14 weken zwanger

Je baby een groot hoofd, jij een klein buikje

Week 14 baby is zo groot als citroen
Citroen
je baby bij 14 weken
8,1 cm
14 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Plasjes drinken

    Wist je dat je baby vanaf nu de eigen urine gaat drinken? Dit klinkt gek, maar is goed voor de ontwikkeling.

  • Uit verhouding

    Het hoofd van je baby is net zo groot als de rest van het lichaam. Gelukkig trekt dit voor de bevalling bij!

  • Begin van een buikje

    Je buik kan nu opeens naar voren ‘ploppen’. Is dit bij jou niet zo? Maak je geen zorgen, die babybuik verschijnt vanzelf.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 7 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Citroen

4 maanden zwanger baby is zo groot als een citroen
Gewicht

45 gram

Lengte

8,1 cm

Je baby bij 14 weken zwanger

Tot deze week groeien alle baby’s ongeveer even snel. Vanaf nu gaat je foetus op het eigen tempo verder. Alle belangrijke organen zitten op hun plek en beginnen te werken. Het duurt nog een tijd voordat je baby melk drinkt. Toch wordt er alvast geoefend met slikken. Dit doet je kindje door vruchtwater in te slikken en het weer uit te plassen. Je baby drinkt dus de eigen urine. Dit klinkt misschien niet fris, maar kan geen kwaad. Het is juist goed voor de ontwikkeling.

Het hoofd van je foetus is nu net zo groot als de rest van het lichaam. Gelukkig trekt dit nog bij. Tijdens de bevalling is het hoofd nog ongeveer een kwart van het lichaam. Het gezicht wordt steeds menselijker. De oren krijgen meer vorm en zitten bijna op de goede plek. Onder het puntje van de neus zijn de neusgaten nu bijna helemaal gevormd. Ook de tong en het gehemelte ontwikkelen zich. Op de kruin van dat grote hoofd verschijnen haarzakjes, net als op de rest van het lichaam.

Wist je dat je nu een extra orgaan in je lichaam hebt dat er 14 weken geleden nog niet was? De placenta is namelijk af. Vanaf nu zorgt de placenta ervoor dat je baby alle (voedings)stoffen krijgt die nodig zijn.

3d baby bij 14 weken
24Baby.nl

Logo Stokke Sleepi
In samenwerking met Stokke®

Dit is het perfecte eerste bedje voor jouw kleine

Ken je de Stokke® Sleepi™ Mini al? Het bedje groeit met je kindje mee, vanaf 0 tot ongeveer 3 jaar en met de uitbreidingsset voor het juniorbed tot ongeveer 10 jaar. De ovale vorm geeft je baby een gevoel van veiligheid. Het is een knus en warm nestje.

Bekijk hier

Jij bij 14 weken zwangerschap

Je bent nu in het begin van het tweede trimester. Voor veel vrouwen is dit de leukste periode van de zwangerschap. De kans op een miskraam is veel kleiner geworden. Hierdoor liggen de grootste zorgen achter je. Je bent waarschijnlijk helemaal gewend aan het idee dat je zwanger bent en ook je omgeving is op de hoogte. Daarnaast heb je minder last van kwaaltjes en zit je groeiende buik nog niet zo in de weg.

Over je buik gesproken… Is dat een zwangerschapsbuikje? Dat kan heel goed. De bovenkant van je baarmoeder zit nu boven je schaambeen. Dit kan je buik iets naar voren duwen. Zie jij nog niks? Maak je geen zorgen. Die mooie, zwangere buik komt écht nog. Wat je binnenkort ook misschien ziet, is gele vloeistof die uit je borsten druppelt. Dit is colostrum, de eerste moedermelk. Je borsten beginnen dit nu al aan te maken. Zo bereidt je lichaam zich voor op de komst van je baby.

Je buik bij 14 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze week groeit? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 14 weken zwanger >>

14 weken zwanger buik
14 weken zwangere buik
buik 14 weken zwanger
buik 14 weken zwanger

Luister de podcast

14 weken zwanger

Jij als partner bij 14 weken zwanger

Bij een zwangerschap en bevalling maak je meer zorgkosten. Het meeste hiervan valt binnen het basispakket van de zorgverzekering. Maar is het nog mogelijk om je zorgverzekering aan te passen? Dan kan het slim zijn om een aanvullend pakket voor je partner te nemen of te veranderen van zorgverzekeraar. Dit kan jullie heel wat geld schelen. Je weet namelijk nooit hoe de zwangerschap, bevalling en kraamtijd verlopen. Een mooie taak voor jou dus: vergelijk de mogelijkheden en regel dit voor haar.

Tip

Regel kraamzorg op tijd

Nu het eerste trimester erop zit, is het goed om de kraamzorg te regelen. Als je dit op tijd regelt, weet je zeker dat je ingeschreven staat. Ook weet het kraambureau dan wanneer ze jou ongeveer kraamzorg moeten leveren. Kan je dat ook weer van je checklist afstrepen!

Zwanger zijn is...

Je baby missen, ook al heb je hem of haar nog nooit ontmoet


Poll

Begin jij al een zwangerschapsbuik te krijgen?


Volgende week

15 weken zwanger

Meer haar én meer kilo’s

15 weken zwanger
15