Vanaf wanneer kan je de hartslag van je baby horen?
De eerste keer de hartslag van je baby horen, is een bijzonder moment. Je wordt blij van dit geluid, misschien wel emotioneel. Het voelt alsof je baby nu een ‘echt’ mensje is. En je bent zo mogelijk nóg meer verbonden met je baby dan hiervoor.
De hartslag van je baby horen
De hartslag van je baby hoor je meestal voor de eerste keer tijdens de termijnecho bij de verloskundige of echoscopist. Deze gebruikt een doptone, een apparaatje dat geluidsgolven uitzendt. De hartkleppen van je baby kaatsen deze geluidsgolven terug. De doptone versterkt dit teruggekaatste geluid, waarna de hartslag van je baby hoorbaar is.
Er klinkt een hard, ritmisch geluid, vergelijkbaar met het slaan op een trommel. Het kloppen gaat sneller dan bij jezelf: het hartje van je baby klopt rond de twaalfde week ongeveer 160 keer per minuut. Jouw hart klopt in rust 60 tot 100 keer per minuut. Later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag van je baby iets af naar 120 tot 160 slagen per minuut.
Wanneer hartslag baby horen?
Je kan het hartje van je baby horen vanaf 12 weken zwangerschap. Je beluistert het waarschijnlijk voor het eerst tijdens de termijnecho. Voor deze tijd zit de baarmoeder nog verstopt achter je schaambeen. De geluidsgolven kunnen niet door dit bot heen. Daarom is het hartje in de eerste weken nog niet hoorbaar.
Vanaf 28 weken zwangerschap is het hartje van je baby ook buiten de buik te horen. Je partner kan dan luisteren door het oor ongeveer 10 centimeter onder je navel te leggen. Je kan hiervoor ook een lege wc-rol gebruiken.
Als je weet waar de rug van je baby zich bevindt, kan je het beste op die plek luisteren. Het hartje van je baby is tussen zijn schouderbladen meestal goed hoorbaar.
Hartje zien kloppen
Het hartje van je baby zien kloppen kan al eerder dan 12 weken, ongeveer vanaf week 7 van je zwangerschap. Je ziet het kloppende hartje meestal tijdens de vitaliteitsecho die de echoscopist of gynaecoloog maakt. Het lijkt een beetje op de ruis van een zwart-wittelevisie.
Wat betekent een kloppend hartje?
Wanneer je het hartje van je baby hoort, zijn de hartkamers en hartkleppen al gevormd. Dit betekent dat je baby goed groeit. Het kan een grote opluchting geven als je het hartje hoort. De kans dat je nu nog een miskraam krijgt, is klein.
Andere methoden om het hartje te beluisteren
Er bestaan verschillende apparaten waarmee je thuis zelf het hartje kan beluisteren. Ook zijn er apps op de markt, waarbij je de microfoon van je smartphone op je buik moet plaatsen om het hartje te kunnen horen. De verloskundige raadt je waarschijnlijk af om dit soort hulpmiddelen te gebruiken, omdat ze je onnodig ongerust kunnen maken.
Doppler
Het meest bekende apparaat is de doppler. Dit werkt hetzelfde als de doptone van de verloskundige, maar is minder betrouwbaar. Het gebruikt veel minder geluidsgolven. Hierdoor kan het gebeuren dat je het hartje soms niet of heel zachtjes hoort.
Apps
Er zijn apps die beweren dat je daarmee de hartslag van je baby kan horen. Medici waarschuwen voor het gebruik van deze apps. Ze zijn niet accuraat en niet betrouwbaar. Hierdoor kunnen ze een vals gevoel van veiligheid bieden. Ook kunnen ze veel onrust veroorzaken, wanneer je het hartje niet hoort. Neem de resultaten van dit soort apps met een korreltje zout. Alleen medische apparaten zijn geschikt om de hartslag van je baby te beluisteren.
Als het hartje niet klopt
Bij de eerste, vroege echo is het mogelijk dat je het hartje niet ziet of hoort. Je hoeft dan niet direct te schrikken. Soms is het simpelweg nog te vroeg. De echoscopist zal het later nog eens proberen.
Ook als je het hartje bij de eerste echo niet ziet, is er niet meteen reden tot zorg. Misschien ligt het embryo diep, waardoor de echoscopist er moeilijk bij kan komen. Het is ook mogelijk dat de zwangerschap minder ver is dan je dacht. Een paar dagen of weken later kan je een nieuwe poging doen.
Helaas moet je ook rekening houden met de mogelijkheid op een miskraam. De echoscopist kan het beste inschatten hoe het er bij jouw situatie voor staat en wat je het beste kan doen. Soms volgt een tweede echo, om te kijken hoe/of het embryo groeit. Soms is direct zichtbaar dat het niet goed is. Praat vooral over je zorgen en gevoelens.