1 week zwanger

Je vruchtbare dagen en dé vrijpartij

1 week zwanger

Je bent nu officieel 1 week zwanger, terwijl je eigenlijk nog helemaal niet zwanger bent. Hoe dit precies zit, lees je bij het grote zwangerschapsduur mysterie. Dit is de week van je vruchtbare dagen en waarschijnlijk de week dat jij de seks of vruchtbaarheidsbehandeling hebt die leidt tot de bevruchting.

Je baby in week 1 van je zwangerschap

Je bent nu nog niet zwanger en je baby bestaat dus nog niet. Het moment van bevruchting komt wel steeds dichterbij. Als je een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen hebt, vindt je eisprong aan het begin van week 2 plaats, rond dag 15. Hierbij komt een rijpe eicel vrij die door een spermacel bevrucht kan worden.

De kans is groot dat je aan het eind van deze week of in het begin van week 2 de vrijpartij hebt die vooraf gaat aan de bevruchting. De spermacellen moeten een lange reis afleggen om bij de eicel te komen. Meestal komen ze elkaar tegen in de eileider. Spermacellen zijn geduldig, ze kunnen wel 5 dagen overleven. Misschien zijn ze dus al even aan het wachten. Je meest vruchtbare dagen zijn dan ook de twee dagen voor je ovulatie en de dag van het ovuleren zelf.

Jij in week 1 van je zwangerschap

1 week zwanger, eisprong

De bevruchting heeft nog niet plaatsgevonden en bij jou zijn er nog geen lichamelijke veranderingen. Je lichaam maakt zich, net als tijdens iedere andere menstruatiecyclus, klaar voor een mogelijke zwangerschap. In deze week rijpt de eicel verder om volgende week vrij te komen tijdens de eisprong. Tegelijkertijd wordt je baarmoederwand dikker, zodat deze klaar is voor een eventuele innesteling.

Lichamelijk is er nu dus nog niets anders dan anders. Maar dit zal na de bevruchting snel veranderen…

zwanger en nu

Zwanger, en nu?

In samenwerking met Davitamon

Hoera! Je bent zwanger. Maar wat nu? Er gaan waarschijnlijk allemaal vragen door je hoofd. In dit artikel lees je 7 stappen die nu voor jou belangrijk zijn.

Bekijk tips >

Tip bij 1 week zwanger

1 week zwanger, foliumzuur slikken

Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje. Omdat je nooit precies weet wanneer de bevruchting plaatsvindt, wordt nadrukkelijk geadviseerd foliumzuur te slikken vanaf ongeveer 4 weken voor de mogelijke bevruchting. De meeste stellen stoppen dan met anticonceptie. Je kan na 10 weken zwangerschap weer stoppen met foliumzuur.

Volgende week

2 weken zwanger

De eisprong & bevruchting

Naar 2 weken zwanger