8 weken zwanger

Beweging en ochtendmisselijkheid

De ontwikkeling van de embryo na 8 weken zwanger

Als je 8 weken zwanger bent, begint het embryo met bewegen. Hier voel je echter nog niets van: het is nog maar zo klein als een bosbesje! Wel kan je al flink last hebben van ochtendmisselijkheid. Deze week heb je waarschijnlijk ook de eerste afspraak met je verloskundige.

Je baby is zo groot als een..

1 cm 2 gram
  • zo groot als een bosbes
  • zo zwaar als een olijf
  • begint met bewegen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 23 en 29 december
  • 56 tot 62 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 8 van je zwangerschap

Als je 8 weken zwanger bent, begint het embryo met bewegen. De bewegingen zijn nog minimaal en je kan ze nog niet voelen, maar ze kunnen wél al op een echo gesignaleerd worden. Geniet er maar van dat je nog niets voelt, want over een paar maanden begint je kleine krachtpatser met schoppen. Een bijzonder en prachtig gevoel, maar soms kan het best even pijn doen.

In week 8 van je zwangerschap groeit het hoofd van het embryo in een duizelingwekkend tempo en is gigantisch ten opzichte van de rest van het lichaam: bijna de helft van de totale lengte! En dat is niet voor niets, iedere minuut worden er namelijk 100 hersencellen geproduceerd. Je kleine Einstein wordt nu al met de minuut slimmer.

Jij in week 8 van je zwangerschap

Vrouw van 8 weken zwanger en krijgt broek niet meer dicht door groei buik

Je krijgt je broeken misschien steeds lastiger dicht en je beha lijkt uit elkaar te knappen. Je hebt waarschijnlijk nog geen mooie, grote zwangere buik, hoewel hij mogelijk al een beetje zichtbaar is. Langzaam verandert je lichaam nu ook aan de buitenkant. Het embryo is dan wel klein, maar je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een softbal. Niet zo vreemd dus dat het laatste knoopje van je broek tegenwerkt.

De zwangerschapssymptomen kunnen nog steeds met de dag erger worden. Vooral ochtendmisselijkheid is een kwaal waar je deze periode veel last van kan hebben. Sommige zwangere vrouwen zijn constant extreem misselijk en moeten vaak overgeven, terwijl anderen nergens last van hebben. Zolang je nog wat kan eten en je niet erg afvalt, hoef je je geen zorgen te maken. Misschien helpen deze tips tegen de misselijkheid. Houd je niks binnen en val je flink af? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of verloskundige. Als je nergens last van hebt, tel dan je zegeningen: dit is alleen maar fijn en betekent niets negatiefs voor je zwangerschap.

Moeders voor Moeders kalender week 8

Doe ook mee met Moeders voor Moeders

In samenwerking met Moeders voor Moeders

Nu je zwanger bent, kan je andere stellen helpen om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Hoe? Door je aan te melden bij Moeders voor Moeders. Als dank krijg je een heerlijk wikkeldekentje voor jouw toekomstige kindje.

Lees meer

Tip bij 8 weken zwanger

Man en vrouw van 8 weken zwanger zitten bij de verloskundige

Zodra je weet dat je zwanger bent, kan je een afspraak maken met een verloskundige. De eerste afspraak vindt meestal rond week 8 van je zwangerschap plaats. Tijdens dit bezoek stelt de verloskundige vaak nogmaals je uitgerekende datum vast en meet je bloeddruk. Ook wordt er meestal bloed afgenomen voor onderzoek naar verschillende risico’s en het vaststellen van je bloedgroep.

De verloskundige zal veel vragen stellen om inzicht te krijgen in welke begeleiding de komende maanden het beste bij jouw zwangerschap past. Aangezien er ook vragen over en aan je partner zijn, is het handig als die meegaat.

Bonustip: Wijs je partner eens op de checklist ‘regelen in het eerste trimester‘, zodat hij op de hoogte is van noodzakelijke onderzoeken en wat er te regelen valt in deze fase.

Volgende week

9 weken zwanger

Armen, benen, vingers en tenen

Naar 9 weken zwanger