19 weken zwanger

Je baby kan horen, jij krijgt een zwangerschapsstreep

De ontwikkeling van de embryo na 19 weken zwanger

Als je 19 weken zwanger bent, werkt het gehoor van je baby. Vanaf nu luistert er dus altijd iemand met je mee! Heb jij trouwens een zwangerschapsstreep op je buik? Deze streep zat er altijd al, maar wordt pas tijdens je zwangerschap zichtbaar.

Je baby is zo groot als een..

14,7 cm 245 gram
  • zo groot als een mango
  • zo zwaar als een stokbrood
  • kan jou horen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 7 en 13 oktober
  • 133 tot 139 dagen zwanger
  • in je vijfde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 19 van je zwangerschap

De oren van je baby zitten bijna helemaal op de goede plek in week 19 van je zwangerschap. Nu ze ook kraakbeen en botjes (de gehoorbotjes) hebben, begint het gehoor van je baby te werken. Vanaf deze week luistert er dus altijd iemand met je mee! Zo raakt je baby alvast gewend aan je stem. Hij herkent jouw stem en die van je partner dan ook al snel na de geboorte. Praat dus allebei regelmatig tegen je buik. Zing ook eens een liedje voor je kleine. Je hoeft niet bang te zijn dat je vals zingt: hij hoort heus niet of je die ene hoge noot wel of niet haalt.

In de 19e week van je zwangerschap zijn de armen en benen van je baby in de juiste verhouding ten opzichte van elkaar en de rest van het lichaam. Het kraakbeen van zijn ledematen wordt steeds verder vervangen door bot. Daarnaast gaan de zenuwen tussen de hersenen en spieren steeds beter werken. Dit zorgt ervoor dat je baby steeds meer controle heeft over zijn bewegingen. Als je in de afgelopen weken nog geen schopje hebt gevoeld, is de kans erg groot dat je het nu wel voelt.

Jij in week 19 van je zwangerschap

Vrouw is 19 weken zwanger en heeft een zwangerschapsstreep

Ongeveer drie kwart van de zwangere vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap een zwangerschapsstreep over het midden van hun buik. Meestal verschijnt hij in het tweede trimester. Het is een donkere streep van ongeveer een centimeter breed, van je schaambeen tot je navel. De lijn verschijnt op de plek waar de buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder. Deze streep zat er eigenlijk altijd al, maar hij wordt nu donkerder door je verhoogde pigmentproductie. Vandaar ook dat je waarschijnlijk donkerdere tepels hebt en last kan krijgen van een zwangerschapsmasker. De zwangerschapsstreep verdwijnt meestal weer na de bevalling.

In je eerste trimester kon je al last hebben van vreetbuien, maar nu kan je soms niet eens meer in de buurt van de keuken komen zonder trillende handen. Je verlangt naar chocolade, ijs, koek en taart. Of ben jij het type dat juist de augurken niet meer kan weerstaan? Probeer jezelf een beetje in te houden met de ongezonde verleidingen en koop vooral gezonde voeding. Hier kan je zonder zorgen van genieten!

Stel met hun perfecte kinderwagen: de bugaboo fox

Heb jij je ideale kinderwagen al in huis?

In samenwerking met Bugaboo

Nu je bijna op de helft bent, is het tijd om over een kinderwagen na te gaan denken. De Bugaboo Fox is hoog, licht en jouw perfecte kinderwagen vanaf dag 1. Waarom het de perfecte kinderwagen is?

Lees het hier>

Tip bij 19 weken zwanger

Baby zit op de schoot van zijn moeder die ouderschapsverlof heeft

Wil je na de bevalling tijdelijk minder werken? Dan kan je ouderschapsverlof opnemen. Je hebt hier wettelijk recht op. Met de uren die je opneemt, kan jij extra aandacht besteden aan de zorg voor je kindje. Tenzij het in je cao anders is afgesproken, worden de uren niet doorbetaald. Je moet ouderschapsverlof minstens twee maanden van te voren schriftelijk aanvragen. Weet je zeker dat je dit wilt opnemen, dan kan je dit nu alvast regelen. Kan je dat weer van je checklist afstrepen! Over checklists gesproken, heeft je partner al de ‘checklist voor partners in het tweede trimester‘ gezien?

Volgende week

20 weken zwanger

Nog 20 weken te gaan... Jullie zijn op de helft!

Naar 20 weken zwanger