5 weken zwanger

Kikkervisje en kwaaltjes

Week 5 baby is zo groot als maanzaad
Maanzaadje
Je baby bij 5 weken
0,4 mm
5 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • De positieve test

    Heb jij een plusje gezien op de zwangerschapstest? Gefeliciteerd, je bent zwanger!

  • Razendsnelle groei

    De basis van het hart en de bloedsomloop ontwikkelen zich. Hierdoor kan het embryo de komende weken snel groeien.

  • Spannende periode

    Het is een spannende tijd. Een positieve test en beginnende kwaaltjes… Ook wil je het misschien nog geheim houden.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 2 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Maanzaadje

Gewicht

< 1 gram

Lengte

0,4 mm

Je baby bij 5 weken zwanger

Bij 5 weken zwangerschap is het zo goed als zeker: je bent zwanger. Gefeliciteerd! Het embryo lijkt op een piepklein kikkervisje als je 5 weken zwanger bent. Het is nog geen halve millimeter groot, maar ontwikkelt zich razendsnel. Dit kikkervisje heeft al een hoofd, rug en… staart! Deze verdwijnt rond week 11 van je zwangerschap. Het wordt dan een onderdeel van de rest van het lichaam.

De hersenen en het ruggenmerg van het embryo worden in week 5 van je zwangerschap gevormd. Ook de basis van de bloedsomloop en het hart ontwikkelt zich deze week. Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die gaan werken. Dit heeft een belangrijke reden. Het embryo kan hierdoor namelijk hard doorgroeien. Dit komt doordat het hart en de bloedvaten snel zuurstof en voedingsstoffen kunnen rondpompen. Je kan je op dit moment misschien niet meer voorstellen dat het embryo ooit één bevruchte eicel was. Aan het begin van week 5 bestaat het namelijk al uit 125.000 cellen!

3d baby in de baarmoeder bij 5 weken
24Baby.nl

In samenwerking met het Ministerie van SZW

Houd jezelf en je baby gezond op werk tijdens je zwangerschap

In de eerste 3 maanden van je zwangerschap is je ongeboren kindje extra kwetsbaar. Jullie gezondheid kan gevaar lopen door situaties op het werk. Denk aan de effecten van straling, gevaarlijke stoffen en infecties. Maar ook lawaai, zwaar werk en stress geven risico’s.

Lees meer

Jij bij 5 weken zwangerschap

Sinds het einde van vorige week is een zwangerschapstest betrouwbaar. Tijd om te testen dus, als je dit nog niet hebt gedaan. Je kan het niet geloven wanneer je de uitslag ziet: hij is positief, je bent zwanger! En je kan dit nu ook steeds meer gaan merken aan je lichaam. De zwangerschapssymptomen kunnen duidelijker worden. Je kan je uitgeput voelen en je veranderende hormoonbalans zorgt misschien voor stemmingswisselingen. Ook ontdek je misschien al kleine veranderingen aan je tepels of borsten. Allemaal tekenen van een groeiend mensje in je buik. Ontdek van welke symptomen in week 5 je nog meer last kan hebben.

Zwanger zijn betekent niet altijd dat je op een roze wolk zit. Word je juist onzeker en heb je veel twijfels? Dat is helemaal niet gek, een zwangerschap is een spannende periode. Je bent niet de enige die zorgen heeft en worstelt met vragen. Word ik wel een goede moeder? Is het niet te vroeg? Erover praten met je partner of anderen kan helpen. Maar misschien wil jij je zwangerschap nog even stilhouden. Het is niet niks: een cocktail van emoties, zwangerschapskwaaltjes en een geheim bewaren. Makkelijk is het niet, spannend wel!

Ben je overtijd, maar is de zwangerschapstest negatief? Misschien heb je toch iets te vroeg getest. Of er is een andere mogelijke oorzaak voor het wegblijven van je menstruatie.

Je buik bij 5 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er in deze week uitziet? Bekijk foto’s van de buik bij 5 weken zwanger >>

buikfoto 5 weken zwanger
5 weken zwangere buik
5 weken zwanger buik
5 weken zwanger buik

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Jij als partner bij 5 weken

Misschien willen jullie het mooie zwangerschapsnieuws het liefst van de daken schreeuwen. Maar het is ook goed mogelijk dat jullie hier nog mee willen wachten. De meeste ouders in spe vertellen het grote nieuws als de termijnecho achter de rug is. Dit duurt nog ongeveer een maand. Daarom is het slim om samen af te spreken hoe jullie de zwangerschap geheim kunnen houden. Deze tips helpen bij het geheimhoudingsplan >>

Tip

Je positieve test bewaren

Wil jij je positieve test bewaren als herinnering voor later? Smeer wat doorzichtige nagellak over het vakje met de uitslag. Zo blijft die belangrijke boodschap voor altijd bewaard.

Zwanger zijn is...

Eeuwig twijfelen tussen even rusten, iets eten of iets nuttigs doen


Quiz

Welke voedingsmiddelen kan je beter laten staan als je zwanger bent?


Volgende week

6 weken zwanger

Kloppend hart en meer kwaaltjes

6 weken zwanger
6