39 weken zwanger

Gekleurd huidje en voortekenen van je bevalling

De ontwikkeling van de embryo na 39 weken zwanger

Na 39 weken zwangerschap wordt het huidje van je baby steeds gladder en krijgt een beetje kleur. Dit komt door de dikkere laag vet en omdat je baby nog weinig pigment heeft. De bevalling kan nu ieder moment beginnen, maar kan ook nog even op zich laten wachten. Heb jij de eerste voortekenen al opgemerkt?

Je baby is zo groot als een..

50 cm 3140 gram
  • zo groot als een watermeloen
  • zo zwaar als een kat
  • de hersenen groeien in hoog tempo

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 20 en 26 mei
  • 273 tot 279 dagen zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 39 van je zwangerschap

De grootste groeispurt van je baby is achter de rug na 39 weken zwangerschap en zijn groei gaat nu steeds iets minder snel. Niet zo gek als je bedenkt dat hij steeds minder bewegingsruimte in je baarmoeder heeft. Zijn hersenen groeien wel nog in hoog tempo door. Dit blijft ook de eerste jaren van zijn leven het geval. In het eerste jaar bereikt je kleine dan ook gigantisch veel mijlpalen!

Was het huidje van je baby eerst doorzichtig en daarna roze, vanaf week 39 van je zwangerschap krijgt deze steeds meer kleur. Dit komt voornamelijk door de dikkere laag vet. Als je een baby met een donker tintje verwacht, is het normaal dat hij veel lichter wordt geboren dan zijn uiteindelijke kleurtje. Het pigment is namelijk nog niet volledig ontwikkeld. Dit zal snel na de geboorte gebeuren. Het is hierdoor ook mogelijk dat je baby met blauwe kijkers geboren wordt, maar uiteindelijk bruine ogen krijgt!

Jij in week 39 van je zwangerschap

Vrouw van 39 weken zwanger is aan het zwemmen

Na 39 weken zwangerschap kan je bevalling ieder moment beginnen. Enkele voortekenen dat je bevalling erg dichtbij komt? Regelmatige samentrekkingen in je buik, breken van de vliezen, diarree of misselijkheid, bloederig slijm uit je vagina of het verliezen van de slijmprop. Helaas zijn dit niet erg betrouwbare graadmeters. Het kan na (één van) deze tekenen nog uren, dagen of zelfs weken duren tot de echte weeën beginnen en je echt gaat bevallen.

Hoewel dit misschien niet meer zo prettig voelt, blijft het belangrijk om voldoende te bewegen. Lopen en fietsen worden steeds lastiger, maar zwemmen blijft goed te doen. Bovendien ontspant het warme water je buik.

4 weken zwanger folder Van Asten

Koop je babyuitzet nu met korting

In samenwerking met Van Asten Babysuperstore

Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe minder je aan je hoofd wilt hebben. Als je nu alvast je babyuitzet koopt, scheelt dat straks veel stress! Benieuwd naar de beste deals van deze week?

Bekijk aanbiedingen >

Tip bij 39 weken zwanger

39 weken zwanger, verzekeringen regelen

Waarschijnlijk ben je nu totaal niet bezig met je verzekeringen. Begrijpelijk natuurlijk, maar als je gezinssituatie verandert, is dit wel belangrijk. Zeker bij je eerste kindje moet je aanpassingen maken onder andere bij je inboedel-, reis-, rechtsbijstands- en aansprakelijkheidsverzekering. Bij je autoverzekering kan het interessant zijn om ook aanvullend een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Vergeet je baby na zijn geboorte ook niet aan te melden bij je zorgverzekering (kinderen zijn tot hun 18de gratis meeverzekerd). Misschien is dit een mooi klusje voor je partner?

Volgende week

40 weken zwanger

De uitgerekende datum en losse schedelplaten

Naar 40 weken zwanger