33 weken zwanger

Een stootkussenruil en zwangerschapsdementie

Week 33 baby is zo groot als ananas
Ananas
Je baby bij 33 weken
43,4 cm
33 weken zwanger buik
Je lichaam
  • Deze week

  • Stootkussenruil

    Je baby is nu zo groot dat het vruchtwater geen echt stootkussen meer is. Gelukkig heeft je baby nu eigen schokdempers.

  • Een dag- en nachtritme

    Je baby doet er na de geboorte nog niks mee, maar ontdekt nu langzaam het verschil tussen dag en nacht.

  • Vergeten, vergeten, vergeten

    Ben jij het ene na het andere kwijt? Deze zwangerschapsdementie hoort er helaas bij. Gelukkig ben je er kort na de bevalling van af.

lauri
Geschreven door de redactie van 24Baby
Medisch beoordeeld door Lauri Blox-Hanewinckel | Basisarts
Laatste update 11 februari 2022
Je baby is zo groot als een..

Ananas

Je baby is na 33 weken zwanger zo groot als een ananas
Gewicht

1863 gram

Lengte

43,4 cm

Je baby bij 33 weken zwanger

De zintuigen van je baby blijven zich ontwikkelen en werken steeds beter. Praat dus gerust tegen je buik. Je kindje hoort jouw stem en die van anderen steeds duidelijker. Je baarmoederwand en je huid worden wat dunner. Rond week 33 van je zwangerschap kan er dan ook licht van buiten in je baarmoeder komen. Je baby kan nu het verschil zien tussen dag en nacht. Reken er trouwens maar niet op dat je kleine iets doet met deze kennis in de eerste weken (of zelfs maanden) buiten de baarmoeder. Toch ontwikkelt je kleine nu al een eigen slaappatroon.

Na 33 weken zwangerschap is de hoeveelheid vruchtwater rondom je baby gegroeid tot ongeveer 1 tot 1,5 liter. Volgende week bereikt dit ‘zwembad’ zijn maximum en neemt het niet meer toe. Je baby neemt nu waarschijnlijk meer plek in je baarmoeder in dan het vruchtwater. Dit betekent dat de stootkussens langzaam verdwijnen. Die lieve schopjes lijken nu eerder op de harde trappen van een kickbokser. De bescherming van je baby wordt gelukkig wel beter nu er steeds meer eigen stootkussentjes (lees: vetlagen) op het lijfje komen.

3d baby bij 33 weken
24Baby.nl

Download gratis de 24Baby-app!

Wist je dat 24Baby ook een app heeft? Volg je zwangerschap, vind de perfecte babynaam en vind steun en advies bij andere (aanstaande) moeders op het forum.

Download hier

Jij bij 33 weken zwangerschap

Heb je het idee dat je nu al niet meer weet waar de alinea’s hierboven over gingen? Dat is niet zo gek. Veel vrouwen worden tijdens hun zwangerschap plotseling vergeetachtig. Ben je normaal goed georganiseerd en heb je een olifantengeheugen? Nu kan je de simpelste dingen vergeten. Dit wordt ook wel zwangerschapsdementie genoemd. Best lastig als je voor de zoveelste keer op zoek moet naar je sleutels en ze uiteindelijk in de koelkast terugvindt. Het goede nieuws is dat het tijdelijk is. Een aantal maanden na de bevalling heb je je oude geheugen terug. Wist je trouwens dat je hersenvolume afneemt tijdens de zwangerschap? Lees meer over hoe je zwangerschap je hersenen verandert >>

Je buik kan na 33 weken zwangerschap zo groot zijn, dat lopen moeilijker wordt. Je lijkt misschien wel een waggelend eendje. Met het extra gewicht en veranderde zwaartepunt verlies je ook eerder je evenwicht. Een lekkere houding vinden om in te zitten of liggen wordt een steeds grotere uitdaging. Laten we het over het slapen nog maar niet hebben. Wees gerust, je bent niet de enige. Gelukkig duurt het niet (heel) lang meer!

Je buik bij 33 weken zwanger

Benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen er deze week uitziet? Bekijk verschillende buikfoto’s bij 33 weken zwanger >>

33 weken zwanger buik
33 weken zwangere buik
buik 33 weken zwanger
buik 33 weken zwanger

Luister de podcast

33 weken zwanger

Jij als partner bij 33 weken zwanger

Om de rug van de verloskundige en de kraamverzorgende te sparen, moet jullie bed op klossen staan. Ook als je partner van plan is om in het ziekenhuis te bevallen. Je kan klossen bij verschillende zorgorganisaties huren. Regel dit nu alvast, zodat je het bed op tijd (het liefst met 37 weken) kan verhogen.

To do

Zwanger zijn is...

In je eentje lachen, omdat je je afvraagt of je baby de boel aan het verbouwen is daarbinnen


Quiz

Hoeveel procent van de baby’s wordt te vroeg geboren?


Volgende week

34 weken zwanger

Mini nagels en flinke wallen

34 weken zwanger
34