12 weken zwanger

Je baby's 'basis' is af, jouw broeken beginnen te knellen

De ontwikkeling van de embryo na 12 weken zwanger

Een mooie mijlpaal! De belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby zijn namelijk klaar, de komende maanden worden deze verder verfijnd. Ondertussen kan jij na 12 weken zwangerschap moeite krijgen je broek dicht te doen.

Je baby is zo groot als een..

5,7 cm 14 gram
  • zo groot als een pruim
  • zo zwaar als een lolly
  • kan zelf hormonen aanmaken

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 30 april en 6 mei
  • 84 tot 90 dagen zwanger
  • in je derde maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 12 van je zwangerschap

In de afgelopen 3 weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld. Maar niet alleen qua grootte gaan de ontwikkelingen hard. De hypofyse (een kliertje vlak onder de hersenen) zorgt ervoor dat je kleine nu ook zelf hormonen kan maken. Daarnaast zitten vanaf deze week de belangrijkste organen en lichaamssystemen van je baby op hun plaats. Zijn basis is dus klaar! De komende 28 weken groeien zijn organen verder, worden deze meer verfijnd en kunnen zij daadwerkelijk aan de slag.

De handen en voeten hebben nu losse vingers en tenen, waarop zelfs nageltjes beginnen te groeien. Ook gaat hij steeds meer bewegen in het veilige vruchtwater. Hoewel de eerste tanden van je baby pas 6 maanden na de geboorte doorkomen, worden de melktanden nu al gevormd onder het tandvlees.

Jij in week 12 van je zwangerschap

Vrouw van 12 weken zwanger is duizelig

Jouw buik groeit in een duizelingwekkend tempo, je zou er duizelig van worden. Veel zwangere vrouwen zijn af en toe duizelig of hebben het gevoel dat ze flauw dreigen te vallen. Dit komt doordat er extra bloed naar je baby gaat, wat kan zorgen voor een afname van de bloedtoevoer naar jouw lichaam en hersenen. De lagere bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap maakt dat je nog sneller duizelig kan worden. Wees de duizelingen voor door voldoende te rusten, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.

Je baarmoeder wordt steeds groter en gaat meer ruimte innemen in je onderbuik. Het is dan ook niet verwonderlijk als je broeken steeds moeilijker, of zelfs helemaal niet meer, dichtgaan. In dit geval kan het tijd zijn om positiekleding te gaan dragen.

Met deze kinderwagen ga je altijd gemakkelijk op pad

In samenwerking met Leclerc Baby

Veilig, compact, licht, comfortabel of design? Met de Leclerc Baby kinderwagen hoef je geen compromis te sluiten en kan je altijd gemakkelijk op pad. Je vouwt de kinderwagen binnen 1,5 seconde met één hand in, zo heb jij je focus op degene die er echt toe doet.

Ontdek meer

Tip bij 12 weken zwanger

Leuke zwangerschapsaankondiging als je 12 weken zwanger bent

Veel toekomstige ouders wachten tot ze de termijnecho achter de rug hebben voor ze vrienden en familie vertellen dat ze in verwachting zijn. De kans is groot dat jij nu op het punt staat het goede nieuws met iedereen te delen. Laat je inspireren door deze leuke zwangerschapsaankondigingen.

Volgende week

13 weken zwanger

Eerste trimester, check! Je baby groeit 'rustig' verder

Naar 13 weken zwanger