29 weken zwanger

Een groeiend brein en spataderen

Week 29 baby is zo groot als flespompoen
Flespompoen
Je baby bij 29 weken
38,5 cm
29 weken zwanger buik
Je lichaam
 • Deze week

 • Groeiend brein

  De hersenen van je baby ontwikkelen zich nog steeds heel snel. De verschillende zintuigen gaan steeds beter werken.

 • Tussen de lakens

  Heb jij meer zin in seks nu je zwanger bent of moet je er even niet aan denken? Het is allebei heel normaal.

 • Groeiecho

  Misschien heb je een groeiecho op de planning staan. Hierbij wordt gekeken of je baby zich goed ontwikkelt.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 11 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Flespompoen

Je baby is na 29 weken zwanger zo groot als een flespompoen
Gewicht

1159 gram

Lengte

38,5 cm

Je baby bij 29 weken zwanger

Hoewel je baby er van buiten al behoorlijk ‘af’ uitziet, heeft je buikbewoner nog veel te doen. In het derde trimester moet je kindje nog groeien, dikker worden en de organen verder laten rijpen. De ontwikkeling gaat nog steeds razendsnel. Na 29 weken zwangerschap bestaat een groot deel van het skelet niet meer uit zacht kraakbeen, maar uit bot. Ook het oefenen met ademen gaat steeds beter en de smaakpapillen worden gevoeliger. Je baby proeft nu het verschil tussen zoet en zuur.

Ondertussen ontwikkelt ook het zenuwstelsel zich verder. De zenuwen worden nu bedekt met een stof genaamd myeline. Deze stof zorgt ervoor dat de zenuwen boodschappen sneller kunnen doorgeven. Ook het brein groeit hard door en krijgt meer groeven. Hierdoor ontstaat er meer ‘hersenoppervlak’, zonder dat er extra ruimte nodig is in de schedel. Toch groeit het hoofd ook nog steeds. Binnen in de hersenen worden cellen verder gespecialiseerd in de verschillende zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en voelen).

3d baby bij 29 weken
24Baby.nl

In samenwerking met Kaartje2go

Geboortekaartjes

Persoonlijke geboortekaartjes bij Kaartje2go:

 • Gratis meerdere proefdrukken
 • Gratis enveloppen
 • Gratis verzending pakketje
 • Meermaals als beste getest (o.a. Kassa)
Naar Kaartje2go

Jij bij 29 weken zwangerschap

Rond 29 weken zwangerschap is het mogelijk dat je weer een echo krijgt: een groeiecho. Hierbij kijkt de verloskundige of je kindje goed groeit, of er genoeg vruchtwater is en of de placenta er gezond uitziet. Sommige verloskundigenpraktijken bieden deze echo standaard aan. Toch wordt hij op veel plekken alleen gedaan als er een medische reden voor is. Bijvoorbeeld als er twijfels zijn over de groei of als er risicofactoren zijn voor een afwijkende groei. Lees meer over de groeiecho >>

Kan jij je benen niet meer zien door je buik? Dit vind je misschien niet zo erg als je last hebt van spataderen. Spataderen ontstaan door de grotere hoeveelheid bloed in je bloedvaten en door hormonale veranderingen. Ze zijn onschuldig, maar kunnen wel klachten geven. En laten we eerlijk zijn: je bent ze liever kwijt dan rijk.

Met mogelijk spataderen op je benen, zwangerschapsstriemen, gezwollen enkels, een enorme buik en nog wat fysieke ongemakken voel je je misschien minder sexy dan een half jaar geleden. Toch is seks tijdens de zwangerschap nog heel goed mogelijk. Zelfs mét kwaaltjes. Het is niet schadelijk voor je baby. De hormonen die vrijkomen na een orgasme hebben zelfs een positief effect op je kindje. Is je partner een man? Dan kan je hem geruststellen. Hij kan de baby níet prikken met zijn edele delen. Het is trouwens niet raar als je geen zin in seks hebt. Er zijn genoeg andere manieren om samen intiem te zijn.

Je buik bij 29 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen groeit? Bekijk verschillende buiken bij 29 weken zwanger >>

29 weken zwangere buik
29 weken zwanger buik
buik 29 weken zwanger
buik 29 weken zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

29 weken zwanger

Jij als partner bij 29 weken zwanger

Je partner voelt jullie baby iedere dag schoppen en draaien. Jij voelt misschien weleens een schopje van buitenaf, maar maakt dit toch op een andere manier mee. Daarom is het extra fijn om contact te maken met je baby. Dit doe je bijvoorbeeld door je handen op de buik te leggen. Grote kans dat je kind hierop reageert. Ook kan je tegen de baby praten of een liedje zingen. Zo leert je kind je stem kennen.

Tip

Schopjes in de gaten houden

Als je 29 weken zwanger bent, heeft je baby een eigen bewegingspatroon ontwikkeld. Je voelt de bewegingen nu echt goed en kan dit patroon herkennen. Als je baby slaapt, voel je weinig. Is je kleine wakker? Dan moet je duidelijk beweging voelen. Dit is een teken dat het goed gaat met je kindje. Beweegt je baby een hele dag niet of veel minder dan je gewend bent? Bespreek dit dan met je verloskundige, ook als je twijfelt. De verloskundige kan een controle-echo doen.

Zwanger zijn is...

Meer eten dan er in je buik past


Poll

Nu je baby groter is, kan je niet alleen schopjes (zeg maar gerust beuken) voelen, maar ook een knie of elleboog. Heb jij al een knie, elleboog of ander lichaamsdeel herkend in je buik?


Volgende week

30 weken zwanger

Donsjas uit en nesteldrang aan

30 weken zwanger
30