37 weken zwanger

Voldragen en angstige dromen

De ontwikkeling van de embryo na 37 weken zwanger

Na 37 weken zwangerschap is je baby voldragen. Dat betekent dat hij klaar is voor zijn geboorte, zo spannend! Jij kan angstige dromen hebben over de geboorte en het toekomstige ouderschap. Dat is helemaal niet gek. Wees gerust: het komt allemaal goed!

Je baby is zo groot als een..

48,4 cm 2675 gram
  • zo groot als een snijbiet
  • zo zwaar als een pasgeboren lammetje
  • oefent met eten door op zijn duim te zuigen

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 3 en 9 juni
  • 259 tot 265 dagen zwanger
  • in je negende maand
  • in het derde trimester

Je baby in week 37 van je zwangerschap

Je baby is aan het eind van week 37 van je zwangerschap voldragen, maar dat betekent niet dat hij stopt met groeien! Ook deze week komt hij ongeveer een halve pond aan, en dat blijft hij de komende weken doen. Je kleine slaat steeds meer vet op, vooral rond zijn ellebogen en knieën. Dat je baby na 37 weken zwangerschap voldragen is, betekent wél dat hij klaar is voor het leven buiten de baarmoeder. Als je kleine nu besluit om geboren te worden, is de kans groot dat hij gezond is. Gefeliciteerd!

Je baby blijft druk bezig met de voorbereidingen op het leven in zijn nieuwe omgeving. Hij oefent zijn ademhaling door het ‘in- en uitademen’ van vruchtwater. Ook andere vaardigheden die hij straks nodig heeft, blijft hij trainen. Zo zuigt hij door de zuigreflex nog steeds op zijn duim. Dit helpt hem straks bij het verkrijgen van zijn eerste maaltijd: jouw borstvoeding. Wist je trouwens dat je baby geboren wordt met een zoekreflex? Hierdoor kan hij straks jouw tepel vinden.

Jij in week 37 van je zwangerschap

Baby blijft zitten in buik van 37 weken zwangere mama

Hoewel het nog 3 weken duurt tot je uitgerekende datum, is je baby aan het eind van week 37 voldragen. Als je zwangerschap zonder complicaties is verlopen, mag je vanaf nu thuis bevallen. De bevalling kan nu ieder moment op gang komen, maar het is ook mogelijk dat je baby het prima vindt in je baarmoeder en besluit nog een paar weken te blijven zitten.

Met de bevalling in het vooruitzicht is het belangrijk om genoeg rust te pakken. Bovendien zal je na de geboorte een tijd lang geen fatsoenlijke nachtrust meer krijgen. Helaas slaap je nu waarschijnlijk ook al slecht. Door je buik lukt het maar niet om comfortabel te liggen. En als je eindelijk in slaap valt, is de kans groot dat je angstige dromen hebt over de bevalling of het ouderschap. Dat slaapt ook niet echt lekker. Je dromen en angsten zijn begrijpelijk, maar vertrouw op jezelf. Je kan dit!

37 weken zwanger folder van asten

Verwen je baby en jezelf

In samenwerking met Van Asten Babysuperstore

De laatste loodjes zijn in zicht. Heb je alle spullen die je nodig hebt voor je baby? Trakteer jezelf en je kindje gerust op een extraatje, dat mag best!

Kijk verder

Tip bij 37 weken zwanger

Kraambezoek bij pasgeboren baby

Na de bevalling komt er veel op je af. Onder andere kraambezoek. Natuurlijk ben je trots en wil je de kleine aan iedereen laten zien. Vergeet alleen niet dat je pasgeboren baby en jij de rust goed kunnen gebruiken. Denk er daarom vast over na hoe je wil omgaan met kraamvisite. Stuur ze eventueel alvast deze tips, met een knipoog natuurlijk. Geen zin in iedere dag mensen over de vloer? Kijk dan eens of een babyborrel iets voor jou is: je ontvangt al het kraambezoek in één keer. Probeer in ieder geval de eerste weken het bezoek te beperken, zodat jullie genoeg tijd hebben om aan elkaar te wennen en samen uit te rusten.

Volgende week

38 weken zwanger

Final touch en het grote wachten

Naar 38 weken zwanger