22 weken zwanger

Je baby haar, jij nachtmerries

Koolraap
27,9 cm
Je lichaam
  • Deze week

  • Mini stekeltjes

    Je baby had al een laagje donshaar, maar nu beginnen de haartjes op het hoofd te groeien.

  • Nachtelijke avonturen

    Aliens, exen, bevallen van een dier… Droom jij over de raarste dingen? Veel zwangere vrouwen hebben er last van.

  • Oprispingen en zuur

    Je kan meer last krijgen van brandend maagzuur. Wat vaak helpt: veel vezels en kleinere hoeveelheden eten.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 9 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Koolraap

Gewicht

460 gram

Lengte

27,9 cm

Je baby bij 22 weken zwanger

In week 22 van je zwangerschap beginnen de hoofdharen van je baby sneller te groeien. Ze worden nu langer dan de lanugohaartjes die al op het hoofd groeiden. Welke kleur haar zal je kind krijgen? De wenkbrauwharen en wimpers zijn in de afgelopen weken ook langer geworden. Dit zijn niet de enige haren die groeien. Het hele lichaam van je baby is na 22 weken zwangerschap bedekt met donshaar.

Heeft je kleine over een aantal weken wat meer vet? Dan beschermt dat voldoende tegen de kou. Je baby neemt dan afscheid van de donsvacht. Toch worden sommige baby’s geboren met wat dons op hun lijf. Dit zie je vooral bij te vroeg geboren baby’s. Meestal verdwijnt het binnen een paar maanden vanzelf.

In het lichaam van je foetus gaan de ontwikkelingen nog altijd snel. De meeste smaakpapillen van je kindje zijn nu bijvoorbeeld af en werken al een beetje. Al valt er in de baarmoeder nog niet veel te proeven. Maar wist je dat je toch al invloed kan hebben op de smaak van je baby? Voedingsstoffen komen namelijk via jouw bloed in het vruchtwater terecht. Je kindje went zo al een beetje aan de smaken van voedsel dat jij tijdens de zwangerschap eet. Extra reden om gezond te eten!

3d baby bij 22 weken
24Baby.nl

Logo Bellyfashion
In samenwerking met Bellyfashion.nl

Hippe kleding voor jou!

Stop met zoeken. Bij Bellyfashion shop je echt leuke kleding voor je bolle buik. Bestel online of ga gezellig naar de winkel in Zoetermeer. Heb je online hulp nodig? Gewoon even appen, dan krijg je persoonlijk advies.

Vind positiekleding

Jij bij 22 weken zwangerschap

Ben je voor de zoveelste keer ’s nachts je baby vergeten in het bushokje? Het is in deze fase van je zwangerschap helemaal niet gek als je rare dromen (of zelfs nachtmerries) hebt. Door je zwangerschap slaap je waarschijnlijk lichter. Hierdoor onthoud je dromen beter. Ben je overdag veel bezig met je baby, de bevalling en alles wat je moet regelen? Door de heftige dromen verwerk je al deze gedachten en angsten. Zo bereid jij je voor op de nieuwe periode in je leven.

Tijdens je zwangerschap speelt eten een grote rol. Er is natuurlijk de vraag wat je allemaal wel en wat je beter niet kan eten. Ook heeft de misselijkheid uit het eerste trimester nu misschien plaatsgemaakt voor eetbuien. Dan kan je nu extra veel last hebben van brandend maagzuur. Dit is een vervelende kwaal waar je de hele zwangerschap last van kan hebben. Langzaam eten en goed kauwen maken de klachten vaak minder. Ook helpt het om vaker kleine hoeveelheden te eten in plaats van drie grote maaltijden.

Over eten gesproken: heb jij al nagedacht over de voeding voor je baby? Het is slim om je nu alvast in te lezen over borstvoeding en flesvoeding. Zo kan je goed voorbereid een bewuste keuze maken.

Je buik bij 22 weken zwanger

Benieuwd naar de buik van andere zwangere vrouwen in deze week? Bekijk verschillende buiken bij 22 weken zwanger >>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

22 weken zwanger

Jij als partner bij 22 weken zwanger

Vergeet je partner afspraken, legt ze haar sleutels in de koelkast en zet ze het melkpak in het keukenkastje? Dit is normaal, het zijn voorbeelden van zwangerschapsdementie. Een veel voorkomende kwaal, die je partner te danken heeft aan haar zwangerschapshormonen. Help haar dingen herinneren en probeer je niet te veel te storen hieraan. Het kan een tijd duren (ook na de bevalling), maar het gaat weer over…

Tip

Bescherm je baby met de 22-wekenprik

Nu je 22 weken zwanger bent, kan je de 22-wekenprik halen. Hiermee bescherm je je baby vanaf de geboorte tegen kinkhoest. Haal je de prik niet? Dan kan je baby bij ongeveer 2 maanden tegen kinkhoest ingeënt worden. De eerste maanden is je kindje dus niet beschermd. En juist dan kan de ziekte gevaarlijk zijn. Met de 22-wekenprik bescherm je jezelf en je baby. Ook als je langer dan 22 weken zwanger bent, kan je de prik halen. Je maakt hiervoor een afspraak bij het consultatiebureau.

Zwanger zijn is...

Niet meer kunnen lachen zonder in je broek te plassen


Poll

Ga jij de kinkhoestvaccinatie halen?


Volgende week

23 weken zwanger

Je baby meer vet, jij meer vocht

23 weken zwanger
23