15 weken zwanger

Je baby een donslaagje, jij een extra ‘laagje’ kilo’s

De ontwikkeling van de embryo na 15 weken zwanger

Na 15 weken zwangerschap lijkt je baby op een echt mini-mensje.Hij heeft nu een donslaag over zijn hele lijfje. Heb jij al een zichtbaar zwangerschapsbuikje? Je buik, en daarmee je gewicht, blijft de komende weken groeien.

Je baby is zo groot als een..

9,4 cm 65 gram
  • zo groot als een appel
  • zo zwaar als een krentenbol
  • is bedekt met een donslaagje

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 15 en 21 juli
  • 105 tot 111 dagen zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 15 van je zwangerschap

Iedere dag lijkt je baby meer op een echt mensje. De oren zaten in de nek, maar zijn nu naar de zijkanten van zijn hoofd bewogen. De ogen zijn daar juist net weg en zitten nu aan de voorkant van het gezichtje. Verder worden botten gevormd in de armen en benen. De huid van je baby is in de 15e week van je zwangerschap erg dun, bijna doorzichtig, waardoor de aderen nog goed zichtbaar zijn.

Als je 15 weken zwanger bent, ontwikkelt zich over het lichaam van je baby een laagje met zachte haartjes, ook wel lanugo genoemd. Dit laagje houdt je kleine lekker warm. Daarnaast worden de stembanden van je baby gevormd. Deze kan hij na de geboorte meteen gebruiken. Wat zal je blij zijn als je hem voor het eerst hoort huilen!

Jij in week 15 van je zwangerschap

Vrouw van 15 weken zwanger wijst naar haar groeiende buik, klein kindje kijkt

Viel de gewichtstoename in je eerste trimester nog mee? Nu lijkt het waarschijnlijk alsof de kilo’s eraan vliegen. Dat is ook niet zo gek, je baby wordt groter en groter. Het is voor jou en je baby juist gezond dat je aankomt! Je hoeft niet te overdrijven natuurlijk. Een gezonde gewichtstoename is afhankelijk van jouw lichaam, je persoonlijke situatie kan je met je verloskundige bespreken. Idealiter komen zwangere vrouwen vanaf deze week ongeveer een halve kilo per week aan tijdens de zwangerschap. Kom jij vrijwel niet aan of val je zelfs af? Neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Hoewel je minder last hebt van zwangerschapskwaaltjes, zijn ze nog niet helemaal weg. Je kan er zelfs nieuwe bij krijgen. Zo kan je in het tweede trimester last krijgen van bandenpijn. Je baarmoeder wordt ondersteund door dikke banden. Door het toegenomen gewicht van je baarmoeder worden deze banden uitgerekt. Dit kan aanvoelen als een scherpe pijn aan één of aan beide zijden van je buik. De pijn is vaak merkbaar wanneer je plotseling van houding wisselt. Door het spannen van je buikspieren, kan je de pijn verlichten. Een speciaal steunbroekje tegen bandenpijn kan ook helpen.

Bellyfashion herfstcollectie

Ken je Bellyfashion.nl al?

In samenwerking met Bellyfashion.nl

Past jouw kleding niet meer? Geen paniek! Bij Bellyfashion shop je trendy zwangerschapskleding waar jij je hip en happy in voelt én krijg je deskundig advies over wat het beste bij jou past. Bestel gemakkelijk online of kom langs in de winkel in Zoetermeer.

Shop zwangerschapskleding

Tip bij 15 weken zwanger

Vrouw van 15 weken zwanger bekijkt de foto's van de geslachtsbepaling door een pretecho

Fantaseer je al weken of je een jongetje of meisje krijgt en wil je het nu weten? Goed nieuws: vanaf volgende week, na ongeveer 16 weken zwangerschap, is het mogelijk om met een echo het geslacht te zien. Wil je dit al meteen weten, dan kan je een pretecho doen. Als je nog even geduld hebt, krijg je het waarschijnlijk te horen bij de 20-wekenecho.

Volgende week

16 weken zwanger

Je baby een laagje vernix, jij een zwangerschapsgloed

Naar 16 weken zwanger