18 weken zwanger

Druktemaker en het eerste schopje

De ontwikkeling van de embryo na 18 weken zwanger

Je baby is de hele dag bezig met bewegen. De kans is dan ook groot dat jij je baby in week 18 van je zwangerschap voor het eerst in je buik voelt schoppen. Zo bijzonder!

Je baby is zo groot als een..

13,5 cm 200 gram
  • zo groot als een paprika
  • zo zwaar als een portemonnee
  • kan nu gapen wanneer hij moe is

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 14 en 20 oktober
  • 126 tot 132 zwanger
  • in je vierde maand
  • in het tweede trimester

Je baby in week 18 van je zwangerschap

Wat doet je baby eigenlijk de gehele dag als je 18 weken zwanger bent? Wees maar niet bang dat hij zich verveelt, hij traint namelijk keihard voor het moment dat hij jouw baarmoeder verlaat. Hij oefent met ademen, zuigen en slikken. Allemaal vaardigheden die hij nodig heeft om straks te kunnen overleven.

Dacht jij dat zwanger zijn vermoeiend was, het leven van een foetus is ook knap vermoeiend. Een mensje worden is niet niks! Het is niet zo gek dat je kleine af en toe gaapt. Met een beetje geluk kan je dit zelfs zien tijdens een pretecho. Nu hij al zijn gewrichten en ledematen kan bewegen, is dit een van zijn favoriete bezigheden. En dat heb jij misschien ook al gemerkt! Heb je het eerste schopje al gevoeld?

Jij in week 18 van je zwangerschap

Vrouw van 18 weken zwanger voelt eerste schopje van baby in buik

Was dat je buik die rommelde? Of waren dat toch gewoon je darmen…? De kans is groot dat je rond de 18de week van je zwangerschap voor het eerst (bewust) een schopje van je baby voelt. Je had dit waarschijnlijk al eerder gevoeld, maar nu je het herkent, weet je het zeker: het is je baby! Het voelt nu nog of je baby je zachtjes aan de binnenkant van je buik aait. Geniet daar nog maar even van, want aan het eind van de zwangerschap heb je soms het idee dat hij aan het kickboksen is. Heb je nog niks gevoeld? Nog even geduld: de meeste vrouwen voelen het eerste schopje tussen 16 en 20 weken.

Je bent mogelijk de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat kilo’s bent aangekomen of dat je zwanger bent. Op je buik staat nog net niet geschreven: Hallo, ik ben zwanger! In je kledingkast is ondertussen de meeste kleding vervangen door positiekleding. Niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu ongeveer even groot is als een meloen! Door je groeiende baarmoeder verschuift het zwaartepunt in je lichaam. Je onderrug wordt naar voren getrokken, terwijl je buik aan de voorkant uitsteekt. Daarnaast worden je gewrichten in deze periode soepeler. Niet zo vreemd dat je af en toe het idee hebt dat je van rug hebt geruild met een gepensioneerde stratenmaker. Je kan behoorlijk last hebben van rugpijn!

Bellyfashion herfstcollectie 19

Hippe kleding voor jou

In samenwerking met Bellyfashion

Als je zwanger bent en je lijf verandert, is het fijn als je kleding draagt waar je je goed en mooi in voelt. Je kan er nog steeds leuk en trendy uit zien! Bellyfashion heeft een online shop en winkel in Zoetermeer en is expert op het gebied van zwangerschapskleding. Wil je advies, dan helpen ze je graag!

Bekijk deze musthaves >

Tip bij 18 weken zwanger

Vrouw houdt pasgeboren baby in armen na een tuisbevalling in bad

Nederland is een van de weinige westerse landen waar je de keuze hebt om thuis te bevallen, in andere landen moet je vaak naar het ziekenhuis. Ongeveer 25% van de vrouwen bevalt dan ook thuis. Bij medische complicaties is het wel verplicht om in het ziekenhuis te bevallen. Naast het ziekenhuis en thuis, kan je ook nog overwegen te bevallen in een geboortehuis. Als je twijfelt over de locatie van je bevalling, kan je dit bespreken met je verloskundige.

Foto: geboortefotografen.com

Volgende week

19 weken zwanger

Je baby kan horen, jij krijgt een zwangerschapsstreep

Naar 19 weken zwanger