12 weken zwanger

Je baby's 'basis' is af, jouw broeken beginnen te knellen

Pruim
5,4 cm
Je lichaam
Je baby is zo groot als een..

Pruim

Gewicht

14 gram

Lengte

5,4 cm

  • Bij 12 weken zwanger

  • Heeft je baby nagels

    De handen en voeten hebben nu losse vingers en tenen. Hierop beginnen zelfs nagels te groeien.

  • Kan je met de Nub-theorie het geslacht voorspellen

    Je kan met de nub-theorie voorzichtig voorspellen of je een jongen of meisje krijgt.

  • Gaat je broek misschien niet meer dicht

    Je baarmoeder neemt steeds meer ruimte in je onderbuik in.

Je baby in week 12 van je zwangerschap

In de afgelopen drie weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld. Maar niet alleen in grootte gaan de ontwikkelingen hard. Als je 12 weken zwanger bent, verhuizen de darmen naar de buik. Tot nu toe groeiden ze in een holte in de navelstreng. Vanaf deze week zitten de belangrijkste organen en lichaamssystemen op hun plaats. De basis is dus klaar! De komende 28 weken groeit en ontwikkelt je baby verder.

De handen en voeten hebben nu losse vingers en tenen. Hierop beginnen zelfs nagels te groeien. Je baby gaat steeds meer bewegen in het vruchtwater en pakt misschien wel de navelstreng vast. De eerste tanden van je kindje komen pas 6 maanden na de geboorte door. Toch groeien de melktanden nu al onder het tandvlees.

Sinds vorige week is het geslacht van je baby van buiten te zien. Toch is deze nog lastig te herkennen op een echo. Wel kan je vanaf 12 weken zwangerschap met de nub-theorie voorzichtig voorspellen of je een jongen of meisje krijgt.

12 weken zwanger embryo 1
24Baby.nl

In samenwerking met Leclerc Baby

Nooit meer worstelen met je kinderwagen?

De kinderwagen invouwen terwijl je je kindje vasthoudt? Met de Leclerc Baby kinderwagen kan je gemakkelijk op pas. Je vouwt de kinderwagen binnen 1,5 seconde in, met één hand. Zo kan je alle aandacht richten op je kindje

Ontdek meer

Jij in week 12 van je zwangerschap

Je baby en je buik groeien zo hard dat je er duizelig van kan worden. En daar is een logische uitleg voor. Om ervoor te zorgen dat je baby zo snel kan groeien, gaat er extra bloed naar je kleine. Hierdoor krijg jijzelf wat minder bloed. Ook schommelt je bloedsuikerspiegel meer tijdens je zwangerschap. Hierdoor kan je duizelig zijn of zelfs flauwvallen. Je kan dit voorkomen door genoeg te rusten, veel water te drinken, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.

Je baarmoeder groeit flink en neemt meer ruimte in je onderbuik in. Het is dan ook niet gek als je broeken moeilijker (of helemaal niet meer) dichtgaan. Een mooie reden om voor positiekleding te winkelen. Heb jij eigenlijk al de eerste babyspullen gekocht of wacht je daar liever nog mee? Wat je allemaal nodig hebt, vind je in deze uitgebreide uitzetlijst.

Je buik bij 12 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen in deze week groeit? Bekijk foto’s van de buik bij 12 weken zwanger >>

Luister onze podcast

12 weken zwanger

Jij als partner in week 12 van de zwangerschap

Kijk niet gek op als je partner nu al begint met opruimen, de babygarderobe kopen en opdrachten uitdelen. Het is zomaar mogelijk dat ze je vraagt de plinten eindelijk vast te zetten of de muren te verven. De eerste nesteldrang begint vaak in deze fase van de zwangerschap al. Je kan het beste maar zo snel mogelijk doen wat ze van je verlangt. Anders blijf je dat waarschijnlijk elke dag opnieuw horen.


Quiz

Tijdens je zwangerschap wordt je hart letterlijk groter


Zwanger zijn is…

Verliefd worden op een echo

Tip

Ben je in deze periode op zoek naar een nieuwe baan? Dan hoef je niet te vertellen dat je zwanger bent. Ook mag dit niet de reden zijn om je af te wijzen. Lees meer bij het ministerie van SZW of bekijk ons artikel over zwangerschapsdiscriminatie.

Zwangerschapssymptomen

Volgende week

13 weken zwanger

Eerste trimester, check! Je baby groeit 'rustig' verder

13 weken zwanger
13
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri | Hoofdredacteur en basisarts
Laatste update 17 januari 2022