24 weken zwanger

Levensvatbaar en een voetbal

De ontwikkeling van de embryo na 24 weken zwanger

Na 24 weken zwangerschap is je baby levensvatbaar. Artsen zullen vanaf nu bij een bevalling proberen om je baby in leven te houden, maar het is natuurlijk veel beter voor je baby om nog even in je buik te blijven. Over je buik gesproken: je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal.

Je baby is zo groot als een..

30,1 cm 614 gram
  • zo groot als een papaya
  • zo zwaar als een spijkerbroek
  • is levensvatbaar

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 5 en 11 februari
  • 168 tot 174 dagen zwanger
  • in je zesde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 24 van je zwangerschap

In week 24 van je zwangerschap is het deel van de hersenen dat bewegingen waarneemt ontwikkeld. De kleine bewoner van je baarmoeder kan dus actief jouw bewegingen voelen! Bij een dansje op je favoriete muziek danst er nu altijd iemand met je mee. Samen met de voetjes van de vloer. Trouwens, je baby kan vanaf nu ook goed prikkelingen voelen. Als je zijn voetjes aanraakt, trekt hij waarschijnlijk zijn benen op.

Volgens de richtlijn van de Nederlandse kinderartsen is je baby na 24 weken zwangerschap levensvatbaar. Dit betekent dat artsen er alles aan zullen doen om je baby in leven te houden als je nu bevalt. Door de moderne behandelmethoden is de kans aanwezig dat dit lukt, maar de kans op een gezonde baby is natuurlijk groter als hij nog een poosje in je buik blijft. De longen van je kindje zijn op dit moment niet goed gerijpt, dus zelfstandig ademen is nu nog onmogelijk.

Jij in week 24 van je zwangerschap

De buik van 24 weken zwangere vrouw zit in de weg bank en houd haar buik vast

In de afgelopen weken is de bovenkant van je baarmoeder tot boven je navel gekomen. Na 24 weken heeft je baarmoeder de grootte van een voetbal! Niet zo gek dus dat dingen die je een paar weken geleden nog makkelijk deed, opeens lastige klussen zijn geworden. Kan jij bijvoorbeeld nog je veters strikken (ervan uitgaande dat je die onpraktische hakken nu écht hebt omgeruild voor comfortabele sneakers)?

Wist je dat je navel een litteken is van het verdrogen van je eigen navelstreng? En juist op het moment dat je weer met iemand verbonden bent door een navelstreng, kan je eigen navel veranderen. Een diepe navel kan door die ‘voetbal’ in je buik naar buiten worden gedrukt, waardoor je een knopje op je buik krijgt. Meestal is dit niet erg, tenzij je navel door het uitrekken van de huid geïrriteerd raakt en je pijn onder je navel krijgt. Als je hier veel last van hebt, bespreek dit dan met je verloskundige. In dat geval heb je wellicht een navelbreuk.

Bereken je geboorteverlof

In samenwerking met Rutgers

Vanaf 1 juli 2020 wordt het geboorteverlof uitgebreid. Je kan dan als partner meer tijd met je kindje doorbrengen. Wil je weten hoe jij je verlof het beste kan indelen?

Plan direct >

Tip bij 24 weken zwanger

Vrouw van 24 weken zwanger en haar partner zijn samen op babymoon

Wil je nog één keer samen met je partner op vakantie? Ga dan binnen nu en een paar weken op babymoon. Tot 28 weken zwangerschap kan en mag je vaak zonder problemen vliegen. Daarna vragen sommige maatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Bovendien wordt het dan voor jezelf ook steeds minder prettig om lang te reizen. Na 36 weken mag je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen niet meer aan boord, omdat het risico op een bevalling tijdens de vlucht te groot wordt. Je kan natuurlijk wel nog in eigen land op vakantie.

Volgende week

25 weken zwanger

Niet meer doorzichtig en buikaanrakers

Naar 25 weken zwanger