11 weken zwanger

Kloppend hartje en brandend maagzuur

Week 11 baby is zo groot als spruit
Spruit
Je baby bij 11 weken
4,2 cm
Je lichaam
  • Deze week

  • Het hartje horen

    Het hart van je baby bestaat nu uit vier holle ruimtes. Met wat geluk hoor je het kloppen bij je verloskundige.

  • Kwaaltjes op hun ergst

    De kans is groot dat de kwaaltjes vanaf volgende week minder worden. Nog even volhouden, dus!

  • NIPT is nu mogelijk

    Bij de NIPT wordt gekeken naar mogelijke chromosoomafwijkingen bij je baby. Deze test kan je vanaf nu doen.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 2 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Spruit

Je baby is na 11 weken zwanger zo groot als een spruit
Gewicht

8 gram

Lengte

4,2 cm

Je baby bij 11 weken zwanger

In het kleine lichaam van je baby gebeurt veel als je 11 weken zwanger bent. De hersenen en bijnieren beginnen zelf hormonen te maken. Mini-spieren vormen zich, waardoor je kleine Popeye de armen en benen krachtiger kan bewegen. En ook de organen en zenuwen ontwikkelen zich snel. Zo is het geslachtsorgaan van je baby nu aan de buitenkant te zien. Toch is op een echo nog niet te herkennen of je een jongen of meisje krijgt. Volgens de nub-theorie kan je het geslacht al vanaf 12 weken zwangerschap voorspellen. Voor een eerste gok moet je dus nog één week geduld hebben.

Het hart van de foetus heeft na 11 weken zwangerschap vier holle ruimtes. Deze week zijn ook de hartkleppen af. Vanaf nu kan je bij de verloskundige het hart horen kloppen. Maak je geen zorgen als dit niet zo is. Het is mogelijk dat je kleine zich verstopt in een hoekje van je baarmoeder of met de rug naar je buik ligt. Binnen een paar weken zal je het wonderlijke geluid zeker horen.

3D animatie van de baby in de baarmoeder bij 11 weken
24Baby.nl

In samenwerking met Naviva Kraamzorg

Verzeker je van goede kraamzorg

Goede kraamzorg is belangrijk voor een zorgeloze eerste week met je baby. Vraag dit daarom op tijd aan. Zo weet je zeker dat er nog plek is. Benieuwd naar de kosten, vergoedingen en de zorg die je ontvangt?

Lees meer

Jij bij 11 weken zwangerschap

Bij 11 weken zwangerschap zijn de zwangerschapskwaaltjes meestal het ergst. En dat kan je misschien wel merken. Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, slecht slapen, brandend maagzuur, duizeligheid, mood swings… Het lijstje wordt steeds langer. Maar: vanaf volgende week is de kans groot dat de misselijkheid minder wordt en je meer energie hebt. Ook krijg je dan waarschijnlijk meer zin om te eten. Nog even volhouden, dus. Gelukkig hebben al die kwaaltjes een mooi doel: je baby.

In het eerste trimester komen de meeste vrouwen 1 tot 2,5 kg aan. Maar het is ook mogelijk dat je minder dan een kilo aankomt. Nu je trek terug is en je lichaam (én baby) om voedingsstoffen schreeuwen, gaat dit in het tweede trimester een stuk sneller. Dat is heel normaal en hoort bij een zwangerschap. Probeer dit met gezonde en gevarieerde voeding te doen. Let er ook op dat je niet te veel eet. Je hebt per dag waarschijnlijk wat extra calorieën nodig, maar het is niet nodig om voor twee te eten. Een extra boterham of een stuk fruit kan genoeg zijn.

Wil jij jouw baby trouwens laten screenen op drie chromosoomafwijkingen, waaronder het Downsyndroom? Vanaf deze week kan je de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) laten doen. Met een bloedonderzoek wordt ingeschat hoe groot de kans is op een chromosoomafwijking bij je baby. Deze test is voor iedereen beschikbaar. Bij een verhoogd risico kan je een vervolgonderzoek doen om meer te weten te komen. Lees meer over de voor- en nadelen van de NIPT.

Je buik bij 11 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 11 weken zwanger >>

buik 11 weken zwanger
11 weken zwangere buik
11 weken zwanger buik
11 weken zwanger buik

Luister de podcast

11 weken zwanger

Jij als partner bij 11 weken zwanger

Tijdens een zwangerschap valt er heel wat te regelen, van afspraken maken met de verloskundige tot de baby uitzet bij elkaar sprokkelen. Gelukkig kan jij je partner bij veel dingen helpen. Ontdek in de checklist voor partners wat je in het eerste trimester allemaal kan afvinken.

To do

Zwanger zijn is...

De bovenste knoopjes van je broek openlaten


Poll

Pas jij je kleding nog?


Volgende week

12 weken zwanger

De basis is af!

12 weken zwanger
12

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app