Pijnlijke tepels bij borstvoeding: wat kan je eraan doen?
Als je borstvoeding geeft, is dat even wennen voor je tepels. Ze kunnen gevoelig zijn door alle hormonen die door je lijf gieren en je kindje zuigt er naar hartelust aan. Pijnlijke tepels tijdens de borstvoeding komen dan ook regelmatig voor. Met name tepelkloven en ingetrokken tepels kunnen ongemakken veroorzaken.
De eerste keren dat je borstvoeding geeft, kunnen je tepels erg gevoelig zijn. Ze moeten wennen aan de zuigkracht van je kindje en dat is niet niks! De pijn aan je tepels verdwijnt normaal gesproken na ongeveer twee weken. Dan moet borstvoeding geven geen pijnlijke tepels meer veroorzaken en moet het comfortabel aanvoelen.
Extra aandacht voor je tepels bij borstvoeding
Als je borstvoeding geeft, kan de huid van je tepels extra aandacht gebruiken. Merk je dat jouw tepels gevoelig zijn tijdens of na een voeding? De Baby Zalf van Bepanthen is ook geschikt voor alle mama’s en verzorgt en verzacht pijnlijke tepels.
Tepelkloven
Bij sommige vrouwen verdwijnt de pijn tijdens het geven van borstvoeding niet. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om je kindje zo te voeden. Een oorzaak kan het ontstaan van kleine scheurtjes in de huid van je tepel zijn. Die kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Deze scheurtjes noemen we tepelkloven. Meestal worden ze veroorzaakt door het verkeerd aanleggen van je baby, door spruw, of doordat je kleine een te kort tongriempje heeft.
Tips tegen tepelkloven bij het geven van borstvoeding
Constant pijnlijke tepels hebben is vaak een reden voor moeders om (tegen hun zin in) te stoppen met borstvoeding. Dit hoeft echter niet. Er zijn namelijk manieren om de pijn van tepelkloven te verlichten en ze sneller te laten genezen.
- Aanleggen. Vraag een lactatiekundige om hulp bij het aanleggen van je baby. Het niet goed aanleggen van je baby is vaak de boosdoener van het ontstaan van tepelkloven.
- Was met water. Was je tepels na elke voedingssessie zonder zeepproducten. Zeep kan irritatie opwekken. Je tepels afspoelen met water is voldoende.
- Masseer met je eigen moedermelk. Dit heeft van nature een helende en verzachtende werking. Wrijf een druppeltje moedermelk over je tepelhof. Zo houd je je tepelhuid soepel en kunnen je tepels sneller genezen.
- Tepel- of babyzalf. Als je tepelhuid flink beschadigd is, probeer dan eens een tepelzalf. Een gewone babyzalf kan ook helpen. Dit verzacht de pijn en helpt genezen.
- Vermijd synthetische materialen. Gebruik zoogkompressen en beha’s zonder synthetische materialen. Ze verstikken je huid, terwijl deze juist moet ademen om te kunnen drogen en genezen.
Ingetrokken of vlakke tepels
Naast tepelkloven kunnen ook ingetrokken tepels voor ongemakken zorgen bij het geven van borstvoeding. Hierdoor kan het voorkomen dat je baby je tepel niet goed vindt of moeite heeft met aanhappen.
Ongeveer 3% van de vrouwen heeft van nature ingetrokken tepels. Sommige vrouwen twijfelen of die van hen ingetrokken zijn. Of je écht ingetrokken tepels hebt, kan je het beste zien als je het koud hebt. Trekt je tepel naar binnen, dan heb je ingetrokken tepels. Het kan ook zijn dat je tepel dan wel naar buiten komt. In dat geval is er sprake van een vlakke tepel in neutrale staat.
Tips voor het geven van borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepels
Om de borstvoeding met ingetrokken of vlakke tepels makkelijker te maken, kan je een aantal dingen doen.
- Voorvormen. Probeer je borst met je hand wat voor te vormen en zachtjes in de mondhoeken van je baby te duwen.
- Druppelen. Knijp een druppel melk uit je borst op het mondje van je baby. Zo proeft je kindje al iets, wat hem stimuleert om te happen naar je borst.
- Masseren. Probeer met je hand, of met een borstkolf, je ingetrokken tepel wat naar buiten te masseren. Zo kan je baby beter aanhappen.
- Tepelvormers. Een tepelvormer haalt je tepel wat naar buiten, waardoor het spiertje achter je tepel iets opgerekt wordt. Je kan hier al mee beginnen aan het einde van je zwangerschap, zodat je tepel al iets ‘getraind’ is als je borstvoeding gaat geven.
- Tepelhoedjes. Een tepelhoedje kan je gebruiken tijdens de borstvoeding. Bij goed aanbrengen, trekt een tepelhoedje je tepel naar buiten. Hierdoor kan je baby makkelijker aanhappen. Wil je een tepelhoedje gebruiken? Overleg dit met een deskundige. Je krijgt dan uitleg over de juiste manier van gebruik.
- Aanleghouding. Zorg voor een optimale aanleghouding, waarbij je het mondje van je baby goed kan zien. Zo ligt je kindje er goed voor en kan je hem beter ‘sturen’.
- Huid-op-huidcontact. Door veel huid-op-huidcontact te hebben met je baby, stimuleer je hem om op zoek te gaan naar je tepel.
Pijnlijke tepels houden aan
Als je tepels problemen blijven geven bij de borstvoeding, vraag dan je huisarts, het consultatiebureau of een lactatiekundige om advies. Zij kunnen met je meekijken wat voor jou en je baby de beste oplossing is.