5 weken zwanger

Positieve test en zwangerschapssymptomen

De ontwikkeling van de embryo na 5 weken zwanger

Als je 5 weken zwanger bent, kan je het vrijwel met zekerheid zeggen: je bent zwanger! Gefeliciteerd! Het embryo is nog geen halve millimeter groot, maar bestaat al uit 125.000 cellen en ontwikkelt zich razendsnel. Het hartje wordt deze week gevormd: de liefde begint nu al te groeien.

Je baby is zo groot als een..

0,4 mm < 1 gram
  • zo groot als een maanzaadje
  • zo licht als een veertje
  • lijkt op een piepklein kikkervisje

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 13 en 19 januari
  • 35 tot 41 dagen zwanger
  • in je tweede maand
  • in het eerste trimester

Je baby in week 5 van je zwangerschap

Het embryo lijkt in week 5 van je zwangerschap op een piepklein kikkervisje en ontwikkelt zich in een razend tempo. Dit kikkervisje heeft al een hoofd, rug en … staart! Wees gerust, deze is in week 11 van je zwangerschap helemaal verdwenen en wordt een onderdeel van de rest van het lichaam.

De hersenen en het ruggenmerg van het embryo worden in week 5 van je zwangerschap gevormd. Ook de beginselen van de bloedsomloop en het hartje worden gelegd. Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Het embryo kan hierdoor straks in hoog tempo groeien, omdat zuurstof en voedingsstoffen nu snel rondgepompt kunnen worden. Het is op dit moment al niet meer voor te stellen dat het embryo ooit één bevruchte eicel was. Aan het begin van week 5 bestaat het namelijk al uit 125.000 cellen!

Jij in week 5 van je zwangerschap

5 weken zwanger, positieve zwangerschapstest

De zwangerschapstest is vanaf de vijfde week van je zwangerschap goed betrouwbaar. Je kan het niet geloven wanneer je de test doet: hij is positief, je bent zwanger! Helaas kunnen er ook mindere kanten zijn. De zwangerschapssymptomen kunnen steeds heftiger worden. Je kan je uitgeput voelen en je veranderende hormoonbalans kan zorgen voor stemmingswisselingen. Er komen veel emoties kijken bij een zwangerschap, en je lichaam werkt nu soms ook niet mee.

Ben je overtijd, maar is de zwangerschapstest negatief? Misschien heb je toch iets te vroeg getest of zijn er andere mogelijke oorzaken voor het uitblijven van je menstruatie.

Je zit waarschijnlijk op een roze wolk, terwijl de onzekerheid ook steeds groter wordt. Word je wel een goede moeder? Is het niet te vroeg? De meeste vrouwen kiezen ervoor om hun zwangerschap nog even stil te houden, je draagt nu dus een groot geheim met je mee. Een cocktail van emoties, terwijl je ook nog last hebt van die zwangerschapskwaaltjes… Makkelijk is het niet, spannend wel!

vrouw is zwanger en is blij met uitkomst zwangerschapstest

Een zorgeloze zwangerschap, ook op je werk

In samenwerking met Rijksoverheid

Het is nog pril, maar je bent echt zwanger! Er breekt een mooie tijd aan. Wil je alvast weten hoe je het straks goed regelt op je werk?

Lees hier alles

Tip bij 5 weken zwanger

5 weken zwanger zwangerschapstest

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: vanaf deze week is een zwangerschapstest betrouwbaar! Nu kan duidelijk worden of je echt zwanger bent of niet. Dus hup, haal een test in huis en doe je plasje (iets waar je deze periode waarschijnlijk weinig problemen mee zal hebben).

Volgende week

6 weken zwanger

Zwangerschapssymptomen en gezichtje krijgt vorm

Naar 6 weken zwanger