes teruggevonden in moedermelk. Slechts in enkele moedermelkmonsters wel.

Moedermelk biedt veel voordelen, ook voor het afweersysteem van je kindje. Als jij ziek bent, maak je antistoffen aan tegen de ziekteverwekker. Deze blijven in je bloed, ook als je beter bent. Via jouw melk geef je de antistoffen en andere afweerstoffen door aan je baby. Zo help je je baby beschermen tegen verschillende infectieziekten.

Op deze manier werkt het ook bij het coronavirus. Zodra jij besmet bent, vecht je lichaam tegen het virus. Hierdoor maakt je lichaam specifieke antistoffen tegen het virus aan. Deze komen via de borstvoeding ook bij je kindje terecht.

Onderzoekers van het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC hebben deze antistoffen gevonden in moedermelk van moeders die COVID-19 hebben gehad. Ze onderzoeken of deze antistoffen gebruikt kunnen worden om besmettingen te voorkomen bij risicogroepen.

Besmet met coronavirus en borstvoeding geven

Omdat de kans op besmetting via borstvoeding klein is, hoef je niet te stoppen met borstvoeding geven wanneer je besmet bent met corona. De voordelen van borstvoeding zijn groter dan de kleine kans dat je baby besmet wordt. Ook kan je baby de antistoffen die jij tegen corona aanmaakt goed gebruiken om zichzelf te wapenen tegen het virus.

Wel is het belangrijk om je te houden aan extra hygiënemaatregelen. Zo voorkom je dat je baby besmet raakt door het intieme contact tussen jullie tijdens het voeden.

Hygiënemaatregelen bij besmetting coronavirus

Tijdens het geven van borstvoeding houd je je kindje dicht tegen je aan. Hij kan dan gemakkelijk besmet raken. Niet via de melk, maar doordat jij het virus in je luchtwegen draagt.

Ben je (mogelijk) besmet met het coronavirus en geef je borstvoeding? Of heb je klachten die erbij kunnen passen, zoals hoesten, koorts en ademhalingsproblemen? Neem dan contact op met je huisarts en volg de instructies die je krijgt op. Een lactatiekundige kan je ook adviezen geven over hoe je op een veilige manier toch borstvoeding kan geven.

Tijdens het geven van borstvoeding kan je de volgende hygiënemaatregelen aanhouden:

  • Was je handen voor- en nadat je je baby, de borstkolf of de flesjes aanraakt.
  • Geef je baby geen kusjes, hoe moeilijk dat ook is.
  • Probeer hoesten en niezen te voorkomen wanneer je voedt. Draai je gezicht weg wanneer het onvermijdelijk is om te hoesten of niezen.
  • Draag een mondmasker tijdens het voeden, verschonen en vasthouden van je kindje.
  • Desinfecteer en maak oppervlakken en voorwerpen schoon die je hebt aangeraakt.
  • Maak de kolf van je borstkolf na gebruik goed schoon volgens de bijbehorende instructies. Doe dit na elk gebruik.
  • Bekijk of een gezond persoon (bijvoorbeeld je partner) de afgekolfde moedermelk kan geven. Ook als je je te ziek voelt om zelf te voeden, maar kolven wel lukt, is dit een goede optie.

Als je geen klachten hebt, kan je je houden aan de algemene hygiëne-adviezen die nu gelden. Geef je geen borstvoeding, maar flesvoeding? Dan gelden dezelfde hygiënemaatregelen. Steriliseer de speen en fles goed na elk gebruik.

Moedermelk doneren

Het doneren van moedermelk kan nog doorgaan. De melk wordt na ontvangst gepasteuriseerd. Hierdoor worden ziekteverwekkers, zoals het coronavirus, vernietigd.

Toch mag je uit voorzorg geen melk doneren als je misschien besmet bent. Heb je in de afgelopen 14 dagen contact gehad met iemand die een bewezen COVID-19 infectie heeft? Of heb je klachten en ben je in een risicogebied geweest? Dan mag je pas weer melk doneren als je getest bent en blijkt dat je het virus niet bij je draagt.

heb je klachten maar ben je niet in een risicogebied geweest, overleg dan telefonisch met de moedermelkbank.

Stress van het coronavirus en borstvoeding

Het zijn spannende tijden die veel zorgen met zich mee kunnen brengen. Als je erg gespannen bent, kan de stress er helaas voor zorgen dat je melkproductie terugloopt. Het is daarom belangrijk om de stress zoveel mogelijk te beperken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

  • Ademhalingsoefeningen. Herinner je je de ademhalingsoefeningen tijdens je bevalling nog? Het diep inademen door de neus en langzaam uitademen door de mond. Deze oefeningen kunnen je rustig maken. Doe ze bijvoorbeeld voordat je begint met voeden, met je baby op je borst. Hier worden jullie allebei rustiger van.
  • Beperk de nieuwsstroom en social media. Bouw momenten van mediarust in. Leg je telefoon weg, zet de tv uit en luister niet naar de radio of een podcast over het coronavirus. Als je er even niet mee geconfronteerd wordt, kan dat je stressniveau verlagen.
  • Zoek afleiding. Neem de tijd om iets voor jezelf te doen waar je ontspannen van wordt en waarbij je even niet aan het coronavirus denkt. Zo kan je stressniveau even zakken.
  • Yoga of mindfulness. Doe je graag aan yoga? Zoek op internet rustige yoga-oefeningen op. Deze kunnen je helpen om je stress te verlichten. Als je wat minder mobiel bent, zijn mindfulness oefeningen ook heel geschikt om rust in je lichaam te brengen.

Meer informatie over coronavirus en zwangerschap

TIP: Houd voor actuele informatie over het coronavirus en borstvoeding de pagina van het CDC in de gaten.