38 weken zwanger

Final touch en het grote wachten

De ontwikkeling van de embryo na 38 weken zwanger

Je baby is in je baarmoeder druk bezig met de laatste voorbereidingen voor zijn spectaculaire entree. Ondertussen is ook jouw lichaam klaar voor de bevalling en het geven van borstvoeding. Na 38 weken zwangerschap is het grote wachten echt begonnen…

Je baby is zo groot als een..

49,3 cm 2900 gram
  • zo groot als een prei
  • zo zwaar als een gitaar
  • heeft nu de schattige baby-look

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 27 mei en 2 juni
  • 266 tot 272 dagen zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 38 van je zwangerschap

Tot je baby zijn daadwerkelijke, grootse entree maakt in de wereld buiten je baarmoeder, wordt in week 38 van je zwangerschap aan de laatste details geschaafd. Voor een verpletterende eerste indruk, schudt je kleine de overgebleven donshaartjes (lanugo) af. Het extra vet dat er deze week nog bijkomt, geeft hem de schattige baby-look. En natuurlijk vergeet hij zijn coupe niet: zijn hoofdhaar krijgt steeds meer volume.

De hersenen en het zenuwstelsel van je baby worden na 38 weken zwangerschap nog verder op elkaar afgestemd. Zo kan je baby zelf ook alle indrukken in zijn nieuwe wereld registreren. Daarnaast produceert je kleine een stofje dat ervoor zorgt dat de longblaasjes in de longen niet aan elkaar kleven als hij straks begint met ademhalen. Wist je trouwens dat, in tegenstelling tot bij je baby, jouw hersenvolume afneemt tijdens je zwangerschap? Goed excuus als je weer eens iets vergeten bent.

Jij in week 38 van je zwangerschap

Vrouw is 38 weken zwanger en zit op bed te wachten op de bevalling

Je baby bereidt zich voor op het leven buiten de baarmoeder, jouw lichaam bereidt zich voor op de bevalling en het leven met een baby. Een onderdeel hiervan is de borstvoeding die op gang komt. Het gelige spul dat nu al uit je tepels kan lekken is colostrum, de voorloper van moedermelk. Je kan zoogcompressen gebruiken om vlekken te voorkomen.

Je baby is er klaar voor en jij bent er klaar voor, het grote wachten is dus begonnen. Nu je met verlof bent, de babykamer af is en je minder mobiel bent, kan de verveling toeslaan. Probeer vooral zoveel mogelijk te genieten van deze tijd. Lees dat boek dat je nog zo graag wilde lezen en breng tijd door met je partner. Binnenkort zullen er momenten zijn dat je met weemoed terugdenkt aan deze periode.

Stokke Newborn Set

Stokke Tripp Trapp: Newborn Set

In samenwerking met Stokke

Met de Stokke Tripp Trapp Newborn Set geef je je baby al vanaf de geboorte een eigen plek aan tafel. Zo heeft je baby al vanaf het begin een vertrouwd gevoel en heb je langer plezier van je Stokke Tripp Trapp.

Bekijk hier

Tip bij 38 weken zwanger

Vrouw van 38 weken zwanger eet kleine maaltijden van haar buik drukt haar maag weg

Met je enorme buik, is eten niet meer wat het geweest is. Door je buik heeft je maag wat minder ruimte. Hierdoor lijken de normale maaltijden niet meer te passen. Probeer wat vaker kleine hoeveelheden te eten. Dit voorkomt een opgeblazen gevoel en zorgt ervoor dat jij, en dus je baby, voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Volgende week

39 weken zwanger

Gekleurd huidje en voortekenen van je bevalling

Naar 39 weken zwanger