38 weken zwanger

De laatste details en de eerste moedermelk

Week 38 baby is zo groot als prei
Prei
Je baby bij 38 weken
49,3 cm
38 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Finetunen

    Met nog een paar weken te gaan, werkt je baby aan de laatste details. Je kleine schudt bijvoorbeeld de donsjas af.

  • De eerste melk

    Verlies je gelige melk uit je tepels? Dit is colostrum, de eerste moedermelk. Je lichaam gaat het nu alvast aanmaken.

  • Het grote wachten

    Die laatste weken kunnen als een eeuwigheid voelen. Probeer nog even van de rust te genieten nu het nog kan!

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 18 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Prei

Week-38-baby-zo-groot-als-prei
Gewicht

2900 gram

Lengte

49,3 cm

Je baby bij 38 weken zwanger

Nog maar een paar weken totdat je baby er is. Eerst wordt in week 38 van je zwangerschap nog aan de laatste details gewerkt. Je kleine schudt de overgebleven lanugohaartjes af, al is er een kans dat er bij de geboorte nog wat dons op het lijfje zit. Het extra vet dat er deze week nog bijkomt, geeft je kindje de schattige baby-look. Ook helpt de vetlaag je kleine om zichzelf op temperatuur te houden buiten de warme baarmoeder. En vergeet het kapsel niet: het hoofdhaar krijgt steeds meer volume.

De hersenen en het zenuwstelsel van je baby raken na 38 weken zwangerschap nog beter op elkaar afgestemd. Zo kan je baby straks alle indrukken in de nieuwe wereld goed in zich opnemen. Wist je trouwens dat jouw hersenvolume juist minder wordt tijdens je zwangerschap? Goed excuus als je weer eens iets vergeten bent.

3d baby bij 38 weken
24Baby.nl

Download gratis de 24Baby-app!

Wist je dat 24Baby ook een app heeft? Volg je zwangerschap, vind de perfecte babynaam en vind steun en advies bij andere (aanstaande) moeders op het forum.

Download hier

Jij bij 38 weken zwangerschap

Je baby bereidt zich voor op het leven buiten de baarmoeder. Tegelijk bereidt jouw lichaam zich voor op de bevalling en het leven met een baby. Een onderdeel hiervan is de borstvoeding die op gang komt. Lekt er gelig spul uit je tepels? Dit is colostrum, de eerste moedermelk die je lichaam aanmaakt. Het wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, omdat het bomvol voedingsstoffen zit en veel voordelen heeft voor je baby. Ben je bang voor vlekken in je kleding? Zoogkompressen kunnen deze voorkomen.

De ruimte in je baarmoeder wordt kleiner en je baby zit steeds strakker ‘verpakt’. Je kindje kan hierdoor minder vrij bewegen én minder hard schoppen. Dit kan ervoor zorgen dat je wat minder duidelijke of zachtere bewegingen voelt. Toch zou je je baby elke dag evenveel moeten voelen als eerder. Heb je een dag niks gevoeld, of maak je je zorgen? Bel dan je verloskundige. Zij kan controleren of alles goed gaat.

Je baby en jij zijn er klaar voor, het grote wachten is begonnen! Je bent met verlof en de babykamer is waarschijnlijk af. Ook is de kans groot dat de babyuitzet compleet is. Tel daarbij op dat je minder goed uit de voeten kan en de verveling kan toeslaan. Baal je soms dat je niet weet wat je met al die vrije tijd moet doen? Probeer dan toch vooral te genieten van deze tijd. Binnenkort zullen er momenten zijn dat je terugverlangt naar deze rust.

Je buik bij 38 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 38 weken zwanger >>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister onze podcast

38 weken zwanger

Jij als partner bij 38 weken zwanger

Een mooie taak voor jou deze week is het maken van een testrit naar het ziekenhuis. Of jullie nu voor een thuisbevalling of voor een ziekenhuisbevalling gaan. Ook een thuisbevalling kan namelijk om medische redenen eindigen in het ziekenhuis. Bekijk ook waar je de auto kan parkeren en waar je precies moet zijn in het ziekenhuis. Zo verloopt alles soepel op het moment suprême. Voor zover dat mogelijk is…

Tips

Zwanger zijn is...

Je benen scheren alsof het een worsteling op leven en dood is


Poll

Weet jij je nog te vermaken?


Volgende week

39 weken zwanger

Een krap huisje en voortekenen van je bevalling

39 weken zwanger
39

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app