12 weken zwanger

De basis van je baby is af!

Week 12 baby zo groot als pruim
Pruim
Je baby bij 12 weken
5,4 cm
Je lichaam bij 12 weken zwanger
Je lichaam
  • Deze week

  • Alles op de goede plek

    De belangrijkste organen van je baby zitten nu op de goede plek. De basis is dus af, nu nog flink groeien.

  • Duizeligheid

    Die groei van je baby kan bij jou voor duizeligheid zorgen. Rustig aan doen en langzaam opstaan helpt vaak.

  • Nieuwe garderobe

    Begint jouw kleding al strak te zitten? Dat is een mooie reden om zwangerschapskleding in huis te halen!

Lauri, hoofdredacteur 24Baby en basisarts
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 4 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Pruim

Je baby is na 12 weken zwanger zo groot als een pruim
Gewicht

14 gram

Lengte

5,4 cm

Je baby bij 12 weken zwanger

In de afgelopen drie weken is je baby in lengte meer dan verdubbeld. Maar niet alleen de lichaamsgroei gaat hard. Binnen je baby gaan de ontwikkelingen ook snel. Als je 12 weken zwanger bent, verhuizen de darmen naar de buik. Tot nu toe groeiden ze in een holte in de navelstreng. Vanaf deze week zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen op hun plaats. De basis is dus klaar! De komende 28 weken groeit en ontwikkelt je baby verder.

Zo hebben de handen en voeten nu losse vingers en tenen. Hierop beginnen zelfs nagels te groeien. Je baby gaat steeds meer bewegen in het vruchtwater en pakt nu misschien wel de navelstreng vast. De eerste tanden van je kindje komen pas 6 maanden na de geboorte door. Toch groeien de melktanden nu al onder het tandvlees.

Sinds vorige week is het geslacht van je baby van buiten te zien. Toch is deze nog lastig te herkennen op een echo. Wel kan je vanaf 12 weken zwangerschap met de nub-theorie voorzichtig voorspellen of je een jongen of meisje krijgt.

3D baby in de baarmoeder biij 12 weken
24Baby.nl

In samenwerking met Huisje Boompje Gesprekje

Zijn jullie samen al babyproof?

Als je zwanger bent moet je veel regelen.. Een mooie periode! Maar hebben jullie al nagedacht over hoe jullie als ouders zijn? Wie staat er ’s nachts op? En moet je kleine altijd het bord leegeten? Pak een kaartje, ga gezellig kletsen en bereid je voor!

Lees meer

Jij bij 12 weken zwangerschap

Je baby en je buik groeien zo hard dat je er duizelig van kan worden. En daar is een logische uitleg voor. Om ervoor te zorgen dat je baby zo snel kan groeien, gaat er extra bloed naar je kleine. Hierdoor krijg jijzelf wat minder bloed. Ook schommelt je bloedsuikerspiegel meer tijdens je zwangerschap. Daar kan je duizelig van worden of zelfs door flauwvallen. Je kan dit voorkomen door genoeg te rusten, veel water te drinken, regelmatig te eten en niet te snel op te staan.

Je baarmoeder groeit flink en neemt meer ruimte in je onderbuik in. Het is dan ook niet gek als je broeken moeilijker (of helemaal niet meer) dichtgaan. Een mooie reden om voor positiekleding te winkelen. Heb jij eigenlijk al de eerste babyspullen gekocht of wacht je daar liever nog mee? Wat je allemaal nodig hebt, vind je in deze uitgebreide uitzetlijst.

Je buik bij 12 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen in deze week groeit? Bekijk foto’s van de buik bij 12 weken zwanger >>

12 weken zwanger buik
12 weken zwanger buik
12 weken zwanger buik
12 weken zwanger buik

Luister de podcast

12 weken zwanger

Jij als partner bij 12 weken zwanger

Kijk niet gek op als je partner nu al begint met opruimen, de babygarderobe kopen en opdrachten uitdelen. Het is zomaar mogelijk dat ze je vraagt de plinten eindelijk vast te zetten of de muren te verven. Die eerste nesteldrang begint vaak in deze fase van de zwangerschap al. Je kan het beste maar zo snel mogelijk doen wat ze van je verlangt. Anders blijf je het waarschijnlijk elke dag opnieuw horen.

Tip

Een nieuwe baan en zwanger?

Ben je in deze periode op zoek naar een nieuwe baan? Dan hoef je niet te vertellen dat je zwanger bent. Ook mag dit niet de reden zijn om je af te wijzen. Lees meer bij het ministerie van SZW of in ons artikel over zwangerschapsdiscriminatie op het werk.

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is…

Verliefd worden op een echo


Quiz

Waar of niet waar: tijdens je zwangerschap wordt je hart letterlijk groter.


Volgende week

13 weken zwanger

Nieuw trimester, nieuwe energie

13 weken zwanger
13