Vaders denken na over zorgverzekering baby en eigen risico

Wanneer je zorg uit je basisverzekering ontvangt, betaal je meestal eerst je eigen risico. Dit is in 2022 standaard €385. Voor welke zorg geldt dit niet? En heeft je baby een eigen risico?

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag dat je betaalt als je zorg vanuit je basisverzekering ontvangt. De eerste kosten voor deze zorg betaal je zelf. In 2022 is het standaard eigen risico €385. Ben je in een kalenderjaar meer dan €385 kwijt aan kosten vanuit je basisverzekering? Dan betaalt je zorgverzekeraar de rest.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Wil je komend jaar je eigen risico bijstellen of een andere dekking? Dan is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Uitzonderingen eigen risico

Het eigen risico geldt voor de meeste soorten zorg die je ontvangt. Denk aan bloedonderzoek, röntgenfoto’s laten maken en vervoer met de ambulance. Toch zijn er ook uitzonderingen. Voor de volgende soorten zorg hoef je niet eerst je eigen risico te betalen:

Eigen risico baby

Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar. Je betaalt dus geen eigen risico voor je baby en je kleine is gratis met jou of je partner meeverzekerd. Het duurt nog even, maar wordt je kind 18? Dan moet hij zelf een zorgverzekering afsluiten. Je kind gaat dan wel zorgpremie en eigen risico betalen.

Het eigen risico geldt alleen voor zorg vanuit de basisverzekering. Krijg je vanuit een aanvullend pakket zorg voor je baby vergoed? Dan betaal je hiervoor dus ook geen eigen risico.

Eigen risico verhogen

Het standaard eigen risico is €385 (2022). Als je wil, kan je meer eigen risico betalen. In ruil hiervoor krijg je korting op je zorgpremie. Weet je dat je in het volgende kalenderjaar meer zorgkosten gaat krijgen, bijvoorbeeld omdat je gaat bevallen of geopereerd moet worden? Dan is het voordeliger om te kiezen voor het standaard eigen risico.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app