18 weken zwanger

Baarmoedertraining en babybuik

Week 18 baby is zo groot als paprika
Paprika
je baby bij 18 weken
13,5 cm
18 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Nieuwe skills

    Oefenen met ademen, slikken, zuigen en natuurlijk blijven groeien ook… Je baby heeft het er maar druk mee.

  • Schopje of rommelende darmen?

    Heb jij je kindje al voelen schoppen? De kans is groot dat je rond deze week voor het eerst een schopje voelt.

  • Duidelijke buik

    Je buik begint nu waarschijnlijk duidelijk te groeien. Zorgt dit voor rugpijn? Probeer dan goed op je houding te letten.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 7 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Paprika

Week 18 baby is zo groot als paprika
Gewicht

200 gram

Lengte

13,5 cm

Je baby bij 18 weken zwanger

Wees maar niet bang dat je baby zich verveelt in de baarmoeder. Het is al een echte druktemaker bij 18 weken zwangerschap. Je kleine traint namelijk keihard voor het moment van de geboorte. Er wordt geoefend met ademen, zuigen en slikken. Allemaal skills die je baby nodig heeft om straks te kunnen overleven buiten de baarmoeder. Dacht je dat zwanger zijn vermoeiend was? Het leven van een foetus is ook aardig uitputtend. Een mensje worden is niet niks! Het is dus niet zo gek dat je kleine af en toe gaapt. Met een beetje geluk kan je dit zelfs zien tijdens een pretecho.

Als je 18 weken zwanger bent, gebeurt er van alles in het lichaam van je baby. De lever gaat nu gal aanmaken. Dit geeft de poep van je baby een donkergroene kleur. Die eerste poep van je kind is erg plakkerig, wat het verschonen van de eerste luiers niet altijd even makkelijk maakt. Ben je van een meisje in verwachting? Dan heeft je foetus nu al miljoenen eicellen in de eierstokken. De meeste hiervan sterven voor de geboorte af. Bij de geboorte zijn er nog 1 tot 2 miljoen eitjes over. Deze draagt ze een groot deel van haar leven met zich mee. Een deel van jouw toekomstige kleinkind zit nu dus al in jouw buik!

3d baby bij 18 weken
24Baby.nl

Logo Bellyfashion
In samenwerking met Bellyfashion.nl

Bellyfashion heeft de perfecte jeans!

Heb jij je ideale zwangerschapsbroek al gevonden? Bellyfashion heeft jeans van verschillende hippe merken en weet precies hoe ze vallen. Van kleine tot grote maten én verschillende lengtematen. Bestel online of ga passen in de winkel in Zoetermeer. Hulp nodig? Gewoon even appen.

Bekijk hier

Jij bij 18 weken zwangerschap

Was dat je baby die bewoog of waren het toch gewoon je darmen? De kans is groot dat je rond 18 weken zwangerschap voor het eerst (bewust) een schopje van je baby voelt. Als je eerder zwanger bent geweest, merk je het misschien al eerder. Het voelt nu nog alsof je baby je zacht aan de binnenkant van je buik aait. Geniet daar nog maar even van. Aan het einde van de zwangerschap heb je soms het idee dat je kindje aan het kickboksen is. Heb jij nog niks gevoeld? Nog even geduld: de meeste vrouwen voelen het eerste schopje tussen 16 en 20 weken.

Je bent misschien de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat kilo’s bent aangekomen of dat je zwanger bent. Op je buik staat nog net niet geschreven: Hallo, ik ben zwanger! In je kledingkast is ondertussen de meeste kleding vervangen door positiekleding. Niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu ongeveer even groot is als een meloen. Door je groeiende baarmoeder verschuift het zwaartepunt in je lichaam. Je onderrug trekt naar voren, terwijl je buik aan de voorkant uitsteekt. Ook worden je gewrichten in deze periode soepeler. Je kan door deze veranderingen last krijgen van rugpijn. Probeer goed op je houding te letten, dat scheelt al veel. Ontdek meer tips tegen rugpijn >>

Je buik bij 18 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze week groeit? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 18 weken zwanger >>

18 weken zwangere buik
buikfoto 18 weken zwanger
buik 18 weken zwanger
buik 18 weken zwanger

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Luister de podcast

18 weken zwanger

Jij als partner bij 18 weken zwanger

Zijn jullie niet getrouwd en hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Dan moet je je kind erkennen bij het gemeentehuis. Zo ontstaat er een juridische band tussen jou en je kind. Je kan hier al tijdens de zwangerschap een afspraak voor maken. Bij de erkenning geef je ook aan welke achternaam je kind krijgt.

Wist je dat je na de erkenning volgens de wet nog geen beslissingen mag nemen over de opvoeding en verzorging van je kind? Daarvoor moet je eerst het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Ben je wel getrouwd of geregistreerd partner? Dan hoeft dit niet, je hebt dan automatisch ouderlijk gezag.

To do

Zwangerschapssymptomen

Zwanger zijn is...

Het hele jaar door op zoek zijn naar pepernoten


Poll

Heb jij je baby al voelen bewegen?


Volgende week

19 weken zwanger

Je baby betere oren, jij meer cravings

19 weken zwanger
19