29 weken zwanger

Smaak bekennen en spataderen

De ontwikkeling van de embryo na 29 weken zwanger

Je baby steeds groter en zo ook zijn voedingseisen. Hij heeft een hoop gezonde en gevarieerde voeding nodig om verder te groeien. Jij groeit ondertussen rustig verder en met een beetje pech krijg je na 29 weken zwangerschap ook nog last van spataderen.

Je baby is zo groot als een..

38,5 cm 1159 gram
  • zo groot als een flespompoen
  • zo zwaar als een laptop
  • heeft smaakpapillen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 29 juli en 4 augustus
  • 203 tot 209 dagen zwanger
  • in je zevende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 29 van je zwangerschap

Je baby groeit hard in lengte en gewicht, maar dat is niet het enige. Hij ontwikkelt zich nog steeds razendsnel. Na 29 weken zwangerschap verandert zijn skelet van zacht kraakbeen naar bot, terwijl de navelstreng iedere week sterker en dikker wordt. En hoewel er nog niet veel valt te proeven, worden ook de smaakpapillen gevormd. Je baby kan nu zoet en zuur onderscheiden.

Ondertussen ontwikkelt ook het zenuwstelsel zich verder. De zenuwen worden nu bedekt met een stof genaamd myeline. Deze stof zorgt ervoor dat boodschappen via de zenuwen sneller worden doorgegeven. De cellen in de hersenen worden verder gespecialiseerd in de verschillende zintuigen (zicht, gehoor, reuk, smaak en tast).

Jij in week 29 van je zwangerschap

29 weken zwangere vrouw met grote buik heeft geen last van spataderen

Als je 29 weken zwanger bent, is je buik waarschijnlijk zo groot dat je je benen niet meer kan zien. Dit vind je misschien niet eens zo heel erg, zeker als je bij de 40% hoort die tijdens de zwangerschap last krijgt van spataderen. Had jouw moeder hier last van? Dan is de kans groot dat jij hier ook last van hebt of krijgt. Ze ontstaan door het toegenomen bloedvolume en hormonale veranderingen. Hoewel spataderen onschuldig zijn, kunnen ze wel klachten geven en laten we eerlijk zijn: je bent ze liever kwijt dan rijk. Gelukkig verdwijnen spataderen na de bevalling meestal vanzelf.

Met eventuele spataderen op je benen, zwangerschapsstriemen, gezwollen enkels, een enorme buik en nog wat fysieke ongemakken voel je je misschien minder sexy dan een half jaar geleden. Toch is seks tijdens de zwangerschap nog heel goed mogelijk. Zelfs mét zwangerschapskwaaltjes. Jullie hoeven niet bang te zijn dat het schadelijk is voor de baby. In tegendeel; de hormonen die vrijkomen na een orgasme, hebben een positief effect op je kindje. En nee: je partner kan de baby níet prikken met zijn edele delen, ook al is hij daar misschien een beetje bang voor. Het is overigens ook niet raar als je geen zin in seks hebt. Er zijn genoeg andere manieren om samen intiem te zijn.

Gratis proefdruk geboortekaartje bij Kaartje2go logo

Geboortekaartjes

In samenwerking met Kaartje2go

Persoonlijke geboortekaartjes bij Kaartje2go:

  • Gratis meerdere proefdrukken
  • Gratis enveloppen
  • Gratis verzending pakketje
  • Meermaals als beste getest (o.a. Kassa)
Naar Kaartje2go

Tip bij 29 weken zwanger

Kindje voelt aan de buik van 29 weken zwangere moeder en voelt de baby bewegen

Vanaf 29 weken zwangerschap voel je de bewegingen van je baby echt goed. Nu hij groter is, zijn dit niet alleen maar schopjes (of zeg maar gerust beuken), maar je kan ook echt zijn elleboog of knie voelen. Als je baby slaapt, dan voel je hem amper. Is hij wakker, dan moet je hem goed kunnen voelen bewegen. Dit is een teken dat het goed met hem gaat. Beweegt je baby een hele dag niet of beweegt hij minder dan je gewend bent? Neem dan contact op met je verloskundige, ook als je twijfelt. De verloskundige kan eventueel een controle-echo doen.

Volgende week

30 weken zwanger

Jasje van donshaar uit en nesteldrang

Naar 30 weken zwanger